Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för molekylärbiologi söker en universitetslektor inom ämnesområdet beräkningsbiologi. Anställningen innefattar bl.a. undervisning i bioinformatik för studenter inom bioteknik, biovetenskap, molekylärbiologi och biomedicin. Dessutom ingår det att handleda forskning och bidra till utvecklingsprojekt. Etablering av ett forskningsprogram inom translationell beräkningsbiologi med fokus på att utveckla nya och skalbara beräkningsmodeller (t.ex. djupinlärning, maskininlärning, optimering eller statistik) eller att integrera datadrivna applikationer för att hantera viktiga biologiska frågor, som har positiva konsekvenser i enligt med FNs agenda 2030, ingår också i uppdraget, utöver deras undervisningsansvar.

Välkommen med din ansökan senast 2025-05-27.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifter avser undervisning och forskning inom ämnet beräkningsbiologi.

För att bli aktuell för anställningen förväntas universitetslektorn:

  • Ha en nyckelroll i att undervisa och säkerställa kvaliteten på både teoretiska och projektbaserade bioinformatikkurser inom bioteknik, biovetenskap, molekylärbiologi och biomedicin. I arbetsuppgifterna ingår att handleda och utvärdera examensarbeten samt delta i undervisning och utvecklingsarbete på både grund- och avancerad nivå.
  • Aktivt bidra till skapandet av ett nytt tvåårigt masterprogram i bioinformatik och även till förbättring arbete av ett befintligt masterprogram i bioteknik med bioinformatikfokus. Genom att delta i detta arbete och genom att implementera effektiva och engagerande undervisningsmetoder förväntas universitetslektorn bidra till att bättre förbereda våra studenter för karriärer inom industri, akademi och sjukvård.
  • Bidra till institutionens utveckling, inspirera studenter och positivt påverka det strategiska ledarskapet och hanteringen av våra undervisningsaktiviteter.
  • Ha kompetens inom datavetenskap eller matematik, med erfarenhet av att utveckla nya och skalbara beräkningsmodeller (t.ex. djupinlärning, maskininlärning, optimering eller statistik) eller att integrera datadrivna applikationer för att hantera viktiga biologiska frågor. Forskningsfrågorna bör syfta till att förfina grundläggande biologiska koncept relaterade till cellulära, molekylära eller genetiska processer, liksom molekylära interaktioner inom cellen och påverkan av miljöfaktorer. Resultaten ska generera nya teorier som bidrar till FN:s globala agenda 2030 och det globala vetenskapssamhället.
  • Bedriva oberoende forskning och forskarutbildning inom något område inom beräkningsbiologi, såsom systembiologi, proteinstruktur, metabolomik, kvantitativ genetik för komplexa fenotyper, encells- och spatiell omics-modellering, funktionell- och epigenomik, multi-omics-integration, prediktion av genfunktion och liknande.
  • Bidra till att stärka universitetets expertis inom biologiska beräkningsmetoder, vilket ökar potentialen för att generera ny kunskap inom bioteknik, biovetenskap, molekylärbiologi och biomedicin. 
  • En betydande andel av arbetsuppgifterna kräver svenska som kommunikationsspråk. Den som inte talar svenska förväntas att lära sig talad svenska på en god nivå inom tre år, så att universitetslektorn exempelvis kan delta i administrativ planeringen inom institutionen och fakulteten.

De personer som uppmuntras att söka anställningen innefattar både de som enbart fokuserar på beräkningsarbete och de som kombinerar beräknings- och experimentella metoder.

Det är viktigt för oss att främja en bra arbetskultur och universitetslektorn förutsätts samarbeta väl på alla nivåer samt visa god kollegialitet.

Behörighet

Behörig att anställas som universitetslektor är, enligt 4 kap. 4 § högskoleförordningen är den som dels har visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller har någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som skall ingå i anställningen.

Dokumenterad erfarenhet av att undervisa i beräkningssystembiologi på både grundläggande och avancerad nivå är ett krav. 

Förmåga att undervisa på engelska är ett krav.

Forskningsverksamhet inom området beräkningsbiologi är ett krav.

Bedömningsgrunder och deras avvägning

Som bedömningsgrunder vid anställning av en lektor ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning gälla. Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av den vetenskapliga skickligheten.

Vid urval av sökande till befattningen ska följande viktning av respektive skicklighetsaspekt gälla:
pedagogisk skicklighet 40 %, vetenskaplig skicklighet 40 %, administrativ skicklighet och skicklighet att leda och utveckla verksamhet och personal 20 %. Därutöver ska beaktas graden av förmåga att samverka med det omgivande samhället och att informera om forskning och utvecklingsarbete.

Vetenskaplig skicklighet

Den vetenskapliga skickligheten ska ha visats genom självständig vetenskaplig produktion. Kriterier vid bedömningen är:

  • bredd och djup i forskningen – kvalitet och omfattning
  • originalitet i forskningen
  • produktivitet
  • bidrag till det internationella vetenskapssamhället
  • uppdrag inom vetenskapssamhället
  • förmåga att i konkurrens erhålla externa forskningsmedel
  • samverkan med omgivande samhälle

Särskilt meriterande

  • Erfarenhet av att skapa nya och skalbara beräkningsmodeller.
  • Utveckling av forskningsverktyg och programvara för dataanalys, framgångsrika patent eller försök att kommersialisera translationell forskning.

Eftersom den sökande kan ha erfarenhet av forsknings- och utvecklingsarbete i organisationer i den privata sektorn kommer bedömningen av vetenskaplig excellens att beakta mångfalden av bidrag till och karriär inom beräkningsbiologi enligt CoARA (Coalition for Advancing Research Assessment). 

Kvalificerade beräkningsbiologer från organisationer inom den privata sektorn behöver inte tillhandahålla ett aktuellt forskningsprogram vid ansökningstillfället. Sökande bör dock kunna visa att de har förmågan att etablera ett konkurrenskraftigt forskningsprogram som har potential att positivt påverka FN:s globala agenda 2030. Istället bör sökande lämna in en skriftlig sammanfattning som beskriver deras övergripande mål och motiv, tillsammans med detaljer om deras planerade arbete och dess potentiella konsekvenser.

Pedagogisk skicklighet

Den pedagogiska skickligheten vid anställning av universitetslektor ska ha visats genom dokumenterad erfarenhet av undervisning på vetenskaplig grund inom högskolan.

Kriterier vid bedömning är:

  • förmåga att planera, genomföra och utvärdera undervisning samt förmåga att handleda och examinera studenter på samtliga utbildningsnivåer
  • förmåga att variera undervisningsmetoder och examinationsformer i relation till förväntade studieresultat och ämnets karaktär
  • erfarenheter av samverkan med omgivande samhälle i planering och genomförande av utbildning
  • medverkan i utveckling av lärandemiljöer, undervisningsmaterial och läromedel
  • ett reflekterande förhållningssätt till studenters lärande och den egna lärarrollen

Särskilt meriterande:

  • dokumenterad erfarenhet av undervisning i teoretisk och tillämpad beräkningsbiologi på både grundläggande och avancerad nivå på svenska och engelska, samt dokumenterad erfarenhet av handledning av examensarbeten.
  • visat att translationell forskning och samverkan med industri och det omgivande samhället kan kopplas till den akademiska undervisningen.
  • erfarenhet av undervisning och kvalitetssäkring av projektbaserade och teoretiska kurser inom beräkningsbiologi, särskilt sådana som är direkt relevanta för bioteknik, biovetenskap, molekylärbiologi och biomedicin.

Kompetensen kan erhållas genom högskolepedagogisk utbildning, annan utbildning av relevans för undervisning inom högskolan och/eller dokumenterad, beprövad erfarenhet av undervisning inom högskolan.     

Övriga bedömningsgrunder 

En allmän bedömningsgrund är såväl god samarbetsförmåga, som den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Vid bedömning av administrativ och annan relevant kompetens kommer vikt att läggas vid den sökandes förmåga att:

  • Utveckla och leda verksamhet och personal
  • Främja samarbete mellan akademi, näringsliv och samhälle
  • Integrera forskning och utbildning på alla nivåer
  • Samarbeta med andra forskargrupper och organisationer
  • Engagera sig i det omgivande samhället på ett värdeskapande sätt

Dessutom kommer omfattningen av dokumenterad erfarenhet av att leda, organisera och utveckla akademisk och kommersiell verksamhet, särskilt inom området beräkningsbiologi att bedömas.

Tidigare eller nuvarande erfarenhet av att leda projekt, hantera och konsultera som kvalificerad beräkningsbiolog är mycket önskvärt. Vidare är hög kompetens inom datavetenskap, matematik eller statistik är fördelaktigt. Bevis på sådan erfarenhet värderas lika högt som att ha ett etablerat biologiskt forskningsprogram erkänt inom den akademiska sektorn.

Övrigt

Vi erbjuder dig ett flertal personalförmåner som främjar en bra balans mellan arbetsliv och privatliv samt goda utvecklingsmöjligheter, läs mer om förmåner här.

Vid anställning får en person av underrepresenterat kön med lika eller likvärdiga meriter föreslås för anställning framför en person av motsatt kön.

Ansökan

Vid ansökan i Varbi ber vi dig svara på frågor. Dessa frågor ersätter ett personligt brev från dig. Ansökan ska företrädesvis skrivas på engelska. Ansökan ska bestå av följande handlingar:

Bilagor

  1. CV/Umu Application template. Fyll i ansökningsformuläret (word). Lägg in det som ditt CV i e-rekryteringssystemet Varbi. Ansökningsformuläret ska innehålla:
    • basinformation (kontaktuppgifter, meritförteckning)
    • redogörelse för vetenskaplig verksamhet (inklusive kortfattad forskningsplan och publikationslista)
    • redogörelse för pedagogisk verksamhet
    • redogörelse för utveckling och ledning av verksamhet och personal
    • redogörelse för samverkan med det omgivande samhället samt populärvetenskaplig verksamhet
    • referenser inklusive kontaktuppgifter
  2. Kopior av relevanta examensbevis
  3. Kopior av högst fem forskningspublikationer av relevans för anställningen, numrerade i enlighet med publikationslistan
  4. Bilagor till pedagogisk portfölj (se p. 3.5 i "Umu Application template")

Anvisningar till utformning av redogörelsen av vetenskaplig eller konstnärlig och pedagogisk verksamhet (pdf).

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 2025-05-27.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-421-25
Kontakt
  • Matthew Francis, prefekt.molbiol@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2025-04-24
Sista ansökningsdag 2025-05-27
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb