Handelshögskolan vid Umeå universitet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Enheten för nationalekonomi vid Handelshögskolan (USBE) söker en postdoktor i nationalekonomi för att arbeta med ekonomiska frågor kopplade till pandemiberedskapen, (3 år, heltid). Välkommen med din ansökan senast den 5 januari 2024.

Enheten för nationalekonomi har en bred forskningstradition där de huvudsakliga forskningsområdena är arbetsmarknadsekonomi, miljöekonomi, offentlig ekonomi och tillämpad mikroekonomi. I synnerhet fyra teman är centrala för vår forskning: (i) ekonomisk politik och beteendeekonomi; ii) ekonomisk politik och arbetsmarknad; iii) hållbar utveckling och (iv) ekonomisk politik och fiskal federalism. Forskningen berör en bred uppsättning ämnen, inklusive optimal beskattning och offentliga utgifter, inkomstbildning, beteendeeffekter av skatter, utbildningspolitik, lokal offentlig ekonomi, miljöpolitik och interaktioner mellan energi och miljö. Andra aktiva forskningsområden är ekonometri och hälsoekonomi. Institutionen är även värdinstitution för Erik Kempe-priset i miljö- och resursekonomi.

Bakgrund
Enheten för nationalekonomi vid USBE och Jameel Institute for Disease and Emergency Analytics vid Imperial College London samarbetar kring världens första initiativ för integrerad epidemiologisk-ekonomisk modellering av pandemiberedskap - Jameel Institute-Kenneth C. Griffin Initiative for the Economics of Pandemic Beredskap (EPPI). Detta samlar ekonomer, epidemiologer, ekonometriker och datamodellerare från Handelshögskolan i Umeå, School of Public Health and the Business School at Imperial College London, the Department of Psychological and Behavioural Science vid London School of Economics, the World Health Organisation och Singapores Programme for Research in Epidemic Preparedness and Response (PREPARE), och National Centre for Infectious Diseases (NCID).

Initiativet kommer att använda banbrytande integrerad ekonomisk-epidemiologisk modellering i syfte att generera data och analyser för att förbättra beslut relaterade till pandemiberedskap runt om i världen.

Postdoktor
Den framgångsrika kandidaten förväntas arbeta med sambandet mellan pandemier och ekonomi för att förbättra ekonomisk-epidemiologisk modellering i syfte att förstå och prediktera samhälleliga kostnader associerade med tidigare och potentiella framtida pandemier, samt kostnader och fördelar med insatser för att begränsa infektioner, möjligheten att minska ekonomiska och utbildningsmässiga förluster, och avkastningen på investeringar i pandemiberedskap.

En framgångsrik kandidat förväntas ha:

  • Konceptuell/ teoretisk kunskap för att identifiera och analysera de ekonomiska konsekvenserna av en pandemi samt förmåga att modellera dessa effekter.
  • Erfarenhet av att utveckla ekonomiska modeller.
  • Beprövad förmåga, färdigheter och kunskaper inom avancerad matematisk modellering och/eller ekonometri samt i ett eller flera programmeringsspråk.
  • Tidigare erfarenhet av, eller vilja att förvärva färdigheter i, matematisk modellering av smittsamma sjukdomar till en nivå som möjliggör samarbete med teoretiska ekonomer och epidemiologiska modellerare.
  • Initiativförmåga och självständighet i forskningsutveckling och implementering.
  • Vilja och förmåga att arbeta i tvärvetenskapliga team.

Den framgångsrika kandidaten kommer att arbeta på Enheten för nationalekonomi vid USBE med daglig handledning av professor Giovanni Forchini (Umeå) och Katharina Hauck (Imperial College).

Huvudsakliga arbetsuppgifter och ansvarsområden:

  • Arbeta som en del av ett internationellt multidisciplinärt forskningsteam.
  • Delta i utvecklingen av konceptuell förståelse för ekonomiska effekter av en pandemi.
  • Arbeta nära EPPI-modelleringsteamet för att förbättra de ekonomiska delarna i den instrumentpanelsmodellering som beräknar avkastningen på investeringar i pandemiberedskap för 150+ länder.
  • Arbeta nära EPPI-modelleringsteamet i syfte att utveckla ekonomisk-epidemiologiska modeller.
  • Bidra till utvecklingen av matematiska modeller som inkluderar ekonomiskt beteende och ekonomiska konsekvenser av spridning av infektionssjukdomar.
  • Genomföra ekonometriska och statistiska analyser av samband mellan ekonomi och epidemiologi.
  • Datainsamling, litteraturöversikter, undersökningsdesign och implementering.
  • Skriva akademiska uppsatser samt rapporter som beskriver projektets utveckling.
  • Stödja nationella och internationella beslutsfattare i pandemiberedskap och respons med dataanalys och modellering, inklusive realtidsmodellering (om så krävs).
  • Bidra till att etablera ett internationellt samarbetsnätverk av akademiker, beslutsfattare, internationella organisationer och praktiker vars uppdrag är att förespråka integration av ekonomiska modeller vid genomförandet av pandemiberedskapsinitiativ.
  • Presentera resultat för olika målgrupper vid seminarier samt nationella och internationella konferenser.  
  • Bidra till akademiska artiklar som kommer att publiceras i ledande internationella tidskrifter (inom ekonomi, folkhälsa och allmänvetenskap). 

Andra aktiviteter:

  • Delta i den dagliga verksamheten vid USBE.
  • Delta vid möten rörande EPPI projektet.
  • Genomgå relevant utbildning/ fortbildning för att kunna utföra den forskning som krävs inom ramen för projektet.
  • Delta vid konferenser, workshops och besöka samarbetspartners.

Startdatum: 1 April 2024, eller senare efter överenskommelse.

Behörighetskrav
Den sökande ska ha en doktorsexamen i nationalekonomi (eller i motsvarande alt. närliggande område). Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då tillsättningsbeslutet fattas. Prioritet ges till sökande som har erhållit sin doktorsexamen för högst tre år sedan sista ansökningsdatum. En sökande som erhållit sin doktorsexamen innan dess kan beaktas under speciella omständigheter. Speciella omständigheter inkluderar sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fack eller liknande. Vi arbetar för en jämn könsfördelning och ser därför gärna kvinnliga sökande.

Bedömningskriterier: 

  • Förmåga att bedriva relevant forskning av hög internationell kvalitet.
  • Lovande publikationslista. 
  • Beredvillighet till samarbete i en internationell forskningsmiljö.

Den huvudsakliga bedömningsgrunden kommer att vara förmågan att bedriva och publicera högkvalitativ forskning inom ämnesområdet nationalekonomi samt beredvilligheten att bidra till enhetens forskningsmiljö. 

Ansökan 
Ansökan ska skrivas på engelska och innehålla följande delar:

  • Försättsblad med kontaktinformation.
  • Curriculum Vitae. 
  • Kopior av examensbevis. 
  • Beskrivning av tidigare forskningserfarenhet (1-2 sidor). 
  • Beskrivning av framtida forskningsplaner, (1-2 sidor). 
  • Namn och kontaktuppgifter för minst två referenspersoner. 
  • Publikationslista. 
  • Utvalda forskningsartiklar (max 5).

Du söker via universitets e-rekryteringssystem och ansökan ska vara inkommen senast den 5 januari 2024.  

Information
För mer information, kontakta professor Giovanni Forchini, giovanni.forchini@umu.se, +46 (0)90-786 7876.

Vi kommer att närvara vid det virtuella 3:e europeiska arbetsmarknadsmötet för ekonomer, som hålls mellan 11 december och 14 december 2023. 

Mer om Handelshögskolan 
Som en internationellt respekterad, nationellt inflytelserik och regionalt förankrad del av Umeå universitet bidrar Handelshögskolan till samhällsutvecklingen genom utbildning och forskning av hög internationell standard.

I samspel med vårt omgivande samhälle bedriver vi utbildning och forskning som bidrar till individers förståelse, förmåga och ansvarstagande vad gäller samhällets utmaningar och betydelsen av hållbar utveckling. Vi är AACSB-ackrediterade och hållbarhetscertifierade enligt miljöledningsstandarden ISO14001.

Vi utbildar ansvarfulla individer som med insikter i samhällets utmaningar, oavsett sin framtida yrkesroll, kan göra skillnad på såväl lokal som global nivå. Det gör vi genom att integrera lärande om och för hållbar utveckling i våra utbildningar. Forskningsmiljön medger både bredd och djup på ett sätt som uppmuntrar till initiering av nya forskningsområden samtidigt som etablerade områden upprätthålls och utvecklas.

Vi är ca 150 anställda fördelat mellan vårt kansli och våra enheter för företagsekonomi, nationalekonomi och statistik. Ca 3800 studenter passerar årligen våra kurser och program. Vi bedriver utbildning från grund- till forskarutbildningsnivå i företagsekonomi, nationalekonomi och statistik.

Enheten för nationalekonomi har ca 30 anställda. Vi bedriver forskning inom bland annat arbetsmarknad, offentlig ekonomi, miljö- och naturresursekonomi och ekonometri.

Läs mer om Handelshögskolan här: http://www.usbe.umu.se.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-04-01 eller senare efter överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1902-23
Kontakt
  • Giovanni Forchini, professor, 090-7867876,giovanni.forchini@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-11-21
Sista ansökningsdag 2024-01-05

Tillbaka till lediga jobb