Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för medicinsk kemi och biofysik bedriver forskning och undervisning vid den Medicinska fakulteten. Förutom institutionsgemensamma anslag för forskning och utbildning har institutionens forskargrupper ett stort antal nationella och internationella forskningsprojekt med extern finansiering. Vi är en internationell arbetsplats med medarbetare från många olika länder.  

Nu finns möjligheten att söka anställning som postdoktor inom organisk biogeokemi. Anställningen är på heltid och tillträde 250801 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag 1 juni 2025. 

 

Projektbeskrivning

Hur växter reagerar på ökande CO2-halter och klimatförändringar utgör en betydande osäkerhet för terrestra ekosystems funktion, grödors produktivitet och klimatprognoser. För att minska denna osäkerhet kombinerar vi experiment i odlingskamrar, prover från världsunika CO2-manipulationsexperiment samt banbrytande NMR-spektroskopi och isotopomeranalys (doi: 10.1111/nph.20358). Två postdoktorer kommer att samarbeta för att genomföra växtekofysiologiska experiment och analysera prover med NMR-spektroskopi.

 

Arbetsuppgifter

Denna postdoktortjänst har fokus på NMR-spektroskopi och förväntas syntetisera prover för NMR, köra NMR-experiment för organokemisk karaktärisering, särskilt för kvantifiering av olika isotopomerer, tolka isotopomerfördelningar i termer av förändringar i växters kolmetabolism samt förbereda resultat för presentation vid konferenser och publicering.

 

Behörighet 

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom kemi, biokemi eller ett relaterat ämne. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. 

 

Vi söker högt motiverade kandidater med dokumenterad erfarenhet inom organisk kemi. Du bör ha praktisk erfarenhet av NMR-spektroskopi. Erfarenhet av arbete med stabila isotoper är meriterande. Du bör ha en stark vetenskaplig meritering, vilket manifesteras av antingen förstaförfattarskap eller publikationer som presenterar starka framsteg inom organisk kemi. Kandidater måste behärska engelska flytande i tal och skrift. Eftersom detta är ett samarbetsprojekt förväntas kandidater ha ett stort intresse för tvärvetenskaplig forskning och utmärkt samarbetsförmåga

 

Mer om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i 2 år enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor från 1 februari 2022. 

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Mer information om gruppens forskning finns på här och här

 

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • En kort beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför du är intresserad av anställningen.
  • CV
  • Publikationslista
  • Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina
  • Kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 1 juni 2025.

Vid frågor, kontakta Jürgen Schleucher, jurgen.schleucher@umu.se

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-652-25
Kontakt
  • Jurgen Schleucher, 090-7865000
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2025-05-08
Sista ansökningsdag 2025-06-01 23:59:59
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb