Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik söker en postdoktor inom ett forskningsprojekt om visualisering och lärande inom området atmosfärs- och rymdfysik. Vi erbjuder ett omväxlande arbete med många duktiga och trevliga kollegor.

Sista ansökningsdag är 2024-03-07. Vi hoppas du vill bli en av oss!


Om NMD och Curiosum

Anställningen är placerad på naturvetenskapernas och matematikens didaktik (NMD) vid Umeå universitet. Arbetet kommer att bedrivas till stor del på Curiosum science center vid Umeå universitet. På institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik bedrivs undervisning och forskning kring lärande inom naturvetenskap, teknik och matematik (UmSER, Umeå Science Education Research). Curiosum är ett publikt science center där en domteater ger unika möjligheter till visualisering av vetenskapliga data för immersiva upplevelser. Curiosum inrymmer även andra miljöer för såväl skola som allmänhet, att utforska och upptäcka vetenskap och teknik under interaktiva former, t ex kemilabb och makerspace. Till ett science center som Curiosum kommer besökare i alla åldrar och utforskar naturvetenskap och teknik. Allmänheten besöker ofta ett science center där vuxna och barn tillsammans, t ex en familj, kan utforska och upptäcka vetenskapliga fenomen och processer. Skolklasser besöker science center tillsammans med lärare där besöket ofta sker genom pedagogledda aktiviteter som innehållsmässigt kan belysa olika ämnesområden. Curiosum är en del av ett nationellt projekt kring vetenskaplig visualisering i immersiva miljöer på science centers, Wisdome, där också Visualiseringscenter i Norrköping, Tekniska muséet i Stockholm, Universeum i Göteborg och Malmö museum ingår. 

Projektbeskrivning 

I forskningsprojektet VisA (Visualisation of the Atmosphere) är målet att ta fram nya sätt att visualisera rymden och att stimulera intresse och lärande i naturvetenskap och teknik, särskilt för unga människor. Det är särskilt den rymd som ligger nära jorden där fenomen från växelverkan mellan solens partiklar och jordens magnetfält uppstår, t ex norrsken. 

I projektet används data från flera datakällor för att visualisera rymden nära jorden. EISCAT3D, är en radaranläggning som just nu färdigställs på tre platser i norra Sverige, Finland och Norge. EISCAT använder sig av radarteknik för att samla in data från de processer som sker i atmosfär och jonosfär. Andra datakällor som används är observationer från satelliter eller från jorden. Datamängderna ger information om de komplexa systemen i atmosfären och interaktionen mellan solen partiklar och jordens magnetfält, t.ex. norrsken och rymdväder, men också meteorincidenter och klimatfrågor. I VisA-projektet kommer denna information att göras tillgänglig genom interaktiv visualisering, och ge både forskare och allmänhet möjlighet att upptäcka och utforska de fenomen och processer som sker i jordens närliggande rymd. 

Postdoktor-projektet handlar om att undersöka hur man kan skapa intresse och lärande inom naturvetenskap och teknik genom att visualisera vad som händer i rymden nära jorden, som interaktionen mellan solen och jorden.

Projektet finansieras av Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond och leds av Madelen Bodin och genomförs i ett internationellt sammanhang.


Arbetsuppgifter

De specifika arbetsuppgifterna inom projektet beror delvis på den sökandes kompetens och intresse men några exempel på forsknings- och arbetsuppgifter inom projektet är att i samarbete med andra forskare, t ex inom såväl naturvetenskaplig didaktik som rymdfysik;

 • Med en forskningsbaserad ansats (t ex design-baserad) ta fram relevanta aktiviteter för upplevelsebaserat lärande inom rymdfysik, t ex norrsken, rymdväder, jordens magnetfält.
 • Identifiera vetenskapliga narrativ för visualisering i immersiva miljöer (domteater) och genomföra studier av användarupplevelser kring lärande och intresse (kognitiva och affektiva aspekter) av visualisering inom rymdfysik och presentera resultat på vetenskapliga konferenser och i tidskrifter.
 • Beroende på kompetensprofil och intresse kan forskningen kompletteras, upp till 20%, med andra arbetsuppgifter, t ex undervisning.

Kvalifikationer

Avgörande krav

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/ uppdrag. Postdoktor som ska undervisa eller handleda ska ha relevant högskolepedagogisk utbildning.

Vi söker dig som har en utbildningsbakgrund som innehåller kombinationen av utbildningsvetenskap och utbildning inom relevant naturvetenskapligt/tekniskt område. Detta innebär att du exempelvis har:

 • Doktorsexamen i ett naturvetenskapligt ämne och en lärarexamen eller
 • Doktorsexamen inom ett utbildningsvetenskapligt område kombinerat med en grundutbildning inom naturvetenskap (ex fysik/rymdfysik/geofysik) eller teknik.
 • Eller motsvarande som arbetsgivaren bedömer likvärdigt. 

Vi vill också att du:  

 • Har mycket goda kunskaper i muntlig och skriftlig engelska.
 • Har av att arbeta med digitala miljöer och verktyg.
 • Har erfarenhet av att hantera såväl kvantitativa som kvalitativa datamängder.
 • Har erfarenhet av forskning som spänner över flera ämnesområden. 

Vi ser att du har förmåga att arbeta självständigt såväl som en del av ett tvärvetenskapligt team av junior- och seniorforskare. Du har därför en mycket god samarbetsförmåga. Du är dessutom duktig på att skapa nya kontakter men också att underhålla relationerna.  Stor vikt läggs vid personlig lämplighet. 

Meriterande krav

 • Erfarenhet av att knyta nätverk med forskare inom flera olika ämnesområden.
 • Erfarenhet av att utveckla undervisningsmaterial inom naturvetenskap/teknik.
 • Erfarenhet av att ha arbetat med visualisering som ett verktyg vid lärande.  
 • Erfarenhet av att göra vetenskap och teknik tillgänglig för allmänheten.
 • Har mycket goda kunskaper i muntlig och skriftlig svenska. 

Villkor

 • Anställningsform: Tidsbegränsad anställning i 2 år enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor.
 • Sysselsättningsgrad: 100 %
 • Tillträdesdatum: 2024-04-01, eller enligt överenskommelse.
 • Tjänstgöringsort: Umeå, resor förekommer i tjänsten. 

Umeå universitet erbjuder dig ett flertal personalförmåner som främjar en bra balans mellan arbetsliv och privatliv samt goda utvecklingsmöjligheter, läs mer om förmåner här.


Övrig information

För ytterligare information, kontakta forskningsledare Madelen Bodin, telefon: +46 90 7869618 eller e-post: madelen.bodin@umu.se.

Ansökan

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska och görs via universitetets e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 2024-03-07. Logga in och sök via knappen längst ner på sidan. 

Ansökan ska innehålla följande handlingar som lämnas in elektroniskt (PDF-format):  

 • CV/meritförteckning, dvs en lista över utbildningar, anställningar och relevanta uppdrag med publikationslista.
 • Styrkt kopia av doktorsexamensbevis.
 • Styrkta kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg
 • Övriga meriter med relevans för anställningen.
 • Kopia av, eller länk till, doktorsavhandling och upp till fem antal relevanta artiklar
 • Kontaktuppgifter till två referenspersoner (kan även redovisas vid intervjutillfället). 

Med ansökan ska inte ett personligt brev inkluderas. När du ansöker i Varbi kommer du istället, som del i ansökningsprocessen, ombes svara på frågor om varför du söker den utlysta anställningen samt ge information om din kunskap och erfarenhet kopplat till de kompetenskrav som beskrivs i annonsen. Dina svar kan kräva viss förberedelse.  

Varmt välkommen med din ansökan! 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-04-01 eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-191-24
Kontakt
 • Madelen Bodin (madelen.bodin@umu.se), 0907869592
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-01-31
Sista ansökningsdag 2024-03-07

Tillbaka till lediga jobb