Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Beskrivning
Umeå universitet söker staff scientist med erfarenhet av kryo-elektronmikroskopi (cryo-EM). Du kommer att arbeta med service, användarstöd och metodutveckling vid Umeå Centre for Electron Micorscopy (UCEM) en nationell forsknings infrastruktur. Anställningen finansieras med bidrag från SciLifeLab och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Anställningen påbörjas snarast, eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 28 februari 2024.

 

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Som staff scientist kommer du att förse forskare med expertråd i planeringen och genomförandet av elektronmikroskopi (EM), elektrontomografi och bildanalyser, huvudsakligen inom medicinska och biologiska forskningsområden.

Du kommer att vara delaktig i undervisning på metodikkurser på forskarutbildningsnivå och användarträning i EM. Arbetsuppgifterna omfattar installation, drift och underhåll av instrument och datasystem, samt att bistå forskare i beredning av EM-prover, datasamling, och bildanalyser. Du kommer att fungera som en kontaktperson för pågående facilitetsprojekt och samarbeten mellan mikroskopifaciliteter i Sverige och internationellt. Arbetet planeras tillsammans med facilitetens övriga personal och utförs självständigt eller tillsammans med samarbetspartners eller facilitetens användare. Vårt arbetsspråk är engelska.

 

 

Kvalifikationer
Vi söker dig med doktorsexamen i strukturbiologi, molekylärbiologi eller motsvarande. Du har stor erfarenhet av EM (TEM, FIB-SEM och/eller cryo-EM), provpreparering, instrument hantering och analys.

God datorvana med fokus på bildanalys för cryo-EM 3D-rekonstruktion krävs.

Du är självständig och flexibel och kan ta dig an nya utmaningar, etablera nya metoder och medverka till flertal olika projekt parallellt. Det är viktigt att du har en god samarbetsförmåga och kan ta emot och vidareförmedla expertkompetenser, liksom att du har en god kommunikationsförmåga samt obehindrat kan uttrycka dig på engelska i tal och skrift. Du är initiativtagande, kreativ och har en serviceinriktad attityd och vill hjälpa facilitetsanvändare och forskargrupper med forskningsprojekt för att nå resultat.

Stor vikt kommer att läggas vid teknisk kompetens (erfarenhet av EM metoder och bildanalys) och en personlig motivation för att arbeta med forskningsinfrastruktur och servicefunktioner.

Erfarenhet av mikroskopi (olika metoder), strukturbiologi, och kemisk biologi är meriterande. Ett internationellt nätverk inom Cryo-EM och tidigare samarbeten med nationella forskningsinfrastrukturer värderas högt.

 

Ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, referenser till forskningsprojekt med användning av EM, CV, examensbevis inklusive doktorsexamen, andra relevanta intyg och betyg samt namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner. Ansökan ska vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem Varbi senast den 28 februari 2024.

 

Villkor
Anställningen avser heltid och är tillsvidare. Provanställning kan komma att tillämpas. Tillträde snarast, eller enligt överenskommelse.Information
Närmare upplysningar lämnas av forskare Linda Sandblad, tfn: 090-7867107 eller e-post: linda.sandblad@umu.se.

Om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Fyra större forskningsområden, Biologisk kemi, IBEAM, Organisk kemi och teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-biologiskt centrum. Mer information om att vara anställd vid Umeå universitet: https://www.umu.se/jobba-hos-oss/.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde så fort som möjligt, eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-165-24
Kontakt
  • Linda Sandblad, 0709-324936
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-01-31
Sista ansökningsdag 2024-02-28

Tillbaka till lediga jobb