Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Institutionen för datavetenskap

Till vår institution, kännetecknad av världsledande forskning inom flera fält och en bredd av internationellt högt rankade utbildningsprogram, söker vi nu en projektassistent.

Institutionen för datavetenskap har haft en expansiv tillväxt under de senaste åren. Att skapa en inkluderande forskningsmiljö där medarbetare har en hög delaktighet är en viktig faktor i vår hållbara utveckling. Vår institution består av en diversifierad grupp människor från olika nationaliteter, bakgrunder och fält.

För mer information besök
https://www.umu.se/institutionen-for-datavetenskap/

Om tjänsten

Det EU-finansierade Center of Excellence for Exascale CFD (CEEC), https://ceec-coe.eu/, som startade den 1 januari 2023 och pågår i fyra år, är specialiserat inom området numeriska simuleringar för turbulens. Alla som någonsin har flugit vet att det kan förekomma turbulens, luftströmmar som snurrar och vrider sig med varierande styrka och riktning. Idag finns det metoder för att beräkna detta till synes oförutsägbara fenomen, men de är komplexa och kräver mycket datorkraft. Exascale computing erbjuder sådan superdatorprestanda. Huvuduppgiften för den utlysta tjänsten är att bidra till den algoritmiska utvecklingen och förbättringen av konsortiets CFD-applikationer. Arbetet omfattar analys av konsortiets CFD-applikationer med hjälp av aritmetiska datorverktyg, identifiering av möjligheter till precisionsodling, implementering av tillhandahållna algoritmiska lösningar samt benchmarking/tester. Möjligheterna till precisionsodling kan utvärderas med hjälp av Verificarlo-ramverket (https://github.com/verificarlo/verificarlo) genom stokastisk emulering och emulering med lägre precision. Detta kommer att göras i samarbete med Li-PaRAD, UVSQ, Université Paris-Saclay, som är en av de viktigaste institutionerna som bidrar till Verificarlo.

För att möta dessa behov söker vi nu en projektassistent till en tidsbegränsad anställning.

De huvudsakliga ansvarsområdena för den utlysta tjänsten är att:

  • Karakterisera det numeriska beteendet och hitta avvikelser i konsortiets CFD-koder.
  • Distribuera och förbättra Verificarlo-verktyget så att det kan användas i CEEC-sammanhang som riktar sig till heterogena HPC-plattformar.
  • Utvärdera det numeriska beteendet och energifotavtrycket för olika algoritmlösningar i konsortiets koder i nära samarbete med och med hjälp av kodernas utvecklare.
  • Utvärdera optimeringens inverkan på energiminskning och för hållbar utveckling. I synnerhet hitta den bästa kompromissen när det gäller noggrannhet och energi för olika CFD-kärnor.

Genom att arbeta med CEEC kommer en projektassistent att ha möjlighet att

  • Samarbeta med ledande europeiska forskare från fem olika länder och bidra till den algoritmiska utvecklingen som drivs av produktionsfärdiga projektapplikationer.
  • Tillgång till HPC-infrastrukturer inklusive lokala och EU tier-0 superdatorer.
  • Publicera vetenskapliga artiklar som huvudförfattare.

Kvalifikationer 

  • Kandidatexamen (eller motsvarande) i datavetenskap eller tillämpad matematik.
  • Förmåga att konkretisera och lösa öppna och komplexa problem.
  • Erfarenhet av algoritmutveckling och deras implementering.
  • Erfarenhet av utveckling av vetenskaplig programvara med hjälp av C/C++ och eventuellt Fortran.
  • Grundläggande kunskaper om och helst erfarenhet av högpresterande databehandling (delat minne, acceleratorer, distribuerad databehandling) samt tillhörande bibliotek (OpenMP, MPI, CUDA).
  • Erfarenhet av att arbeta med containrar som Singularity, GitHub, CI/CD

Vi kräver också följande mjuka färdigheter:

  • Utmärkt kommunikationsförmåga i tal och skrift på engelska
  • God samarbetsförmåga för att arbeta med forskare i projektet

För mer information, kontakta Roman Iakymchuk: riakymch@cs.umu.se

Vi ser fram emot din ansökan!

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Mars 2024 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-2155-23
Kontakt
  • Roman Iakymchuk, riakymch@cs.umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-01-08
Sista ansökningsdag 2024-01-28

Tillbaka till lediga jobb