Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Kemiska institutionen söker en doktorand i kemi med inriktning mot polymerkemi, industriell kemi, materialvetenskap eller annat relaterat område. Doktorandens projekt kommer att fokusera på utveckling av membran av kolmolekylsilar. Anställningen omfattar fyra års doktorandstudier, inklusive deltagande i forskning och forskarutbildningskurser. Sista ansökningsdag är den 26 juni 2024. Anställningen börjar den 1 september 2024, eller enligt överenskommelse.

 

Vår forskargrupp strävar efter att designa och syntetisera innovativa material som kommer att forma framtidens separationsvetenskap. I detta specifika projekt ägnar vi oss åt att syntetisera polymerer och tillverka membran av kolmolekylsilar för gasseparationsapplikationer. Projektet representerar en verklig tvärvetenskaplig skärningspunkt och ger dig möjlighet att aktivt delta i design och syntes av polymerer, tillverka membran och testa membran för gasseparationsapplikationer. Inom ramen för detta projekt kommer du att ha tillgång till toppmoderna anläggningar för gasseparation (t.ex. gasförstärkare, gaspermeation, gasfiltrering, etc.), spinning av holkfibermembran (enkel- och dubbellager) samt utrustning för karbonisering. Dina bidrag kommer att spela en avgörande roll för att främja vår förståelse och utveckling av nya material för gasseparationsapplikationer.

 

Arbetsbeskrivning

Anställningen är avsedd att leda till en doktorsexamen. Doktorandens huvuduppgift är att bedriva sina doktorandstudier, inklusive deltagande i forskning och doktorandkurser. Uppgifterna kan inkludera undervisning och annat institutionellt arbete (upp till 20%). Anställningen är begränsad till motsvarande fyra års heltidsarbete (48 månader) eller upp till fem år vid deltidsundervisning. Lönen fastställs i enlighet med etablerade lönenivåer för doktorandtjänster. Som anställd vid Umeå universitet har doktorander rätt till sociala förmåner som föräldraledighet, semester och företagshälsovård. Läs mer om fördelarna med att vara anställd vid Umeå universitet här: https://www.umu.se/en/work-with-us/benefits/. Kandidatens fysiska arbetsplats kommer att vara vid Institutionen för kemi, Umeå universitet.

 

Övriga kvalifikationer

Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i kemi krävs att den sökande har grundläggande högskoleutbildning om minst 90 högskolepoäng i kemi eller andra ämnen som bedöms vara direkt relevanta för den aktuella inriktningen. Av de 90 högskolepoängen skall minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå inom inriktningen, eller motsvarande, ingå. Kraven på förkunskaper enligt ovan anses uppfyllda även av den som i annan ordning förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Behörighetskraven måste vara uppfyllda vid antagningstillfället, men behöver inte vara uppfyllda när du skickar in din ansökan.

Ytterligare nödvändiga kvalifikationer är god kunskap i engelska, både skriftligt och muntligt, samt ett stort intresse för området polymerkemi, membran och gasseparation.

Du måste också vara kreativ, ha hög självständighet och problemlösningsförmåga. Du ska kunna arbeta både självständigt och i samarbete i grupper samt ta alla initiativ som krävs för att trivas och genomföra denna 4-åriga examen.

Meriter är särskilt intressanta för kandidater med tidigare erfarenhet inom två huvudområden:

  1. Utveckling av membran av kolmolekylsilar och
  2. Expertis inom gasseparationsmembran.

 

Ansökan

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem Varbi. Logga in och ansök via knappen längst ner på sidan. Sista ansökningsdag är 26 juni 2024. Ansökan, skriven på engelska eller svenska, bör inkludera:

Ett personligt brev med en kort beskrivning av varför du söker tjänsten och hur dina kvalifikationer och forskningsintressen är relevanta för det doktorandprojekt som beskrivs ovan (högst 2 sidor),

ett curriculum vitae med en publikationslista,

kopior av examensbevis, diplom eller motsvarande, inklusive dokumentation av avslutade akademiska kurser, erhållna betyg och andra relevanta certifikat för det beskrivna projektet,

kopior av examensarbeten på avancerad nivå eller andra publikationer,

kontaktinformation för minst två referenspersoner.

 

Ytterligare information

Ytterligare information ges av Naser Tavajohi, e-post: naser.tavajohi@umu.se.

 

Om oss

Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Fyra större forskningsområden, Biologisk kemi, IBEAM, Organisk kemi och teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-biologiskt centrum. Information om institutionens forskarutbildning finns på vår hemsida: www.umu.se/teknisk-naturvetenskaplig-fakultet/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/kemi/. Mer information om att vara anställd vid Umeå universitet: https://www.umu.se/jobba-hos-oss/.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde, enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-849-24
Kontakt
  • Naser Tavajohi, 0907866061
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-05-21
Sista ansökningsdag 2024-07-15
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb