Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Beskrivning av doktorandprojektet:

Projektet syftar till att öka förståelse kring de processer som är involverade vid förvärvning av kunskap. Under inlärning testar hjärnan många tänkbara neuronala nätverksvägar/kretsar innan den mest lämpliga väljs ut och finjusteras. Den första fasen av denna process är föreslagen att vara associerad med tillväxt av hjärnstrukturen, en tillväxt som till del går tillbaks efter det att den initiala fasen vid inlärning är avklarad. Detta doktorandprojekt syftar till att tillämpa avancerad avbildningsteknik för att övervaka förändringar i hjärnstrukturen under inlärning av ny kunskap. Forskningen sker i olika modellsystem och syftar till att skapa en förståelse för hjärnas plasticitet och de mekanismer involverade vid inlärning. Särskilt fokus ligger på användandet av magnetisk resonanstomografi (MRT) tekniker, voxelbaserad morfometri (VBM) och ‘diffusion tensor imaging’ (DTI) för att övervaka och kvantifiera in vivo-processer under inlärning. Vidare kommer histologiska tekniker att användas för att korrelera MRI-baserade fynd.

Kvalifikationer:

Grundläggande behörighet har den som genomgått en grundläggande högskoleutbildning om minst 240 ECTS. Den som före den l juli 2007 uppfyller kraven på grundläggande behörighet för tillträde till forskarutbildning, d.v.s. grundläggande högskoleutbildning om minst 120 poäng eller motsvarande kunskaper som förvärvats i någon annan ordning inom eller utom landet, skall även därefter anses ha grundläggande behörighet för tillträde till utbildning på forskarnivå.

Meriterande:

Den sökande ska därtill i sin högskoleutbildning, och/eller på annat likvärdigt sätt, ha uppnått grundläggande teoretiska kunskaper inom biomedicin och ha god erfarenhet av laboratoriearbete och metodutveckling. Sökande med praktisk erfarenhet från forskning med djurmodeller och vävnadshantering prioriteras. Tidigare erfarenhet av MRT anses även det vare en önskvärd styrka och kommer att prioriteras. Erfarenhet av immunhistokemi och andra biokemiska analysmetoder betraktas som fördelaktigt. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet och den sökandes förmåga att samverka inom en forskargrupp.

Särskild behörighet:

För att kunna antas till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har

  1. nödvändiga kunskaper från högskoleutbildning eller motsvarande utbildning och/eller yrkeserfarenhet som bedöms i relation till forskarutbildningsområdet.
  1. nödvändiga språkkunskaper i engelska, både skriftliga och muntliga kunskaper avses. Bedömning av dessa kunskaper görs genom att en tilltänkt doktorand presenterar sin forskningsplan på engelska inför en av institutionen utsedd bedömningsgrupp.

 

Upplysningar: Forskarassistent Daniel Marcellino, epost: daniel.marcellino@umu.se

Tillträdesdag: Efter överenskommelse, eller så snart som möjligt.

 

Övrig information:

https://www.umu.se/forskning/utbildning-pa-forskarniva/

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast, eller efter överenskommelse
Löneform Månadslön enigt fastställd lönestege för doktorander
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-339-19
Kontakt
  • Forskarassistent Daniel Marcellino, epost: daniel.marcellino@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-02-27
Sista ansökningsdag 2019-03-22

Tillbaka till lediga jobb