Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Pedagogiska institutionen söker en universitetslektor i pedagogik med inriktning mot allmändidaktik. Anställningen är på heltid och tillsvidare med tillträde enligt överenskommelse.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna består av att arbeta som lärare inom ramen för institutionens grundutbildning men även med olika former av externa uppdrag som är kopplade till det allmändidaktiska området. Inom ramen för anställningen förväntas läraren ha ett specifikt pedagogiskt ämnesperspektiv på utbildningsuppdragen mot lärarutbildningen. I arbetsuppgifterna ingår även kursutveckling, handledning och examination. Då undervisningen på lärarutbildningen i huvudsak genomförs på svenska förväntas läraren ha god förmåga att utrycka sig i tal och skrift på svenska. I anställningen förväntas en hög grad av samverkan med organisationer och myndigheter inom det allmändidaktiska fältet, samt ett aktivt deltagande i institutionens aktiviteter. Anställningen är placerad i Umeå.

Behörighet

Behörig att anställas som universitetslektor är enligt 4 kap. 4 § Högskoleförordningen (HF) och Anställningsordning för lärare vid Umeå universitet, den som dels har visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller har någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse för anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.

Behörigheten avser avlagd doktorsexamen i pedagogik eller motsvarande.

Bedömningsgrunder och avvägning mellan bedömningsgrunderna

Som bedömningsgrunder gäller graden av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet där särskild vikt fästs vid pedagogisk skicklighet inom pedagogik med inriktning mot det allmändidaktiska området och lärarutbildning.

Särskilt meriterande är erfarenhet av kursutveckling, kursansvar samt administrativ skicklighet inom det aktuella utbildningsområdet. Du har högskolepedagogisk utbildning eller motsvarande samt visad pedagogisk skicklighet och god undervisningsförmåga inom högskolan. Har du erfarenhet av att genomföra VFU-besök är det meriterande. Den pedagogiska skickligheten ska ha visats genom undervisning såväl på grundnivå som på avancerad nivå. Skickligheten ska vara väl dokumenterad på ett sätt som gör det möjligt att bedöma kvaliteten i den pedagogiska verksamheten.

När det gäller den vetenskapliga skickligheten är aktuella forskningsmeriter inom området samt förmåga att bidra till forskningsutvecklingen inom området meriterande.

Vid bedömning av administrativ skicklighet ska vikt fästas vid förmågan att strukturera sin verksamhet som att planera och bedriva undervisning inom parallella kurser. Vikt fästs även vid erfarenhet av modul- och kursansvar.

En allmän bedömningsgrund för lärare vid Umeå universitet är såväl god samarbetsförmåga, som den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Ansökan

Behörighets- och bedömningsgrunder återfinns i Anställningsordning för lärare vid Umeå universitet som du hittar här

Samhällsvetenskapliga fakultetens anvisningar för ansökan och anvisningar för sakkunnigbedömning hittar du här

I rekryteringsprocessen kan det bli aktuellt med intervju, provföreläsning och referenstagning.

Välkommen med din ansökan!

Om oss

Pedagogiska institutionen är en av de största institutionerna inom den Samhällsvetenskapliga fakulteten med drygt 100 anställda. Institutionen har ett brett utbildningsutbud och medverkar i ett flertal program. Prioriterade områden för forskning och utbildning vid institutionen är Ledarskap, organisation och arbetsliv, Lärande och IKT, Didaktik, utvärdering och bedömning, Genus och pedagogiska processer i samhället, Idrottspedagogik samt Specialpedagogik. Mer om pedagogiska institutionen hittar du här: https://www.umu.se/pedagogiska-institutionen/.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1377-23
Kontakt
  • Jörgen From, 090-7866510
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-09-04
Sista ansökningsdag 2023-09-24

Tillbaka till lediga jobb