Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för Molekylärbiologi söker en postdoktor till projektet ”Kost, tarmmikrobiota och slemfunktion”. Tjänsten är på heltid i två år med tillträde 1a juni 2022 eller enligt överenskommelse.

 

Projektbeskrivning

I syfte att utveckla nya strategier för att stärka slemhinnebarriären, syftar detta forskningsprojekt till att testa hur specifika livsmedelskomponenter påverkar tarmmikrobiotans sammansättning och tarmslemmets funktion. Projektet kommer att genomföras i Schröderlabbet i samarbete med en industripartner. Tjänsten kommer att omfatta en kombination av in vivo-experiment, tarmmikrobiotamoduleringar, bioinformatiska analyser samt toppmoderna slemmätningar och avbildningstekniker.

 

Arbetsuppgifter

De specifika arbetsuppgifterna för den utvalda kandidaten inkluderar:

• Testa hur specifika kosttillskott påverkar slemgenomtränglighet i levande vävnad.

• Testa hur specifika kosttillskott påverkar slemtillväxthastigheten i levande vävnad.

• Samla in och analysera vävnads- och avföringsprover från in vivo-experiment.

Den utvalda kandidaten kommer att använda en kombination av djur- och in vitro-studier för att nå dessa mål. I arbetsuppgifterna ingår även att utforma, utföra och dokumentera experiment, presentera forskningsresultat vid konferenser samt skriva publikationer under handledning av gruppledaren.

 

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom biokemi. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

Den sökande ska ha praktisk erfarenhet av exempelvis vivo slemfunktionsanalyser samt tarmmikrobiotaforskning, inklusive anaeroba odlingstekniker (t.ex. anaerob kammare, bioreaktor). Vidare krävs erfarenhet av bioinformatik (helgenomsekvensering och/eller 16S rDNA-amplikonsekvensering) och erfarenhet av djurmodeller. Vidare behöver den sökande vara organiserad, mycket motiverad och kunna arbeta produktivt i team såväl som självständigt. Flytande muntlig och skriftlig kommunikation på engelska är avgörande för detta projekt.

 

Meriterande

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag. 

Den sökande ska visa vetenskaplig produktivitet genom publikationer i internationella peer-reviewed tidskrifter. Tidigare erfarenhet inom områdena värd-mikrobiota interaktion, arbete med industripartners och/eller kolonisering av mikrobiota-utarmade möss är starka meriter. Den sökande ska vara villig att ta initiativ och ha internationell arbetslivserfarenhet. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

 

Mer om anställning

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i 2 års enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor från 1 februari 2022.

För frågor om tjänsten kontakta Björn Schröder, e-post: bjorn.schroder@umu.se. Mer information om vår forskning finns på vår hemsida www.mucubacter.org.

 

Ansökan

Du ansöker genom vårt rekryteringssystem senast den 28e april 2022. Din ansökan ska innehålla följande dokument skrivna på engelska (helst) eller svenska:

  • Ett personligt brev med en kort beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför du är intresserad av anställningen.
  • Ett curriculum vitae (CV) som dokumenterar akademisk utbildning och tidigare anställningar.
  • Din publikationslista
  • Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina
  • Namn och kontaktuppgifter till två eller tre akademiska referenser.
  • Annan relevant dokumentation som du vill inkludera till stöd för din ansökan.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1a juni 2022 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-668-22
Kontakt
  • Björn Schröder, 0907856769
Facklig företrädare
  • SACO, 0907856769
  • SEKO, 090-7865365
  • ST, 090-7865296
Publicerat 2022-04-14
Sista ansökningsdag 2022-04-28

Tillbaka till lediga jobb