Institutionen för integrativ medicinsk biologi

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för integrativ medicinsk biologi utlyser en heltidstjänst som postdoktor på 2 år.

Beskrivning av forskningsprojektet:

Flavivirus såsom dengue-virus, gulfebernvirus, Zika-virus och fästingburet encefalitvirus (TBEV) orsakar allvarliga sjukdomstillsånd hos människor. Flavivirus replikerar sitt RNA-genom i infekterade celler genom att generera små hålrum i cellens membran, så kallade replikation compartments (RC). Dessa RC bildas som svar på att virala proteiner uttrycks i cellen och bildandet av RC är absolut nödvändigt för förökning och överföring av virus.

Detta projekt syftar till att tillämpa kryo-elektronmikroskopi och korrelativa avbildningstekniker för att lösa den strukturella uppbyggnaden av RC som bildas vid TBEV infektion i celler. Särskild vikt läggs på fokuserad jonstråle (FIB) -teknologi och kryo-elektron-tomografi i kombination med ljusmikroskopi med målet att exakt kartlägga det supramolekylära arrangemanget av virala proteiner i RC inuti celler. Vi använder specialdesignade icke-infektiösa cellmodellsystem. Den uppnådda mekanistiska förståelsen för hur RC bildas kommer att vara ett instrument i kampen mot flavivirusinfektioner.

Den framgångsrika sökanden har möjlighet att utforska sitt forskningsprojekt i en vetenskaplig miljö med flera forskningsgrupper med lång erfarenhet av virologi, biokemi, cellbiologi och avbildning. Både Umeå Umeå Core facility for Electron Microscopy (http://www.kbc.umu.se/english/ucem/) och Biochemical Imaging Center vid Umeå universitet (http://www.kbc.umu.se/english/ bicu/) såväl som andra UmU-faciliteter kommer att vara tillgängliga som en del av detta projekt.

För mer information om laboratoriets projekt och metodik se: (http://www.lundmark-lab.se

Kvalifikationer:

Kandidaterna ska ha en doktorsexamen eller vara på väg att få en doktorsexamen inom det aktuella området. Sökande som har försvarat sin doktorsavhandling under de senaste tre åren prioriteras.

Kvalificerade sökande bör ha en dokumenterad erfarenhet inom ett eller flera områden relaterade till projektet, t.ex. molekylärbiologi, cellbiologi, strukturell biologi, ljusmikroskopi, elektronmikroskopi, 3D-visualisering och bildbehandling.

Starka beräkningskunskaper, liksom god kunskap om cellbiologi, betraktas som ytterligare meriter.

Kandidater måste kunna utföra självständigt vetenskapligt forskningsarbete och skriva vetenskapliga rapporter och manuskript.

Flytande i skriftlig och talad engelska är avgörande.

I urvalsprocessen kommer också tonvikt att läggas på en äkta entusiasm för forskningsområdet och metodik, personlig lämplighet, organisationsförmåga och förmåga att arbeta i samarbete med andra laboratoriemedlemmar, samt personal inom forskningsinfrastrukturer.

Ansökan ska innehålla:

  • Ett kort följebrev (ca en A4-sida) med beskrivning av den sökandes forskningserfarenhet, forskningsintresse och lämplighet för projektet.

  • Curriculum vitae som inkluderar examina med verifikat, teknisk expertis, anställningar, publikationslista, samt namn och kontaktinformation för två referenspersoner.

Upplysningar: Universitetslektor Richard Lundmark, richard.lundmark@umu.se

Tillträdesdag: Efter överenskommelse

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Efter överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-398-20
Kontakt
  • Univ.lektor Richard Lundmark, epost: richard.lundmark@umu.se
Publicerat 2020-03-12
Sista ansökningsdag 2020-05-01

Tillbaka till lediga jobb