Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för tillämpad fysik och elektronik har idag ca 100 anställda och bedriver forskning inom områden såsom energiteknik, laserspektroskopi, medicinteknik samt elektronik och systemteknik. Institutionen söker nu en postdoktor som ska arbeta med att utveckla processer för tillverkning av ihåliga optiska fibrer för framtidens optiska kommunikation. Anställningen avser heltid under två år med tillträde 2025-09-01 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Det nuvarande Internet består i grunden av ett nätverk av optiska glasfibrer. Sedan uppfinningen av optisk fiber för 50 år sedan har dess design inte förändrats radikalt. Under de senaste 10 åren har det upptäckts att en ny klass av optisk fiber med ihålig kärna (hollow-core fiber, HCF) kan potentiellt ge flera viktiga fördelar jämfört med konventionella fibrer, inklusive högre datahastigheter (pga. högre ljushastighet i luft/vakuum jämfört med i glas), mindre störningar (pga. mindre icke-linjära optiska effekter också mindre dispersion), samt större frihet att välja ljusets våglängd. Dessa HCF är baserade på antiresonant reflektion av submikron-tjocka glasmembran. Trots genombrotten kvarstår utmaningar särskilt i HCF tillverkning. Den viktigaste utmaningen är att upprätthålla fiberns nanostrukturerade tvärsnitt under tiotals kilometers fiberlängd.

I detta projekt kommer du som postdoktor huvudsakligen att arbeta med processutveckling för både uppbyggnad av fiber-preforms och fiberdragning, i syfte att på ett tillförlitligt sätt tillverka HCF med önskade geometriska parametrar för fiberlängder över 10 km. Du kommer även att ansvara för karakterisering av de tillverkade HCF, exempelvis genom att undersöka deras optiska transmissionsegenskaper.

Utöver de huvudsakliga arbetsuppgifterna kan postdoktorn, om intresse finns, även komma att involveras i forskningsområden som rör numerisk simulering av termo- och fluiddynamik i fiberdragningsprocesser.

HCF-tillverkning kommer att utföras på RISE Fiberlab (Hudiksvall), som är en av de ledande FoU-anläggningarna för specialfiber i Europa. Hudiksvall ligger cirka 4 timmar från Umeå med tåg. Både HCF-preforms uppbyggnad och fiberdragning kräver noggrann inställning av flera parametrar, som ofta måste göras manuellt. För varje specifik HCF-design kan en optimerad tillverkningsprocess ta många iterationer. Därför förväntas postdoktorn stanna i Hudiksvall under längre perioder under anställningen. Extra kostnader relaterade till boende i Hudiksvall och resor mellan Umeå och Hudiksvall under projektet kommer att kompenseras.

Detta projekt är en del av ett större konsortiumprojekt finansierat av Vinnova med partners inklusive RISE High-Speed ​​Transmission Lab (Kista, Stockholm), RISE Fiberlab (Hudiksvall), Chalmers Tekniska Högskola (Göteborg), samt företagen Ericsson, Telia och Telenor.

Kvalifikationer
För att anställas med stöd av avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Ytterligare krävs:

  • Doktorsexamen bör vara inom något av följande områden: materialvetenskap, maskinteknik, elektroteknik, optisk fysik, nanoteknik.
  • Tidigare erfarenhet av fiberdragning, särskilt av ihåliga fibrer.
  • God kommunikativ förmåga på engelska i tal och skrift.

Starkt meriterande är:

  • Erfarenhet med teoretiska/numeriska metoder för simulering av termo- och fluiddynamik.
  • Kunskaper inom optik.
  • Kommunikativ förmåga på svenska.

Vi söker dig som är motiverad, målinriktad, tänker kritiskt, och ha god samarbetsförmåga med andra medlemmar i en forskargrupp.

Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla

  1. Personligt brev där du beskriver varför du söker tjänsten, samt hur dina kvalifikationer och forskningsintressen överensstämmer med utlysningen (max 2 sidor);
  2. Curriculum vitae (CV) med publikationslista;
  3. Kopia av doktorexamensbevis eller dokumentation som tydliggör när doktorsexamen förväntas erhållas;
  4. Kopia av doktorsavhandling (PDF eller länk för nedladdning);
  5. Kopior av diplom för master- och kandidatexamina;
  6. En lista på avklarade universitetskurser med betyg. Observera att för internationella sökande ska betygssystemet förklaras i korthet;
  7. Kontaktinformation för två referenspersoner;
  8. (frivillig) Övriga handlingar som den sökande vill åberopa.

Ansökan, inklusive bilagda handlingar, ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem Varbi. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formatet PDF. Sista ansökningsdag är 16 maj 2025.

Mer information
Närmare upplysningar lämnas av Max Yan (max.yan@umu.se) eller prefekt Britt Andersson (britt.andersson@umu.se).

Välkommen med din ansökan!



Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-477-25
Kontakt
  • Britt Andersson, 0907869638
  • Max Yan, 090-7869836
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2025-04-08
Sista ansökningsdag 2025-05-16
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb