Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 35 000 studenter och 4 200 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.


Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Vi söker en doktorand till ett projekt där vi studerar proteintransport, framförallt i Gram-negativa bakterier. Vi använder oss av strukturbiologi i kombination av olika biokemiska metoder. Den sökande ska ha erfarenhet av forskning inom området biokemi och ha ett intresse av strukturbiologi. Sista ansökningsdag är 5 augusti 2019.

Arbetsuppgifter
I forskningsprojektet studerar vi bakterieproteiner, främst genom strukturbiologiska metoder. Den vanligaste metoden är röntgenkristallografi i kombination av biokemiska/biofysikaliska metoder men även cryo-elektronmikroskopi kan förekomma. Projektet fokuserar på att kartlägga struktur och funktion hos ett proteinmaskineri där proteiner transporteras från bakteriens inre till yttre membran. Därtill är vi intresserade av hur proteiner presenteras på bakteriens yta. Dina uppgifter kommer att inkludera rening och karaktärisering av proteiner, proteinkristallisering och strukturbestämning med hjälp av röntgenkristallografi men även elektronmikroskopi kommer att användas.

Kvalifikationer
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i kemi krävs att den sökande har grundläggande högskoleutbildning om minst 90 högskolepoäng i kemi eller andra ämnen som bedöms vara direkt relevanta för den aktuella inriktningen. Av de 90 högskolepoängen skall minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå inom inriktningen, eller motsvarande, ingå.

Goda kunskaper i engelska i både tal och skrift krävs. Erfarenhet av biokemiskt forskningsarbete, exempelvis från ett examensarbete på avancerad nivå krävs. Du måste ha ett intresse av projektet, tycka om laborativt arbete, vara noggrann och kunna arbeta både självständigt och i grupp. Erfarenhet av biokemi av membranproteiner är meriterande men inte ett krav.

Villkor för anställningen
Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid. Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:

  • CV
  • Ett personligt brev där du beskriver dina forskningsintressen, dina skäl att söka utbildningsplatsen samt dina kontaktuppgifter
  • Kopia av kandidat- och/eller masterexamensarbete och eventuella publikationer.
  • Styrkta kopior av examensbevis eller motsvarande, inklusive dokumentation av genomförda akademiska kurser, erhållna betyg, och ev. andra intyg
  • Namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner.

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem. Ansök via knappen längst ner på sidan. Ansökan kan skrivas på svenska eller engelska. Sista ansökningsdag är den 5 augusti 2019. Närmare upplysningar lämnas av Karina Persson, tfn: 090-7865926, e-post: karina.persson@umu.se
www.biostruct.umu.se/principal-investigators/karina-persson/.

Information om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemiskt-Biologiskt Centrum. Information om institutionens forskarutbildning finns på vår hemsida: https://www.umu.se/teknisk-naturvetenskaplig-fakultet/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/kemi/.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-852-19
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-05-21
Sista ansökningsdag 2019-08-05

Zurück zu Stellenangeboten