Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 35 000 studenter och 4 200 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Institutionen för tillämpad fysik och elektronik söker en Förste forskningsingenjör med inriktning mot energiteknik och energieffektivisering i byggnader. Anställningen avser deltid (50 %) och är tidsbegränsad till 12 månader, med möjlighet till förlängning, tillträde 2021-10-01 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 2021-06-10.

Projektbeskrivning
Syftet med detta projekt är att tillhandahålla en datadriven modell med Big Data. Den ska utgöra ett beslutsstöd vid energirenovering för småhusägare. Konsekvenser av alternativa energirenoveringslösningar predikteras med information från en konsistent databas med Big Data som baseras på Boverkets databas med Energideklarationer, Geografiska informationssystem (GIS) från Lantmäteriet. Metoden kommer att valideras genom att jämföra insamlade data från verkliga småhus med prediktioner som genererats med metodiken.

Arbetsuppgifter
Arbetet består av att stödja intressenternas engagemang i processen mot hållbar energiuppgradering i småhus genom att, i samarbete med forskningsgruppen för energieffektivisering;

 • extrahera och synkronisera flera heterogena datakällor till en enhetlig databas;
 • utveckla en open-access plattform för beräkning av energibesparingar för renoveringssåtgärder anpassade till den specifika byggnadstekniken,
 • sprida plattformen och resultaten med open-access till intressenter för att stödja processen mot mer hållbar energirenovering.

Kompetenskrav
Doktorsexamen inom byggteknik och byggproduktion eller energieffektivisering i byggnader. För att uppnå syftet med forskningen behöver de sökande ha dokumenterade kunskaper om byggnadsinformationsmodellering (BIM), simulering och optimering av byggprocesser, simulering och optimering av energianvändning, inbyggd energi i bygglogistik. Sökande ska ha en doktorsexamen i byggteknik, byggproduktion eller energiteknik.

Övriga önskvärda kvalifikationer
Den sökande ska ha förmågan att arbeta systematiskt, grundligt och självständigt samt i samarbete med andra. Vidare bör den sökande vara bekant med teoretiska ingenjörsvetenskapliga verktyg och ha god kunskap om det ovan nämnda forskningsområdet.

Ansökan
Ansökan ska i sin helhet vara skriven på engelska eller svenska och bestå av följande handlingar:

 • Personligt brev med kortfattad beskrivning av sökanden och motivering till varför du söker anställningen samt dina kontaktuppgifter
 • Curriculum vitae (CV)
 • Publikationslista
 • Kopior av relevanta examensbevis och eventuella intyg
 • Namn och kontaktuppgifter till två referenspersoner som känner till dina akademiska kvalifikationer

Du ansöker via vårt rekryteringssystem Varbi, logga in och sök via knappen längst ner på sidan. Ansökan ska vara inskickad senast 2021-06-10.

Närmare upplysningar lämnas av professor Thomas Olofsson, tel 090-786 67 10,
e-post thomas.olofsson@umu.se eller professor Weizhuo Lu,090-786 62 57,
e-post: weizhuo.lu@umu.se

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2021-10-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-704-21
Kontakt
 • Thomas Olofsson, 090-7866710
 • Weizhuo Lu, 0907866257
Facklig företrädare
 • SACO, 090-786 53 65
 • SEKO, 090-786 52 96
 • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-03-23
Sista ansökningsdag 2021-06-10

返回职位空缺页面