Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för integrativ medicinsk biologi söker en postdoktor på heltid i 2 år. Inkom med ansökan senast den 20/11.


Beskrivning

Parkinsons sjukdom är en neurodegenerativ sjukdom där dopaminerga nervceller bryts ned och dör. Vad som orsakar nedbrytningen av cellerna är inte känt, troligen är orsaken multifaktoriell. Det är därför viktigt att försöka förstå och kartlägga mekanismerna bakom cellförlusten samt att försöka utveckla behandlingar som kan påverka/stoppa processen.

Detta projekt är inriktat på Parkinsons sjukdom med särskilt fokus på att identifiera potentiella biomarkörer av kliniskt värde samt att finna sjukdomsstoppande behandlingar.

För att studera detta använder vi oss av djurmodell i kombination med moderna metoder inkluderande: i) in vivo avbildningstekniker i djur såsom magnetisk resonanstomografi (MR) och positronemissionstomografi (PET) ii) immunohistokemi, cellkulturer och molekylärbiologiska metoder.


Arbetsuppgifter

  • Utforma och utföra experiment, presentera forskningsresultat vid konferenser och skriva publikationer under ledning av handledaren.
  • Det förväntas att kandidaten kan bedriva egen forskning inom området och söka egna anslag.

Kvalifikationer

  • Doktorsexamen, eller motsvarande utländsk examen som bör vara avlagd högst tre år före ansökningstidens utgång om inte särskilda skäl föreligger.
  • Kvalificerade sökande bör ha en dokumenterad erfarenhet inom ett eller flera områden relaterade till projektet, t.ex. neurovetenskap, molekylärbiologi, cellbiologi, avbildningstekniker, djurförsök, cellkulturer, immunohistokemi och fluorescensmikroskopi.
  • Godkänd kurs i försöksdjurskunskap. Tillstånd att jobba med försöksdjur i Sverige är meriterande.
  • Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet. Den ideala kandidaten bör ha akademiska ambitioner och vara villig att ta sig vetenskapliga och tekniska utmaningar.
  • Ett krav är sökanden ska kunna arbeta både självständigt och som del i ett forskarlag och kunna uppvisa organisationsförmåga. Att kunna uppvisa dokumenterad erfarenhet av handledning är meriterande.
  • Utmärkt kommunikationsförmåga krävs även för att effektivt kunna interagera med kollegor samt presentera ditt arbete på vetenskapliga möten och skriva vetenskapliga rapporter och manuskript. Du ska vara mycket skicklig på att kommunicera både skriftligt och muntligt på engelska. Att förstå och kunna kommunicera på svenska är meriterande.

Villkor

  • Du ansöker via vårt elektroniska rekryteringssystem senast 20/11 2020. Ansökan ska innehålla följande dokument:
  • Ett kort följebrev (ca en A4-sida) med beskrivning av den sökandes forskningserfarenhet, forskningsintresse och lämplighet för projektet.
  • En curriculum vitae (CV) med din akademiska utbildning och tidigare anställningar samt publikationslista.
  • Kopia av doktorsexamensbevis och andra relevanta examensbevis.
  • Namn och kontaktinformation med e-postadresser till en eller två akademiska referenspersoner.
  • Annan relevant dokumentation som du vill föra fram för att styrka din ansökan.

För mer information kontakta universitetslektor Ana Virel email: ana.virel@umu.se. Inst. för Integrativ medicinsk biologi 

Välkommen med din ansökan!

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1431-20
Kontakt
  • Ana Virel, ana.virel@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2020-10-29
Sista ansökningsdag 2020-11-20

Tillbaka till lediga jobb