Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 35 000 studenter och 4 200 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats läs mer på: Jobba hos oss.

Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 13 institutioner och ett 80-tal ämnesinriktningar inom forskarutbildningen.

Doktorand i medicinsk vetenskap med inriktning mot biomedicinsk laboratorievetenskap.

Beskrivning

Vi söker en doktorand i medicinsk vetenskap med inriktning mot biomedicinsk laboratorievetenskap till institutionen för klinisk mikrobiologi. Forskningsområdet rör amyloida sjukdomar med ett fokus på de amyloida sammansättningar som associeras till Alzheimers sjukdom, diabetes typ 2 samt familjär amyloidos. Projekten är specifikt fokuserade på att förstå de molekylära mekanismer som orsakar amyloidbildningen samt effekten av de endogena proteiner som man idag vet motverkar dessa processer. Du kommer att använda olika former av kromatografiska metoder för proteinrening, transmissionselektronmikroskopi, thioflavin-baserade fluorescenstekniker samt olika immunologiska metoder för analys.

Projekten innehåller även studier i eukaryota cellsystem. Amyloider har generella egenskaper och dessa strukturer återfinns även på andra områden i naturen. Projekten kommer därför även att inkludera studier av bakteriella amyloider i form av biofilm.

Vi erbjuder en internationell, stimulerande och samarbetsorienterad forskarmiljö där din vetenskapliga karriärutveckling främjas. Anställningen är begränsad till motsvarande fyra år på heltid eller upp till fem år, varav undervisning eller annat avdelningsarbete kan utgöra max 20%.

Du som antas till utbildning på forskarnivå fr.o.m. 2021-07-01 kommer att ingå i det fakultetsgemensamma forskarutbildningsprogrammet vid Medicinska fakulteten. Programmet omfattar 25 hp och erbjuds i två studietakter: 25 hp över 8 terminer (totalt 4 år) respektive över 12 terminer (totalt 6 år), med programstart varje höst- och vårtermin. Mer information om programmet går att finna på fakultetens hemsida för utbildning på forskarnivå:

https://www.aurora.umu.se/organisation-och-styrning/organisation/fakultetssidor/medicinsk-fakultet/forskarutbildning/

Arbetsuppgifter

Tjänsten ger dig möjlighet att utvecklas till en självständig forskare som på egen hand planerar och utför experiment, tolkar resultat och sätter dessa i en vetenskaplig kontext.

 • Du kommer att presentera och diskutera din forskning med andra forskare inom och utanför gruppen och är aktivt engagerad i sammanställning och publicering av forskningsresultat.
 • Du kommer att handleda studenter på master/magister-nivå, och delta i institutionens övriga undervisning.[GM1] [AO2]
 • Du kommer att komplettera din forskarutbildning med obligatoriska och valfria kurser, aktivt deltagandet i seminarserier och litteraturdiskussionsträffar.
 • Du agerar i överensstämmande med universitetets policy för lika möjligheter och dataskydd

Kvalifikationer

Grundläggande behörighet för att antas till utbildning på forskarnivå är minst 240 hp, varav minst 60 hp på avancerad nivå. Särskild behörighet för ämnesinriktningen biomedicinsk laboratorievetenskap är att den sökande måste vara skicklig i både muntlig och skriftlig kommunikation på engelska. Den sökande ska också ha grundläggande kompetens i biomedicinsk laboratoriekunskap eller ha motsvarande kunskaper.

Vi ser gärna att den sökande kan arbeta självständigt såväl som i grupp, att du är motiverad samt villig att ta sig an nya vetenskapliga och metodologiska utmaningar. Kompetens inom proteinuttryck/rening, molekylärbiologiska metoder samt eukaryot cellodling är meriterande.

Villkor
Ansökan ska innehålla:

 1. Personligt brev som beskriver relevanta kvalifikationer och din motivation
 2. CV
 3. Styrkta kopior av examensbevis, intyg och betyg.
 4. En forskningspublikationslista samt en kopia av kandidat- eller masteruppsats.
 5. Kontaktuppgifter till två referenspersoner

Ansökan görs elektroniskt via Varbi.
Handlingarna ska vara i word- eller pdf-format.
Sista ansökningsdag är 2021-10-28.

Vid frågor kontakta Anders Olofsson anders.olofsson@umu.se

 

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1408-21
Kontakt
 • Anders Olofsson, anders.olofsson@umu.se
Facklig företrädare
 • SACO, 090-786 53 65
 • SEKO, 090-786 52 96
 • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-10-07
Sista ansökningsdag 2021-10-28

返回职位空缺页面