Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

På Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap forskar och undervisar vi inom sex olika ämnesområden i nära samarbete med de fyra Norrlandsregionerna. Vi har internationellt erkända forskningsmiljöer där bredden av ämnesområden möjliggör innovation och samarbete över gränser. De flesta av våra lärare arbetar kliniskt och våra lokaler finns på regionsjukhusen i Östersund, Sunderbyn, Sundsvall och Umeå - mitt i verksamheten.

Läs mer om institutionen och våra ämnen på Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap (umu.se)

Kirurgisk och Perioperativ vetenskap söker en postdoktor för analyser av cirkulerande tumörceller på singelcellnivå. Anställningen är placerad i ”Translational Research Centre” i byggnad 6M på Umeå Universitet campus/NUS. Anställningen är på heltid i två år med tillträde 1 januari 2023 eller enligt överenskommelse. Ansök senast 30 november 2022.

Projektbeskrivning

Vår forskargrupp arbetar tvärvetenskapligt från prekliniska- till kliniska studier, ”bench-to-bedside”, inom Wallenberg centrum för molekylär medicin (WCMM). Vårt mål är att finna bra biomarkörer för individanpassad behandling genom karaktärisering av vävnad och blod, samt förstå behandlingsbara mekanismer för spridd prostatacancer. 

Genom att isolera cirkulerande tumörceller (CTC), immunceller, exosomer och cell fritt DNA från blodet studerar vi metaserings- och resistensmekanismer vid prostatacancer. Genom karakterisering av CTC:s med RNA och DNA-sekvensering på singelcellnivå vill vi identifiera CTC heterogenitet hos patienter med metastaserad sjukdom samt studera tidigt behandlingssvar.

Arbetsuppgifter

Du ska kunna arbeta självständigt och ha dokumenterat gedigen erfarenhet av experimentell forskning. Din roll blir att sätta upp metoder och ansvara för sekvenseringsanalyser av patientmaterial från män med prostatacancer.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom medicin/biomedicin. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

Vi söker en driven och högt motiverad medarbetare som har god erfarenhet av RNA och DNA sekvensering. Sökande bör ha goda kunskaper inom 10X singelcellsekvensering, Riboseq och bioinformatik. Du ska kunna arbeta självständigt och ha dokumenterat gedigen erfarenhet av flödescytometri, sekvenseringsarbete och dataanalyser. Du ska dessutom ha erfarenhet av laborativt arbete, kunna sammanfatta och presentera resultat vid vetenskapliga möten samt skriva vetenskapliga publikationer. Du ska ha goda kunskaper i engelska i såväl tal som skrift. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Meriterande

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Den sökande bör ha hög fokus på arbetsuppgiften, arbeta tydligt och strukturerat samt ha god förmåga att lösa problem. Du måste kunna ta egna initiativ och samtidigt kunna samarbeta.

Mer om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i två år enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor från 1 februari 2022.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • En kort beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför du är intresserad av anställningen.
  • CV
  • Publikationslista
  • Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina
  • Kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 30 november 2022.

Vid frågor om anställningen vänligen kontakta biträdande universitetslektor Andreas Josefsson andreas.josefsson@umu.se

Välkommen med din ansökan!Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 230101 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1536-22
Kontakt
  • Andreas Josefsson, forskningsledare, andreas.josefsson@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-10-13
Sista ansökningsdag 2022-11-30

Tillbaka till lediga jobb