Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå Universitet. Vi har ett starkt fokus på interdisciplinär forskning och utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.

Institutionen för fysik vid Umeå universitet (https://www.umu.se/institutionen-for-fysik/) bedriver stark och expanderande forskning inom organisk elektronik, nanoteknik och fotonik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå universitet, och har utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för tillverkning och analys av material, strukturer och komponenter. Forskargruppen ”The Organic Photonics and Electronics Group” (www.opeg-umu.se) utvecklar fotonik- och elektronikkomponenter baserade på organiska halvledare. 

Nu söker vi en Staff scientist som ska delta i ett projekt som syftar till utvecklingen av organiska ljusemitterande komponenter. Anställningen som Staff scientist är tills vidare. Startdatum är 1 februari 2024 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 5 januari, 2024.

Projektbeskrivning
Det primära projektmålet är design, karaktärisering och utveckling av en högpresterande och miljövänlig ljusemitterande elektrokemisk cell (LEC). De specifika projektuppgifterna innefattar utveckling av avancerade optiska karaktäriseringsmetoder, samt simulering av komponentfunktion för design av förbättrade komponenter.

Kvalifikationer
Behörig att anställas som Staff scientist är den som avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen.

En kvalificerad kandidat måste: (i) ha doktorsexamen i kemi, fysik, materialvetenskap eller motsvarande (ii) uppvisa goda färdigheter i skriftlig och muntlig engelska, (iii) uppvisa  dokumenterad erfarenhet med organisk elektronik eller avancerad optisk karaktärisering, (iv) uppvisa självständighet, kreativitet och god samarbetsförmåga.

Meriterande är: (i) demonstrerade färdigheter avseende optisk karaktärisering av optoelektroniska komponenter, (ii) demonstrerade färdigheter avseende lösningsbaserad tillverkning av organisk elektronik, (iii) demonstrerade färdigheter av simulering av komponentfunktion.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:
1.      Ett följebrev som beskriver dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering för ansökan (max 2 sidor).
2.      En meritförteckning med publikationslista.
3.      En elektronisk kopia av doktorsavhandling.
4.      Styrkta kopior av doktorsexamensbevis och andra relevanta examensbevis eller motsvarande. 
5.      Namn och kontaktuppgifter på två referenspersoner.
6.      Övriga relevanta handlingar. 

Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem Varbi. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 5 januari 2024.

Information
För mer information, kontakta professor Ludvig Edman, epost: ludvig.edman@umu.se

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 februari 2024 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-2103-23
Kontakt
  • Ludvig Edman, 090-7865732
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-12-12
Sista ansökningsdag 2024-01-05

Tillbaka till lediga jobb