Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 300 medarbetare och drygt 30 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Nu utannonseras fem befattningar som doktorand i informatik.

Vid institutionen för Informatik bedrivs forskning och utbildning med fokus på digitalisering av samhälle, organisationer och interaktion. Digital teknik har blivit en möjliggörare för förändrade sätt att leva och bedriva verksamhet på. I vår forskning studerar vi dessa förändringar och förändringsprocesser och vi studerar samspelet mellan människa och teknik för att förstå teknikens möjligheter och dess begränsningar. I våra studier av digitalisering rör vi oss i många kontexter såsom offentlig sektor, media, spel, underhållning, finansbolag, entreprenörskap, IT-bolag, tillverkande industri och handel. Som doktorand vid institutionen blir du en del av och förväntas bidra till vår forskningsmiljö. Läs mer om vår forskningsmiljö på www.umu.se/informatik. 

I din ansökan är forskningsskissen en viktig del, där anger du ett forskningstema, du ger en översikt över det tänka forskningsområdet och hur du ser att din forskning kan göra ett bidrag samt beskriver hur en tänkt studie ska genomföras. Förslag på forskningsteman är Artificiell intelligens (AI) i samhället, User experience (UX), Business intelligence och Digital transformation. Anställningarna är inte begränsade till dessa teman utan du kan själv också föreslå ett tema som ryms inom ämnet informatik.

Om anställningen

Du kommer att bli anställd av och antagen som doktorand vid institutionen för informatik, Umeå universitet. Anställningen löper under fyra år på heltid och innebär att du genomför dina doktorandstudier inom institutionens verksamhet med doktorsexamen som mål. Anställningen kan innehålla upp till 20% av andra aktiviteter (t.ex. undervisning). Om så är fallet, kan den totala tiden för positionen förlängas (högst upp till fem år). Lön utgår enligt fastställd stege för doktorandtjänst, och höjs i takt med studieframsteg. Utlysningen avser heltidsanställning som doktorand. För anställningen gäller att du förväntas utföra huvuddelen av ditt arbete inom institutionen här på campus vid Umeå universitet. Tillträde i september 2020 eller enligt överenskommelse.

Behörighet

Sökande innehar en utbildning på avancerad nivå i informatik eller relaterat ämne som informationssystem, datavetenskap, människa-datorinteraktion eller interaktionsdesign.För anställning som doktorand krävs antagning till forskarutbildning. Grundläggande behörighet för studier på forskarnivå har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Den särskilda behörighet som krävs för att antas till utbildning på forskarnivå i informatik utgörs av grundläggande högskoleutbildning inom informatik om minst 90 högskolepoäng, samt 60 högskolepoäng på avancerad nivå inom informatik (magisternivå) eller annan utbildning av motsvarande omfattning och fördjupning. Även här anses kraven även vara uppfyllda av den som på annat sätt, inom eller utom landet, förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Sökanden ska behärska det engelska språket i tal och skrift och ha insikt i forskning inom informatik.

Ansökan

Ska göras via e-rekryteringssystemet MyNetwork Pro, senast 23 juni 2020.

En fullständig ansökan ska innehålla

  1. Meritförteckning/CV
  2. Examensarbete (självständigt arbete)
  3. Avhandlingsplan (forskningsskiss), i förekommande fall kopplad till institutionens forskningsprofil, över det tänkta området (max 4 sidor exklusive referenser).
  4. Ev. övriga meriter med relevans för anställningen
  5. Personligt brev som sammanfattar ditt vetenskapliga intresse och motiverar varför du söker tjänsten (max 2 sidor)
  6. Kopior av studiebetyg inklusive dokumentation av fullgjorda akademiska kurser och betyg
  7. Kontaktuppgifter till två referenspersoner

 

Bland de sökande som uppfyller behörighetskraven kommer ett urval att göras med hänsyn till:

Förmåga att tillgodogöra sig utbildningen, tidigare studieresultat, samt kvaliteten på inskickad forskningsplan/-skiss, i förekommande fall relaterad till institutionens forskningsprofiler.

Vid prövning av förmågan att tillgodogöra sig utbildningen tillämpas följande bedömningsgrunder:

Analytisk förmåga, kommunikativ förmåga skriftligt och muntligt, kritisk förmåga, självständighet, samt prestationer inom givna tidsramar.

Observera att ofullständig ansökan inte kommer att behandlas.

Institutionen för informatik består av 45 medarbetare. Ämnet informatik studerar digitalisering av samhälle, organisation och interaktion. Vi utvecklar verktyg, metoder och teorier och utvärderar informatiksteknik i relation till individer, organisationer och samhälle. Vår forskning genomförs till stora delar i samarbete med partners från näringsliv, forskningsinstitut och andra universitet och högskolor. Läs mer på: http://www.umu.se/informatik

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 september 2020 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 5
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-814-20
Kontakt
  • Katrin Jonsson, Prefekt, 090-7869387
  • Ulrika H. Westergren, Studierektor, 090-7867467
  • Rikard Harr, Ansvarig forskarutbildning, 090-7869282
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2020-05-27
Sista ansökningsdag 2020-06-23

Tillbaka till lediga jobb