Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för odontologi består av ca 70 medarbetare och bedriver undervisning på tandhygienist-, tandläkar- och tandteknikerprogrammet samt bedriver odontologisk forskning. 

Doktorandanställningens inriktning

Doktorandanställningen är i ett forskningsprojekt med inriktning mot utbildningsvetenskap. Projektet är ett samarbete mellan Institutionen för odontologi och Lärarhögskolan vid Umeå Universitet. Intresse för undervisning och erfarenhet av undervisning i kliniknära miljö är ett krav. 

En positiv lärandemiljö är avgörande för att studenterna ska ges möjlighet att inhämta de kunskaper de behöver för sitt framtida arbetsliv. De första åren på tandläkarprogrammet handlar stora delar av utbildningen om klinikförberedande färdighetsträning där studenterna tränar att göra fyllningar och kronor på plasttänder. Studenterna bedöms kontinuerligt och måste, innan de får påbörja patientbehandling, uppvisa att de behärskar god preparationsteknik. 

Idag är det de kliniska handledarna som bedömer studenternas prestationer och ger dem feed-back på utfört arbete. Syftet med detta forskningsprojekt är att undersöka om undervisningen, studenternas inlärning och slutgiltig prestation förbättras genom att införa digitala hjälpmedel i undervisningen. Projektet avser vidare att undersöka faktorer som påverkar studenternas inlärningsförmåga och praktiska utveckling. Vi ämnar även undersöka om examinationen, det vill säga bedömningen av studenternas utförda arbete, blir rättssäkrare genom att använda sig av digitala hjälpmedel. De planerade studierna kommer att vara av såväl kvantitativ som kvalitativ karaktär. Doktoranden kommer dessutom att ha frihet att inom ramen för forskningsprojektet utforma egna frågeställningar. 

Kvalifikationer 

För att vara behörig för anställning som doktorand krävs grundläggande behörighet. Grundläggande behörighet har den som a) avlagt en examen på avancerad nivå, eller b) fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller c) på något sätt, inom eller utom landet, har förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper (HF 7 kap. 39).

Bedömningsgrunder

Då du förväntas driva ditt eget avhandlingsprojekt bör du vara självgående och strukturerad samt ha ett stort engagemang för uppgiften. Vi söker en kreativ doktorand med hög motivation för forskarstudier. Du bör kunna uttrycka dig väl i tal och skrift på både svenska och engelska. Du ska visa god kommunikationsförmåga med gruppledare och kollegor, samt ha förmåga att samarbeta effektivt och produktivt i ett team såväl som förmåga att arbeta självständigt. Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet. Hänsyn tas även till referenstagning, anställningsintervju och annan möjlig prövning av huvudkandidater.

Examen ska vara avlagd senast vid ansökningstidens utgång.

Anställningsvillkor

Fysiskt kommer den anställde att vara placerad vid Institutionen för odontologi, där den ämnesspecifika utbildningen och handledningen äger rum. 

Doktoranden som antas deltar obligatoriskt i Forskarskolan inom det utbildningsvetenskapliga området som samordnas med ordinarie forskarutbildning som bedrivs vid institutionen. Studierna påbörjas 2 september 2024. Löneplacering sker enligt fastställd lönestege för doktorandtjänst.  (https://www.umu.se/regelverk/personal-lika-villkor-och-arbetsmiljo/doktorandavtal-2023-10-01/

Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Ansökan 

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi som du hittar på universitetets sida för Lediga jobb. Den sökande till utbildning på forskarnivå ska lämna in en skriftlig ansökan som underlag för bedömning. En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund (max 2 sidor) 

  • CV/meritförteckning

  • Examensbevis 

  • Uppsatser/övriga publikationer 

  • Ev. övriga meriter med relevans för anställning 

  • Kontaktuppgifter till två referenspersoner 

Observera att ofullständig ansökan inte kommer att behandlas.
Ansökningsförfarandet stänger den 22 mars 2024.

Övrig information

Närmare upplysningar lämnas av Malin Brundin, malin.brundin@umu.se, 070–2251686.

 

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2 september 2024
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-322-24
Kontakt
  • Malin Brundin, malin.brundin@umu.se,070–2251686
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-02-22
Sista ansökningsdag 2024-03-22

Tillbaka till lediga jobb