Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Vid institutionen för omvårdnad, bedrivs utbildning till sjuksköterska och röntgensjuksköterska samt specialistutbildningar för sjuksköterskor. Vidare bedrivs barnmorske-, magister- och masterutbildning samt forskarutbildning/forskning inom tre huvudämnen; omvårdnad, radiografi samt sexuell och reproduktiv hälsa. Denna doktorandutlysning sker i samarbete med Umeå Centrum för Genusstudier (UCGS) och doktorandprojektet kommer följaktligen ha en dubbel hemvist och en tvärvetenskaplig ansats.

Arbetsuppgifter

Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt forskarutbildning vilket innefattar deltagande i forskningsprojekt, liksom forskarutbildningskurser, seminarieserier etc. Du som antas till utbildning på forskarnivå ingår i det fakultetsgemensamma forskarutbildningsprogrammet vid Medicinska fakulteten samt vid Genusforskarskolan, UCGS. Inom Genusforskarskolans ram ingår att delta i seminarieverksamhet, workshops, terminsvisa internat etc. Information om forskarutbildningsprogrammet finns på Medicinska fakultetens hemsida samt om Genusforskarskolan på UCGS hemsida.

Kort beskrivning av forskningsprojektet

Legitimerade barnmorskor ansvarar självständigt för vården av den okomplicerade graviditeten och förlossningen, medan läkare oftast har de beslutsfattande positionerna där de utformar riktlinjer och beslutar hur vården ska bedrivas. Syftet med projektet är att utifrån genusperspektiv undersöka rådande diskurser rörande kommunikation, beslutsfattande och inflytande inom svensk förlossningsvård samt inverkan på blivande föräldrar och vårdgivare. Projektet har en bred metodologisk ansats där såväl kvalitativa som kvantitativa metoder kommer att användas.

Behörighet

Grundläggande behörighet för studier på forskarutbildningsnivå är högskoleutbildning omfattande 240 hp varav minst 60 hp på avancerad nivå. Särskild behörighet är barnmorskeexamen och svensk legitimation som barnmorska, samt magister- eller masterexamen inom Sexuell och reproduktiv hälsa eller närliggande ämne.  

Goda kunskaper i tal och skrift på svenska och engelska är ett krav. Den sökande bör också ha intresse för genusfrågor. Grundläggande kunskaper inom olika vetenskapliga analysmetoder liksom erfarenhet inom forskningsfältet är meriterande. 

Arbetet kräver att du är ansvarsfull, utåtriktad och flexibel, har lätt att ta egna initiativ och att arbeta självständigt, samt har god förmåga att samarbeta med andra. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla:

1. Personligt brev där du beskriver dig själv i relation till kraven för befattningen samt inkluderar en motivering till varför du är intresserad av doktorandanställningen (max 2 A4 sidor)

2. CV/meritförteckning

3. En kortfattad projektskiss (max 2 A4 sidor) där du översiktligt beskriver hur och med vilket fokus du skulle vilja genomföra det forskningsprojekt som beskrivits ovan

4. Examensbevis (styrkta kopior)

5. Kopior på examensarbeten/ övriga publikationer 

6. Ev. övriga meriter med relevans för anställningen 

7. Kontaktuppgifter till två vidtalade referenspersoner 

Dokument bifogas elektroniskt i Word- eller PDF-format. Observera att ofullständig ansökan inte kommer att behandlas. Ansökan ska göras i Umeå Universitets e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 2 februari 2024

Bedömning

Utvärdering av förmågan att tillgodogöra sig utbildning på forskarnivå baseras främst på: 

-          Kunskaper och färdigheter relevanta för forskarstudier inom området

-          Förmåga att formulera och lösa vetenskapliga frågor

-          Färdigheter i skriftlig och muntlig kommunikation på svenska och engelska

-          Övriga erfarenheter relevanta för forskarutbildningen, t.ex. yrkeserfarenhet

Ett urval sker bland behöriga sökande baserat på meriter och bedömd potential att tillgodogöra sig studier på forskarnivå. Intervjuer samt eventuella arbetsprov kommer att ske i samband med tillsättning av anställningen. 

Anställningsform och omfattning

Anställningen är begränsad till heltidsanställning under 4 år. Undervisning och annat institutionsarbete (upp till högst 20%) kan inkluderas i anställningen som i sådana fall förlängs till högst 5 år. Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas. 

Tillträdesdag: 1 september 2024. Löneplacering sker enligt fastställd lönestege för doktorandtjänst vid Umeå Universitet.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 september 2024
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-2064-23
Kontakt
  • Margareta Persson, 090-786 56 98, margareta.persson@umu.se
  • Ingegerd Hildingsson, 076-277 75 54, ingegerd.hildingsson@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-12-14
Sista ansökningsdag 2024-02-02

Tillbaka till lediga jobb