Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Projekt assistent sökes till projektet “Characterization of structures of the drug targets and chemical modifications of the anticancer drugs for targeted treatment of metastatic cancers”           

Gruppledare: Jenny Persson, Professor i basal tumörbiologi, Institutionen för Molekylärbiologi,  Umeå Universitet, Sverige

Bakgrund och beskrivning av arbetsuppgifter

Avancerad behandling av cancersjukdomar och cancervård utvecklas snabbt, men det finns fortfarande många patienter som inte svarar på behandlingarna. Syftet med våra studier är att identifiera funktionella strukturer av onkoproteiner och studera genetiska och cellulära förändringar i onkogener som bidrar till cancerspridning. Vi vill också utveckla läkemedel riktade mot cancermetastaser.

Projektet är en pilotstudie under 12 månader, med syfte att undersöka om det finns potential för en mer utförlig studie, för ansökan om forskningsanslag med finansiering av ett doktorand- eller postdoktor projekt.

Syftet med projektet 

1. Att undersöka förändringar av cancerspecifika signalvägar, inklusive lipidkinaser och KRAS associerade signalvägar i tumörvävnader och cellprover. 

2. Att tillämpa CryoEM, TEM inom cancer immunologi och translationella cancerforskningsmetoder för att studera nya terapeutiska medel för att hämma cancermetastaser.

3. Att tillämpa flödescytometri för cellsortering och encellig RNA-seq, immunofluorescensanalys, molekylärbiologiska analyser, samt cellkulturmodeller i olika forskningsprojekt. 

Som projektassistent kommer du under handledning av gruppledaren att få lära dig metoder såsom CryoEM, TEM, flödcytometri, immunofluorescence analys, cell odling, samt dokumentera och presentera resultaten.

Kvalifikationer 

Universitetsexamen motsvarande en europeisk magisterexamen (240hp) i teknik och materialvetenskap vid tidpunkten för rekryteringen. Kandidaten ska ha en masterexamen (240 hp) i kemi och biokemi, biofysik (eller motsvarande område). Kunskap inom cancerforskning i kombination med fysik och materialvetenskap. Examensarbete inom transnationell cancerforskning inom proteinstruktur och cryoEM är ett krav, samt hög nivå på presentation och resultat. Kandidaten behöver kunna kommunicera och skriva flytande engelska, samt vara mycket motiverad och visa god kommunikationsförmåga med gruppledare och kollegor. Den sökande ska ha förmåga att samverka effektivt och produktivt i ett team såväl som förmåga att arbeta självständigt.

Ansökan

Du ansöker genom vårt rekryteringssystem. Din ansökan ska innehålla följande dokument skrivna på engelska eller svenska:

• CV med information om utbildning, förteckning över tidigare och nuvarande anställningar, och en lista över vetenskapliga publikationer.

• Diplom av utbildning och relevanta dokument för att intyga universitetsexamen motsvarande en europeisk magisterexamen (240hp)

• Ett följebrev som beskriver forskningserfarenhet och forskningsintressen samt motivering om varför du söker tjänsten.

• Kontaktuppgifter för en till tre referenspersoner.

Mer om oss

För ytterligare information kontakta Professor Jenny Persson (jenny.persson@umu.se). För mer
information om Institutionen för molekylärbiologi vänligen besök vår hemsida Institutionen för
molekylärbiologi https://www.umu.se/

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-03-01, eller enligt överrenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-80-24
Kontakt
  • Jenny Persson, jenny.persson@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-01-19
Sista ansökningsdag 2024-02-06

Tillbaka till lediga jobb