Institutionen för integrativ medicinsk biologi

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Projektbeskrivning

Forskningsprojektet syftar till använda cryo-EM för att upplösa strukturen av specifika proteinkomplex som är associerade med membranvesiklar. Forskningsområdet är:
1) Strukturell uppbyggnad av caveolae, och
2) Arkitektur hos flavivirus-replikationskomplex.

Det övergripande målet är att förstå hur proteiner associerar och interagerar med lipidmembran för att forma vesiklar och förmedla specifika cellulära processer. Arbetet inkluderar proteingrening i mammala celler, generering av modellmembran och cellmodellsystem, provpreparering, kryo-EM och korrelativ ljus- och elektronmikroskopi, bildanalys och strukturell modellering.
Den framgångsrika sökanden kommer också att samarbeta inom projekt- och metodutveckling vid den nyligen etablerade cryo-EM-anläggningen vid UmU, som är en del av den nationella infrastrukturen för cryo-EM.

Både Umeå Core-facility for elektronmikroskopi (http://www.kbc.umu.se/english/ucem/) och Biochemical Imaging Center vid Umeå universitet (http://www.kbc.umu.se/english/ bicu /) såväl som andra UmU-forskningsinfrastrukturer kommer att vara tillgängliga som en del av detta projekt.
EM-faciliteten är nyligen utrustad med ett nytt Titan Krios-instrument med en fasplatta och både Falcon 3 och K2 direktelektrondetektorer.
Totalt 6 elektronmikroskop, tillsammans med provbehandlingsanläggningar, kommer att utgöra ett nyckelfundament för detta projekt.
 

Kvalifikationer

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskapliga färdigheter. Prioritet kommer att ges till sökande som har avlagt examen inom maximalt fem år före ansökningstidens utgång.
Kvalificerade sökande bör ha en dokumenterad erfarenhet inom områden relaterade till projektet, t.ex. protein- och lipidbiokemi, cellbiologi, strukturell biologi, elektronmikroskopi, 3D-visualisering och bildbehandling.
Starka datorkunskaper betraktas som en extra merit.
Kandidater måste kunna utföra självständigt vetenskapligt forskningsarbete och skriva vetenskapliga rapporter och manuskript.
Flytande skriftlig och talad engelska är avgörande.
I urvalsprocessen kommer också tonvikt att läggas på en äkta entusiasm för forskningsområdet och metodik, personlig lämplighet, organisationsförmåga och förmåga att arbeta i samarbete med andra laboratoriemedlemmar samt anställda inom UCEM.
 

Ansökan ska innehålla:

1) Ett kort följebrev (max. 1 sida) med personliga kontaktuppgifter, sammanfattning av din forskningsupplevelse, din motivation för att ansöka och din lämplighet för tjänsten.

2) Ett CV inklusive kontaktinformationen för minst två referenser

3) Lista över publikationer

For mer information kring tjänsten eller projektet kontakta:

Richard Lundmark, phone:+46 70 620 2464 (richard.lundmark@umu.se),

lundmark-lab.se

Tjänsten är 2-årig med startdatum 1 januari 2020, eller efter överenskommelse

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-01-01, eller efter överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1525-19
Kontakt
  • Universitetslektor Richard Lundmark, richard.lundmark@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-10-16
Sista ansökningsdag 2019-11-08

Tillbaka till lediga jobb