Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Postdoktorsanställning (2 år) vid UPSC, Umeå universitet

Utforska regleringen av GUN1 proteinet

En postdoktorsanställning utannonseras härmed vid Institutionen för fysiologisk botanik, Umeå Plant Science Centre (www.upsc.se); en mycket stimulerande miljö vid Umeå universitet. Vi söker en motiverad kandidat som ska arbeta inom projektet ”GUN1-proteinets roll under gröningsprocessen”.

Projektbeskrivning

En av de mest dramatiska utmaningarna i en växts liv inträffar när plantan kommer ut ur jorden och exponeras för ljus och gener som kodar för fotosyntesproteiner slås på. Signaler från plastiderna spelar en viktig roll för att kontrollera denna farliga process genom en negativ GUN1-medierad retrograd signal som begränsar kloroplastutvecklingen genom att reglera transkriptionen av flera kritiska transkriptionsfaktorer kopplade till ljusrespons, fotomorfogenes och kloroplastutveckling. Inom detta projekt kommer vi att undersöka de mekanismer som ligger bakom regleringen av själva GUN1-proteinet.

Kvalifikationer

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/ uppdrag. Postdoktor som ska undervisa eller handleda ska ha relevant högskolepedagogisk utbildning

Godkända sökande kommer att ha en doktorsexamen, eller motsvarande, inom molekylärbiologi eller biokemi. 

Den sökande ska ha omfattande laboratorieerfarenhet av molekylära och biokemiska metoder. Erfarenhet av att arbeta med växter som experimentellt system är meriterande. Förmåga att arbeta självständigt såväl som i grupp samt goda kunskaper i det engelska språket är ett krav.

Villkor

Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad 24 månader. Tillträde enligt överenskommelse.

Ansökan

Ansökan skall innehålla (1) ett personligt brev (2) CV med full publikationslista och kopior på relevanta examen (3) en beskrivning av forskningserfarenhet (4) redogörelse för forskningsintresse.

Kontaktinformation till två referenser lämnas in vid eventuell intervju.

Sista ansökningsdag är den 18 mars 2024. Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem. Ansök via knappen längst ner på sidan.

Kontakt

Vid frågor om anställningen, vänligen kontakta Professor Åsa Strand: asa.strand@umu.se.

 

Välkommen med din ansökan!

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-222-24
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-02-12
Sista ansökningsdag 2024-03-18

Tillbaka till lediga jobb