Institutionen för integrativ medicinsk biologi

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 13 institutioner och ett 80-tal ämnesinriktningar inom forskarutbildningen.

Projektbeskrivning

Forskningsprojektet syftar till använda cryo-EM för att upplösa strukturen av specifika proteinkomplex som är associerade med membranvesiklar. Forskningsområdet är:
1) Strukturell uppbyggnad av caveolae, och
2) Arkitektur hos flavivirus-replikationskomplex.

Det övergripande målet är att förstå hur proteiner associerar och interagerar med lipidmembran för att forma vesiklar och förmedla specifika cellulära processer. Arbetet inkluderar proteingrening i mammala celler, generering av modellmembran och cellmodellsystem, provpreparering, kryo-EM och korrelativ ljus- och elektronmikroskopi, bildanalys och strukturell modellering.
Den framgångsrika sökanden kommer också att samarbeta inom projekt- och metodutveckling vid den nyligen etablerade cryo-EM-anläggningen vid UmU, som är en del av den nationella infrastrukturen för cryo-EM.

Både Umeå Core-facility for elektronmikroskopi (http://www.kbc.umu.se/english/ucem/) och Biochemical Imaging Center vid Umeå universitet (http://www.kbc.umu.se/english/ bicu /) såväl som andra UmU-forskningsinfrastrukturer kommer att vara tillgängliga som en del av detta projekt.
EM-faciliteten är nyligen utrustad med ett nytt Titan Krios-instrument med en fasplatta och både Falcon 3 och K2 direktelektrondetektorer.
Totalt 6 elektronmikroskop, tillsammans med provbehandlingsanläggningar, kommer att utgöra ett nyckelfundament för detta projekt.
 

Kvalifikationer

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskapliga färdigheter. Prioritet kommer att ges till sökande som har avlagt examen inom maximalt fem år före ansökningstidens utgång.
Kvalificerade sökande bör ha en dokumenterad erfarenhet inom områden relaterade till projektet, t.ex. protein- och lipidbiokemi, cellbiologi, strukturell biologi, elektronmikroskopi, 3D-visualisering och bildbehandling.
Starka datorkunskaper betraktas som en extra merit.
Kandidater måste kunna utföra självständigt vetenskapligt forskningsarbete och skriva vetenskapliga rapporter och manuskript.
Flytande skriftlig och talad engelska är avgörande.
I urvalsprocessen kommer också tonvikt att läggas på en äkta entusiasm för forskningsområdet och metodik, personlig lämplighet, organisationsförmåga och förmåga att arbeta i samarbete med andra laboratoriemedlemmar samt anställda inom UCEM.
 

Ansökan ska innehålla:

1) Ett kort följebrev (max. 1 sida) med personliga kontaktuppgifter, sammanfattning av din forskningsupplevelse, din motivation för att ansöka och din lämplighet för tjänsten.

2) Ett CV inklusive kontaktinformationen för minst två referenser

3) Lista över publikationer

For mer information kring tjänsten eller projektet kontakta:

Richard Lundmark, phone:+46 70 620 2464 (richard.lundmark@umu.se),

lundmark-lab.se

Tjänsten är 2-årig med startdatum 1 januari 2020, eller efter överenskommelse

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1525-19
Kontakt
  • Universitetslektor Richard Lundmark, richard.lundmark@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-10-16
Sista ansökningsdag 2019-11-08

Terug naar vacatures