Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

MIMS (The Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden) är den svenska noden för Nordic EMBL Partnership for Molecular Medicine. Vårt uppdrag är att främja forskningens spetskompetens inom infektionsmedicin och att utveckla karriärerna för nästa generations forskare inom detta område. Genom vårt partnerskap med European Molecular Biology Laboratory (EMBL) och ett starkt nätverk av nordiska partners kopplar vi svensk vetenskap till en expanderande familj av europeiska forskningscentra för molekylärmedicin.  

Mer information om MIMS finns att läsa på vår websida: www.umu.se/mims 

Vi söker en forskningssamordnare till rollen som science manager för en tillsvidareanställning, motsvarande heltid, med tillträde snarast som möjligt eller enligt överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas. Anställningen är placerad vid institutionen för molekylärbiologi, Umeå Universitet.   

Arbetsuppgifter

Som science manager kommer du att tillhandahålla strategisk och operativ ledning för MIMS. Science managern kommer att ha ett nära samarbete med MIMS föreståndare och ställföreträdande föreståndare när det gäller att fastställa och genomföra den övergripande vetenskapliga strategin. Du ska förvalta MIMS externa vetenskapliga partnerskap och bevaka interna projekt. Du kommer att skapa en miljö som främjar nya forskningsidéer och samarbeten genom att planera och genomföra konferenser och workshops för våra forskare och deras växande nätverk av nationella och internationella partners. I denna verksamhet kommer du att få stöd av en projektsamordnare, evenemangssamordnare och kommunikatör. Du kommer att vägleda MIMS ledningsgrupp och säkerställa en god kommunikation med institutionens ekonomi och HR funktion.

Du kommer att ansvara för samordningen av institutets verkställande och vetenskapliga rådgivande nämnder och övervaka kommunikationen av vår forskning internt och externt.

Du kommer att stödja forskningsinitiativ, bland annat ett gemensamt postdoktoralt program inom det nordiska EMBL-partnerskapet för molekylär medicin, driva kapitalanskaffning och hantera externa granskningar och återbetalningsprocesser. Du kommer att använda dina vetenskapliga och administrativa kunskaper för att tillhandahålla en första kontaktpunkt för vetenskapliga och administrativa partner i hela vårt nätverk. 

Kvalifikationer

 • Doktorsexamen inom ett relevant område krävs.
 • Minst tre års erfarenhet av vetenskaplig ledning (t.ex. projektsamordning, kommunikation, rekrytering), varav erfarenhet av vetenskaplig ledning inom internationella relationer är ett särskilt betydande krav.
 • För att kunna främja samarbete på ett effektivt sätt måste du kunna kommunicera med intressenter, våra forskare och forskningsstödjande personal på lika villkor. Du kommer därför att behöva en grundlig förståelse för intressenternas beslutsprocesser, arbetsprocesser inom forskning men också för relaterade administrativa frågor.
 • Mycket goda resultat i din egen forskarkarriär (dokumenterade genom t.ex. publikationer med preer-review) och/eller inom forskningsledning (t.ex. bidrag till genomförande av samarbetsprojekt).
 • Utmärkta kunskaper i engelska i tal och skrift. 
 • Förmåga att leda ett team och delegera uppgifter för att säkerställa högsta möjliga arbetseffektivitet i en god arbetsmiljö. Med tanke på arbetsuppgifternas art ska du vara en person med stark ledarskaps-, organisations- och social kompetens som ser strategiskt på helheten.  
 • Du trivs med att arbeta både i team och självständigt.
 • Som person är du öppensinnad, kreativ, social,  flexibel, initiativtagande och bestämd.

Meriterande

 • Kunskaper i svenska, både tal och skrift. 
 • Kunskap om den europeiska och svenska life science-samfälligheten.
 • Viss erfarenhet av experimentell forskning och en vetenskaplig bakgrund som ligger nära MIMS verksamhet är en fördel.

Ansökan

Anställningen är tillsvidare på heltid med tillträde så snart som möjligt eller enligt överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas. Ansökan ska göras i e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 13 Maj 2024. Ansökan ska vara skriven på engelska (företrädesvis) eller svenska och ska innehålla:   

 1. Ett personligt brev som förklarar varför du är intresserad av anställningen och hur du uppfyller de väsentliga och önskvärda kvalifikationerna (högst två A4-sidor). 
 2. Ett CV som dokumenterar utbildning och nuvarande och tidigare anställningar.  
 3. Namn och e-postadresser med två till tre referenser.  
 4. Annan relevant dokumentation som du vill inkludera till stöd för din ansökan.  

Kontaktperson: Oliver Billker, oliver.billker@umu.se   

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast möjligt enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-606-24
Kontakt
 • Oliver Billker, Professor, oliver.billker@umu.se
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-04-15
Sista ansökningsdag 2024-05-13

Tillbaka till lediga jobb