Umeå universitet, Universitetsförvaltningen

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Kort om Forskningsstöd och samverkan

Universitetsförvaltningen består av totalt elva enheter. Enheten för forskningsstöd och samverkan (FOS) är en av dem. Vårt uppdrag är att erbjuda stöd till Umeå universitets ledning, fakulteter, institutioner, forskare och lärare i frågor som rör forskning, forskningsfinansiering och samverkan. På så sätt bidrar vi till att stärka såväl utbildningens som forskningens konkurrenskraft och samhällsrelevans. 

Totalt arbetar ett tjugotal personer vid enheten, varav en är kommunikatör på heltid. Nu söker vi ytterligare en kommunikatör som kan hjälpa till att stärka upp vår verksamhet. Du kommer att arbeta med både forskningsstöd och samverkan, samt fungera som stöd till enhetens ledning. 

Läs gärna mer på enhetens webbsida: www.umu.se/fos

Arbetsuppgifter

Hos oss väntar en varierande vardag. Tillsammans med din kommunikatörskollega ansvarar du för att planera, själv producera eller beställa, samt förmedla olika typer av innehåll. 

Du kommer till exempel att jobba med interna och externa webbsidor, nyhetsbrev på både svenska och engelska, trycksaker, presentationer och i viss mån sociala medier. Vanliga arbetsuppgifter kan omfatta att marknadsföra arrangemang som vi ordnar, skriva nyhetsartiklar och reportage, fotografera, publicera utlysningar av forskningsmedel, ta fram broschyrer, filmer och rolluper.

Eftersom arbetet rymmer såväl stort som smått är det viktigt att du är prestigelös och kan hjälpa till där det behövs.

Vem söker vi?

Framför allt vill vi att du är en god och snabb skribent som har lätt för att sätta dig in i nya sammanhang. Du kommunicerar väl på både svenska och engelska, i tal såväl som skrift, och är duktig på att anpassa kommunikation efter olika målgrupper och kanaler. Då mycket av arbetet är webbaserat behöver du ha erfarenhet av webbpubliceringssystem, gärna Episerver. Har du dokumenterad kunskap inom grafisk produktion är det ett plus, men inget krav.

Rollen kräver att du är öppen och fungerar väl i arbete som utförs såväl självständigt som i grupp. Det är viktigt att du trivs med att arbeta i en miljö som kännetecknas av samarbete – med kollegor och chefer, med andra delar av universitet och med det omgivande samhället. 

Som person är du kreativ, flexibel, självgående och ansvarstagande. Du kan tryggt presentera och diskutera idéer med olika delar av verksamheten och i dialog se till att omsätta dem i praktik. 

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet

Kvalifikationer

Vi söker dig som har :

 • en relevant högskoleutbildning inom exempelvis medie- och kommunikationsvetenskap eller motsvarande
 • god förmåga att uttrycka dig på svenska och engelska i såväl tal som skrift
 • minst tre års relevant yrkeserfarenhet
 • erfarenhet av att arbeta med webbpubliceringssystem, gärna Episerver
 • god förmåga att producera innehåll i digitala kanaler (främst texter)

Det är meriterande om du har:

 • arbetat på universitet, myndighet eller större organisation
 • erfarenhet av att arbeta med våra målgrupper
 • erfarenhet av arbete med layout och formgivning
 • arbetat med nyhetsbrev
 • vana av att beställa tjänster från produktions- och kommunikationsbyråer
 • erfarenhet av att producera eller beställa innehåll för sociala medier
 • erfarenhet av foto och/eller film

Villkor
Anställningen är en visstidsanställning på heltid under perioden 2023-11-01--2024-10-20.

Umeå universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Umeå universitet erbjuder även möjlighet att kombinera stimulerande arbetsuppgifter med en livssituation i balans. Läs mer om vilka förmåner vi erbjuder här https://www.umu.se/jobba-hos-oss/formaner/

Närmare upplysningar om arbetsuppgifter lämnas av:

Hans-Olov Byquist, enhetschef, telefon: 072–538 53 55, e-post: hans-olov.byquist@umu.se

Lena Holmberg, kommunikatör, telefon: 090-786 63 68, e-post: lena.holmberg@umu.se

Ansökan och arbetsprov

Din ansökan skickas in via universitetets rekryteringssystem Varbi, och ska vara inkommen till Umeå universitet senast 2023-09-22. Tillsammans med din ansökan vill vi att du skickar in:

Ett arbetsprov på en kortare redaktionell text som du har skrivit (max 1 500 tecken). Beskriv också val av målgrupp, kommunikationskanaler för spridning, samt vilken effekt du ville uppnå med texten.

Välkommen med din ansökan senast 2023-09-22!

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningen avslutas 2024-10-20
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-11-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1400-23
Kontakt
 • Hans-Olov Byqvist, enhetschef, 090-7865355
 • Lena Holmberg, kommunikatör, 090-7866368
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-09-01
Sista ansökningsdag 2023-09-22

Tillbaka till lediga jobb