Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Staff scientist  

Umeå Plant Science Centre (UPSC) är en av Europas starkaste forskningsmiljöer för växtgrundforskning inbegripande forskning om växternas ekologi, genetik, cellbiologi, molekylärbiologi och fysiologi (se www.upsc.se). Till institutionen för fysiologisk botanik, som är en del av Umeå Plant Science Centre, söker vi nu en staff scientist. 

Anställningen är tidsbegränsad till och med 2025-02-21, med tillträde 2024-04-11 eller enligt överenskommelse. 

Projektbeskrivning 

Projektet handlar om att förstå fotosyntes och tillväxt hos asp/hybridasp, samt att förbättra den med bioteknik. Bland annat använder vi CRISPR-Cas9 för att framställa mutanter i gener som kodar för olika fotosyntetiska proteiner eller proteiner som är viktiga för blads ”senescens”, kvävemetabolism, kväveexport från bladen och inlagring i stam och knoppar. 

Arbetsuppgifter

Produktion av CRISPR-Cas9-mutanter i asp/hybridasp. Analys av dessa med en lång rad olika tekniker; tillväxtanalys i olika förhållanden (även i fält), fotosyntesmätningar, genexpressionanalys och metabolism.

Kvalifikationer 

Doktorsexamen inom biologi med inriktning mot växtfysiologi, växters cell- och molekylärbiologi eller motsvarande är ett krav. Du ska ha djup kunskap om att framställa CRISPR-Cas9-mutanter i asp/hybridasp och djup kunskap om senescence i asp. Du ska också ha erfarenhet av analys av metaboliter, hormoner och genexpression i asp, kvävebehandling inklusive staminjektioner, och vara väl förtrogen med ympning av aspmaterial. Utöver detta är det önskvärt att du har en mycket god förmåga att uttrycka dig på engelska både muntligt och skriftligt, samt att du har en god kommunikationsförmåga och god förmåga att arbeta i grupp.  

Ansökan 

Ansökan ska innehålla: 

  • Ett personligt brev där du beskriver dig själv och dina forskningsintressen samt varför du är intresserad av och lämpad för anställningen (max 2 sidor).
  • Curriculum vitae (CV) samt lista över publicerade vetenskapliga artiklar
  • Verifierade kopior av betyg och examensbevis
  • Övriga handlingar som den sökande vill åberopa

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem Varbi. Logga in och ansök via knappen längst ner på webbsidan. Alla bifogade dokument ska vara i MS Word eller PDF format. 

Välkommen med din ansökan senast 2024-03-20.

För mer information, vänligen kontakta Stefan Jansson (stefan.jansson@umu.se)

 

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-04-11 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-329-24
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-02-28
Sista ansökningsdag 2024-03-20

Tillbaka till lediga jobb