Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för odontologi består av ca 60 medarbetare och bedriver undervisning på tandläkarprogrammet och odontologisk forskning. Vi söker en första forskningsingenjör på heltid i ett år till en av våra forskargrupper.

Om forskningsprojektet
Vår forskning är translationell och kombinerar grundläggande och klinisk forskning kring infektionsbiologi och värd-bakterieinteraktion för att skräddarsy tandvård till den enskildes behov. I kliniska kohorter, fall-kontroll och RCT-studier kartläggs genetiska prediktorer för nya typer av kariessjukdom som bygger på immunbrist och mikrobiell virulens. Vi utvecklar således ny diagnostik och prevention för kroniska infektionssjukdomar som karies och allergi baserat på primära immundefekter. I projektet ryms molekylärbiologiska, mikrobiella, translationella och kliniska delar. Vi söker en första forskningsingenjör som självständigt kan leda metodutveckling och analyser av kliniska provmaterial på genomiknivå, samt utforma, genomföra och analysera molekylärbiologiska studier kring värd-bakterieinteraktion.

Arbetsuppgifter
I arbetsuppgifterna ingår att:

  • Ansvara för in house och ex house life science analyser av kliniska prover med dna-baserade metoder som t. ex qPCR, TaqMan, array samt sekvensering av humana och bakteriella gener på små- och storskalig nivå.
  • Analysera och strukturera data och variabler från sekvensering och andra källor på databasnivå ensamt eller i samverkan med statistiker och bioinformatiker.
  • Ansvara för databaser och provsamlingar på ett stringent, rationellt och provsäkert sätt.
  • Ansvara för molekylärbiologiska analyser och projekt kring bakterie-värd interaktion, som t. ex helgenomsekvensering, rekombinant proteinuttryck samt adhesions- och inhibition-assays med odlade bakterier, celler och vävnadsproteiner.
  • Ansvara för odling och karakterisering av orala modellbakterier.

Kvalifikationer
Vi söker dig med doktorsexamen inom medicinsk vetenskap eller molekylärbiologi. Du har erfarenhet av molekylärbiologiska, mikrobiologiska och molekylärgenetiska analyser och analyser med dna-baserad tekniker, samt erfarenhet och kompetens av att analysera och strukturera data och leda och ansvara för translationella projekt.

Du är självständig, projektdrivande och har gott ordningssinne. Arbetet är omväxlande och flexibilitet och god samarbetsförmåga viktigt. Stor vikt kommer därför att läggas vid personlig lämplighet.

Övriga önskvärda kvalifikationer
Meriterande är ytterligare vetenskaplig erfarenhet utöver doktorsexamen och därmed goda förutsättningar för systematiskt projektarbete och ansvar. Erfarenhet av statistiska dataprogram och bioinformatik är önskvärt.

Ansökan
Fullständig ansökan innehåller:

  • Personligt brev
  • CV

Din ansökan ska vara inkommen i Umeå universitets e-rekryteringssystem senast 211228.

För mer information är du välkommen att kontakta Professor Nicklas Strömberg nicklas.stromberg@umu.se

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1862-21
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-12-07
Sista ansökningsdag 2021-12-28

Tillbaka till lediga jobb