Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå Universitet. Vi har ett starkt fokus på interdisciplinär forskning och utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.

Vid Institutionen för Fysik (https://www.umu.se/en/department-of-physics/) bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Relativistic Attosecond Physics Laboratory (REAL, www.realumu.org), Umeå universitet, Institutionen för Fysik söker en första forskningsingenjör inom experimentell fysik för ett projekt som syftar till ”Attosecond XUV-pump - XUV-probespektroskopi”

Anställningen avser heltid under två år. Tillträde 2021-06-01 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 2021-04-30.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Du kommer att arbeta med det icke-linjära attosekundfysikprojektet för att möjliggöra tidsupplösande inre-skal elektronens dynamik med hjälp av intensiva attosekund pulser. Projektet tillämpar sub-5 fs Light Wave Synthesizer optisk parametrisk synthesizer [1] med ett modernt CEP-stabiliserade 100 TW-uppgradering, och en fullt utvecklad 24 meter lång gasharmonisk strålbana för intensiva attosekundpulsgenereringar [2] samt elektron och jondetektorer för att spåra icke-linjära processer [3]. Dessutom förväntas involvering i laseroperationen och i andra relaterade projekt aktiviteter som relativistisk HHG [4] är möjlig.

[1] D. E. Rivas et al., Sci. Rep. Vol. 7, p. 5224 (2017)
[2] D. E. Rivas et al., Optica Vol. 5, p. 1283 (2018)
[3] B. Bergues et al., Optica Vol. 5, p. 237 (2018)
[4] D. Kormin et al., Nat. Commun. Vol. 9, p. 4992 (2018)

Kompetenskrav
Du har en doktorsexamen i fysik eller teknik eller tekniskfysik och har flera års postdoktor-erfarenhet eller motsvarande. Kompetens och erfarenhet krävs på experimentellt laborativt arbete och forskning  inom 1.) attosekundfysik / högharmonisk generation (i gas eller fasta material eller plasma) och 2.) konstruktion / drift och tillämpning av få optiska cykelkällor (laser med efterkomprimering eller OPA eller OPCPA). Simulerings och teori erfarenhet inom de två  nämnda områdena, och erfarenhet med elektronik, plasmafysik och handledning av kandidatexamen, magister- och doktorander kommer att ses som en fördel. Du måste vara mycket motiverad och ha förmåga att arbeta självständigt såväl som en del av forskargruppen. Du måste ha mycket goda färdigheter i både talad och skriven engelska.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:

  1. Ett följebrev med kort beskrivning av din motivation, kvalifikationer, och forskningserfarenhet inom högharmonisk generation och få cykler med ljuspulsgenerering (1-2 sidor).
  2. Curriculum vitae (CV).
  3. Kopior av relevanta examensbevis översatta till engelska eller svenska.
  4. Publikationslista
  5. En kopia av tre relevanta publikationer.

Information
För ytterligare information kontakta Professor Laszlo Veisz, laszlo.veisz@umu.se

Ansökan ska skickas in via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 2021-04-30.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-06-01 eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad Heltid
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-379-21
Kontakt
  • László Veisz, 090-7866662
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-03-09
Sista ansökningsdag 2021-04-30

Tillbaka till lediga jobb