Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för informatik söker en doktorand för en visstidsanställning på fyra år med start våren 2025.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Denna doktorandposition har ett särskilt fokus på AI-baserad automation (t.ex. autonoma skogsmaskiner, drönare och robotar) och dess organisatoriska implikationer. Den är placerad i en forskargrupp vid institutionen som bedriver forskning inom området Informationssystem (IS) med fokus på digitalisering av mänskliga-naturliga system och specifikt skogsbruk som en empirisk industrikontext. Tjänsten är en del av ett externt finansierat forskningsprojekt som undersöker rollen av AI-baserad automatisering inom skogsbruket (mer information om projektet finns här). Projektet omfattar forskare från flera universitet samt internationella samarbeten och innebär branschsamarbete inom området skogsbrukets digitalisering. Empiriska studier av AI-baserad automation inom skogsbruket kommer att stå i fokus för doktorandprojektet. Den sökande förväntas mot denna bakgrund inte ha fördjupade kunskaper om skogsbruket eller skogsindustrin. Det är dock viktigt att kandidaten är nyfiken på att genomföra empiriska studier för att skapa en förståelse för digital tekniks inverkan på skogsindustrin genom ett informationssystemperspektiv.

Den som blir anställd som doktorand ska i första hand ägna sig åt egen forskarutbildning som är avsedd att resultera i doktorsexamen. Som doktorand utbildas du i vetenskapligt arbete i form av att publicera vetenskapliga artiklar i tidskrifter och på nationella och internationella konferenser. Som doktorand kommer du att läsa både obligatoriska och valbara kurser, planera och genomföra dina forskningsprojekt självständigt. Institutionen för informatik vid Umeå universitet har över 10 doktorander, vilket bidrar till en stimulerande arbetsmiljö utanför det aktuella forskningsprojektet och gruppen.

Doktorandtjänsten är kopplad till Forskarskolan MIT (www.uu.se/forskning/forskarskolan-management-och-it) där doktoranden tar del av kurser och deltar i doktorandkonferenser vid andra universitet. Tjänsten är även kopplad till forskningsmiljön Swedish Center for Digital Innovation (www.scdi.se) belägen vid institutionen för informatik. Forskningen vid centret bedrivs till stor del i samarbete med partners från industri, forskningsinstitut och andra universitet och högskolor. I viss utsträckning kan tjänsten innefatta undervisning eller annan institutionstjänstgöring (högst 20 %), varvid anställningstiden förlängs i motsvarande utsträckning. 

 Vill du veta mer om vad det innebär att vara doktorand vid vår forskarutbildning? Utbildning på forskarnivå Informatik

Om anställningen
Du kommer att vara anställd av och antagen som doktorand vid institutionen för informatik, Umeå universitet. Anställningen löper på fyra år på heltid. Lön utgår enligt fastställt avtal för doktorandtjänster och höjs med studieframsteg. Startdatum är våren 2025 eller enligt överenskommelse och placering är vid Umeå universitet, institutionen för informatik och vi söker en doktorand som kommer att ingå i vårt dagliga arbete.

Tjänsten tillsätts under förutsättning att nödvändiga beslut fattas.

Behörighet
För anställning som doktorand krävs antagning till forskarutbildning. Grundläggande behörighet att antas till forskarutbildning har den som har avlagt en examen på avancerad nivå i informatik eller motsvarande. För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i informatik krävs att den sökande har grundläggande högskoleutbildning inom informatik om minst 90 högskolepoäng, samt 60 högskolepoäng på avancerad nivå inom informatik (magisternivå) eller annan utbildning av motsvarande omfattning och fördjupning.
Institutionens fullständiga behörighet för antagning till forskarutbildning: Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i informatik.

Övriga kvalifikationer
Eftersom doktoranden kommer att vara en del av en mångkulturell institution krävs förmågan att kommunicera väl på engelska. Det är önskvärt om doktoranden även talar svenska. Vid urval bland behöriga sökande läggs stor vikt vid avhandlingsplanen och förmåga att tillgodogöra sig utbildningen samt tidigare studieresultat. I övrigt hänvisas till bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1993:100 (Högskoleförordningen 5 kap). 

Ansökan
Din ansökan ska innehålla: 
• Ett introduktionsbrev/personligt brev (1 sida)
• Ett utkast till avhandlingsplan och beskrivning av forskningsintresse (2 sidor)
• Curriculum Vitae (CV) 
• Kopior av tidigare examensuppsats/-arbete (MSc/MA och/eller BSc/BA) 
• Kopior av studiebetyg inklusive dokumentation av fullgjorda akademiska kurser och betyg
• Kopior av publicerad egen forskning (om sådan finnes)

Ansökan måste vara komplett för att den ska behandlas i rekryteringsprocessen. Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi. 

Institutionen för Informatik
Vid institutionen för Informatik bedrivs forskning och utbildning med fokus på digitalisering av samhälle, organisationer och interaktion. Digital teknik har blivit en möjliggörare för förändrade sätt att leva och bedriva verksamhet på. I vår forskning studerar vi dessa förändringar och förändringsprocesser och vi studerar samspelet mellan människa och teknik för att förstå teknikens möjligheter och dess begränsningar. I våra studier av digitalisering rör vi oss i många kontexter såsom offentlig sektor, media, spel, finsiella företag, entreprenörskap, IT-företag och tillverkningsindustrin.  

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Våren 2025
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1207-24
Kontakt
  • Katrin Jonsson, Prefekt, 090-7869387
  • Rikard Harr, Forskarutbildningsansvarig, 090-7869282
  • Tina Lundmark, HR-Samordnare, 090-7866438
  • Daniel Nylén, projektledare, 090-7865996
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-10-24
Sista ansökningsdag 2024-11-21
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb