Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Beskrivning

Kemiska institutionen utlyser en postdoktorsanställning för en forskare med ambitioner bedriva forskning inom kryo-elektrontomografi (cryo-ET) och andra relaterade metoder. Anställningen är finansierad av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Anställningen avser heltid i två och startar under hösten 2023, enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning

Vi kommer att studera befruktning av ägg, med hjälp av cryo-ET och andra strukturbiologiska avbildningsmetoder. Målsättningen är att få en övergripande förståelse om däggdjursäggs uppbyggnad och strukturella funktioner, med focus på äggets yttre hölje, zoona pellucida, kommer att avbildas för att visualisera hur spermier påverkar äggets extracellulära matrixstruktur och motverkar polyspermi. Mer information om projektet och bakgrunden finns på hemsidan http://jovinelab.org.

Till projektets förfogande finns Scios DualBeam SEM med Aquilos-uppgraderad cryo-FIB, Titan Krios instrument med Selectris-Falcon 4i elektrondetektor, Scios DualBeam FIB-SEM och Leica Thunder kryo-mikroskop, samt utrustning vid Umeå Centre for Electron Microscopy (UCEM).

https://www.umu.se/en/research/infrastructure/umea-core-facility-for-electron-microscopy-ucem/

Forskningsprojektet är ett samarbete mellan Sandblads forskargrupp vid Kemiska institutionen, Umeå universitet som är anknuten till SciLifeLab Cryo-EM vid UCEM samt Jovines forskargrupp vid Karolinska Institutet (KI), Huddinge. Postdoktorns placering är vid Kemiska institutionen i Umeå, men även ett flertal kortare besök hos partnergruppen på KI Huddinge kommer att genomföras.

Arbetsuppgifter

Som postdoktor kommer du inom projektets ramar att självständigt planera och genomföra provpreparering, användning av elektronmikroskop, bildanalys och visualisering av resultat. Postdoktorn ska även dokumentera, skriva och presentera forskningsresultat för publicering och konferensbidrag. Postdoktorn kan delta i undervisning på metodikkurser som ordnas av forskningsinfrastrukturen och SciLifeLab, vilken planeras och genomförs tillsammans med UCEMs personal. Arbetet planeras och genomförs i samarbete med de inblandade forskargrupperna och UCEM. Arbetsspråket är engelska.

Kvalifikationer

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/ uppdrag.

Doktorsexamen ska vara i molekylär- och strukturbiologi eller motsvarande. Dokumenterad erfarenhet av biokemi och kryo-elektronmikroskopi samt 3D bildrekonstruktion och god kunskap om utvecklingsbiologi krävs. Du ska ha förmåga att självständigt bedriva vetenskaplig forskning samt skriva vetenskapliga rapporter och manuskript. Flytande engelska i tal och skrift är ett krav. För urvalet läggs stor vikt på personlig skicklighet i laborativt arbete, god organisationsförmåga och god samarbetsförmåga. Vi välkomnar sökande med ett genuint intresse för forskningsområdet och metodutveckling.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:

(1) CV med kontaktuppgifter, utbildning och fullständig publikationslista

(2) Ett personligt brev som beskriver dig och din tidigare forskningserfarenhet (max 500 ord), liksom din motivering till ansökan, lämplighet för stipendiet och ett projektförslag(max500ord)

(3)  Kopior av doktorsexamensbevis, andra relevanta examensbevis och betyg

(4) Kontaktuppgifter till minst två referenspersoner

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem senast 15 september 2023. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Närmare upplysningar lämnas av Linda Sandblad, linda.sandblad@umu.se, tel. 0709 324936

https://www.umu.se/en/research/groups/linda-sandblad

Vi ser fram emot att läsa din ansökan.

 

Information om institutionen

Kemiska institutionen är den största institutionen inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har ca 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och med en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemiskt-Biologiskt Centrum.Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde så fort som möjligt, eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1353-23
Kontakt
  • Linda Sandblad, 0709-324936
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-08-24
Sista ansökningsdag 2023-09-15

Tillbaka till lediga jobb