Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Institutionen för molekylärbiologi tillhör medicinska och teknisk-naturvetenskapliga fakulteterna och erbjuder en vital forskningsmiljö med en bred uppställning av toppmoderna imaging-, metabolomik-, genomik- och screeningsanläggningar.

Vi söker nu en postdoktor för anställning till Institutionen för Molekylärbiologi. Anställningen är tidsbegränsad till två år och avser heltid. Tillträde 1 september 2019 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag 8 Juli 2019.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Metabolomik, eller omfattande mätning av små molekyler i ett biologiskt system, har gjort flera analytiska framsteg under det senaste decenniet som gett forskare data av bättre kvalitet. Detta projekt syftar till att utveckla metoder med mycket hög provkapacitet inom metabolomik. Dessa typer av mätningar kan syfta till att möjliggöra analys av stora provkohorter, följa biokemiska förlopp med högupplösning i tid eller att utvärdera stora bibliotek av kemiska substanser i olika aktivitetsanalyser.

Projektet syftar till att utforska möjligheter att använda specialiserad masspektrometri med hög injektionskapacitet för metabolomik-applikationer inom de ovan beskrivna områdena. Arbetsuppgifterna innefattar att utforma och utföra experiment och skriva rapporter avsedda för vetenskaplig publicering.

Kvalifikationer

Framgångsrika kandidater måste ha en doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i kemi, biokemi, molekylär mikrobiologi eller motsvarande. I första hand bör den komma ifråga som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan den komma ifråga som avlagt doktorsexamen tidigare.

Vi söker en kandidat med stort intresse för utveckling av applikationer med hög kapacitet och analyser med hjälp av masspektrometri. Kandidater måste ha dokumenterad erfarenhet (inklusive praktisk erfarenhet) av masspektrometri och vätskekromatografi. Mycket goda kunskaper i talad och skriftlig engelska är ett krav. Eftersom projektet kommer att vara av samarbetskaraktär måste kandidaten arbeta produktivt även i ett lag. Utmärkt kommunikationsförmåga krävs för att effektivt samverka med kollegor och kamrater, inklusive kollegor från närliggande forskningsområden.

Tidigare erfarenhet av forskning på RapidFire-system och/eller provhanteringsrobotar för provupparbetning är en stark merit. Vidare är tidigare arbetserfarenhet inom området för analysutveckling inom biokemiska tillämpningar mycket önskvärt.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

 • Ett personligt brev som förklarar varför du är intresserad av anställningen, hur du kan bidra till projektet och i vilken riktning du kan tänka dig att utveckla projektet (inte mer än två A4-sidor).
 • En curriculum vitae med din akademiska utbildning och tidigare anställningar.
 • Din publikationslista.
 • Kopia av doktorsexamenbevis och andra relevanta examensbevis.
 • Kopia av doktorsavhandling.
 • Namn och kontaktinformation med e-postadresser till två eller tre akademiska referenspersoner.
 • Annan relevant dokumentation som du vill föra fram för att styrka din ansökan.

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 8 Juli 2019.

Mer om oss

För mer information om institutionen för molekylärbiologi vänligen besök vår websida www.umu.se/molbiol. För mer information om tjänsten vänligen kontakta Anders Nordström, universitetslektor anders.nordstrom@umu.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-760-19
Kontakt
 • Anders Nordström, anders.nordstrom@umu.se
Facklig företrädare
 • SACO, 090-786 53 65
 • SEKO, 090-786 52 96
 • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-05-09
Sista ansökningsdag 2019-07-08

Tilbage til Ledige stillinger