Umeå universitet, Institutionen för datavetenskap

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Förste forskningsingenjör i ansvarsfull artificiell intelligens

Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet (http://cs.umu.se) söker en förste forskningsingenjör i ansvarsfull AI med inriktning mot specifikation, övervakning och kontroll av autonoma system. anställningen tillhör forskargruppen Ansvarsfull Artificiell Intelligens vid Umeå universitet. Gruppen bedriver forskning om AI-system som tar socialt ansvar. Detta inbegriper utveckling av teorier, modeller och verktyg för övervakning, ansvarighet och verifiering, och metoder för att analysera, designa, mäta och kontrollera sociala effekter. Gruppen samarbetar med flera nationella och internationella forskargrupper, och har kopplingar till industri och policyorganisationer. För mera information besök https://www.umu.se/en/research/groups/responsible-artificial-intelligence/

Sista ansökningsdatum är 2020-11-23.

Projektbeskrivning

Du kommer att tillhöra forskningsgruppen Ansvarsfull AI vid Umeå Universitet. Du kommer att bidra till gruppens forskning gällande utveckling av intelligenta system, liksom till att förstå vilken effekt deras spridning och användning har på vårt samhälle. I synnerhet kommer du att arbeta med utveckling av formella metoder och verktyg för att konstruera, övervaka, begränsa och styra pålitliga AI-system. Du kommer också att delta i definition och analys av fallstudier med syftet att utvärdera den praktiska tillämpningen av de verktyg och metodologier som utvecklats.

Din forskning kommer att vara inriktad mot följande nyckelområden:

  • Utveckling av formella specifikationsspråk för att kodifiera sociala, etiska och legala krav på autonoma system;
  • Förklaringsbara och transparenta formaliseringar av etiska, sociala och legala villkor;
  • Metoder för att övervaka autonoma system före, under och efter deras driftssättande.

Forskningen kommer att ske i samarbete med seniora forskare och doktorander inom forskargruppen samt med våra nationella och internationella partners. Skrivande av ansökningar och projektkoordinering inom storskaliga projekt kan också komma att ingå i tjänsten. Du kommer också att delta i undervisning och andra utbildningsaktiviteter motsvarande cirka 20% av anställningen.

Anställningen omfattar heltid (100%) och är en tillsvidareanställning. Start 2021-01-01 eller enligt överenskommelse.

Kompetenskrav

Behörig att anställas är den som har avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i artificiell intelligens, matematik, datavetenskap eller annat relevant ämnesområde.

Dokumenterad kompetens i form av vetenskapliga publikationer båda följande områden är ett krav:

  • Artificiell intelligens, i synnerhet Ansvarsfull AI (t.ex. IJCAI, https://www.ijcai.org/)
  • Formell logik (t.ex. CSL, https://www.eacsl.org/)

Postdoktorserfarenhet inom anställningens område är starkt meriterande. Erfarenhet av doktorandhandledning, författande av forskningsansökningar, och undervisning är meriterande.

Den sökande bör klara av självständig forskning, och tycka om att arbeta med utmanande problem och innovativa lösningar. Mycket goda kunskaper i talad och skriven engelska är ett krav.

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla:

· Ett följebrev med en kort (cirka 2 sidor) beskrivning av dina forskningsintressen i relation till det ovan beskrivna forskningsområdet, och hur du skulle kunna bidra till projektet

  • Curriculum Vitae (CV), med en komplett publikationslista
  • Kopior av examensbevis, dokumentation av avklarade akademiska kurser och erhållna examina
  • En kopia av din doktorsavhandling samt kopior av relevanta vetenskapliga publikationer (max 5), numrerade enligt publikationslistan
  • Kontaktinformation till två-tre referenspersoner
  • Annan relevant information, såsom dokumentation av mjukvaruutvecklingserfarenheter eller arbete i eller med industrin.

Välkommen med din ansökan!

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi, och vara inkommen senast 2020-11-23. Ref-nr: AN 2.2.1-1412-20

Eftersom vi eftersträvar en mer balanserad könsfördelning på institutionen så uppmuntrar vi kvinnliga sökande.

Mer information

Vid frågor eller behov av ytterligare information, kontakta professor Virginia Dignum, virginia@cs.umu.se, tel: 46-(0)72-0850890. Mer information om Umeå universitet finns på http://www.umu.se/

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-01-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1412-20
Kontakt
  • Virginia Dignum, 090-786 68 03
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • ST, 090-786 54 31
  • SEKO, 090-786 52 96
Publicerat 2020-11-02
Sista ansökningsdag 2020-11-23

Tillbaka till lediga jobb