Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Umeå Plant Science Centre (UPSC) är ett av Europas starkaste forskningscentrum inom experimentell växtbiologi. Här har du tillgång till de senaste instrumenten och ett en miljö med mer än 200 växtforskare. Vår forskning spänner från biokemi och molekylärbiologi till fysiologi och ekosystem forskning (www.upsc.se).

Första forskningsingenjör 

Institutionen för Fysiologisk botanik söker en första forskningsingenjör till ett projekt kring mekanisk karakterisering av cell-cell interaktioner i växter. 

Anställningen avser tillsvidare på heltid. Tillträde 1 oktober 2023 eller enligt överenskommelse.  

Institutionen för fysiologisk botanik

Institutionen för Fysiologisk botanik är en del av Umeå Plant Science Center (UPSC), som är ett av Europas mest framstående forskningscentrum inom experimentell växtbiologi (www.upsc.se). UPSC:s forskning fokuserar på växtmolekylärbiologi, växtfysiologi, cellbiologi, trädbioteknik, ekofysiologi och skogsgenetik och stöds av ett stort urval av specialdrivna tekniska plattformar. UPSC är en mångkulturell arbetsplats med personal från hela världen. Vår grupp och den bredare forskningsmiljön vid Umeå universitet ger en vänlig och stödjande atmosfär och många möjligheter till samarbete. Mer än 4 300 anställda och 31 500 studenter har redan valt Umeå universitet.

Projektbeskrivning

Alla levande organismer upplever fysisk stress, och särskilt spänningar och kompression, när vävnader växer. Vidhäftning mellan celler ger motstånd mot sådana krafter och upprätthåller organismens integritet. Vidhäftningen kan regleras av cellen, till exempel för att främja cellmigration hos djur eller cellförlängning genom påträngande tillväxt i växter. Förhållandet mellan mekaniska krafter och vidhäftning är en grundläggande fråga i utvecklingen av flercelliga organismer, men det är fortfarande till stor del okänt hur det regleras i växter.

Det långsiktiga målet med projektet är att beskriva de många implikationerna av cell-celladhesion i växtutveckling.

Arbetsuppgifter

Du kommer att ansvara för användning, underhåll och utveckling av nya skräddarsydda mikromekaniska enheter utvecklade i teamet såsom mikroextensometer, dragprovare och automatiserade kompressionsenheter. Ditt arbete kommer att fokusera på att studera växtbiomekanik med hjälp av dessa enheter med fokus på mekanisk karakterisering av cell-celladhesion i flercelliga växtvävnader. Du kommer även att ansvara för dataanalysen från mekaniska mätningar, utveckling av nya processer och algoritmer för automatiserad styrning av våra mikromekaniska enheter samt köra beräkningssimulering (FEM) av cellväggs- och adhesionsmekanik med hjälp av programvaran MorphoDynamX. Du kommer också att bidra med att genomföra biomekaniska mätningar av växtprover med hjälp av Atomic Force Microscopy. Slutligen kommer du också att bidra till genereringen av biologiska prover för dessa biomekaniska studier, med tillvägagångssätt som sträcker sig från mutantkorsningar och genotypning, till provsektionering och färgning.

Kvalifikationer

Vi letar efter en kreativ och entusiastisk kollega som är beredd att arbeta både självständigt och i samarbete med andra labbmedlemmar.

För behörighet krävs doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen i biologi, växtbiologi eller motsvarande.

Sökande ska ha en bakgrund i fysik eller biofysik och erfarenhet av mikromekanik och mikromekanisk instrumentation som tex mikro-extentiometers. Erfarenhet av datorsimuleringar av mikromekaniska biologiska processer är ett krav. Tidigare erfarenhet av växtmaterial krävs.

Vana vid mikroskopiskt arbete till exempel confokal mikroskopi, 3D bildanalys, ”atomic force” mikroskopi, elektronmikroskopi och beredning av prover för mikroskopi är önskvärt. Vana vid användandet av Arabidopsis som modell är önskvärt speciellt hanterandet av Arabidopsis plantor i växthus och i vävnadskultur.

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla

  1. Personligt brev (max 2 sidor)
  2. Meritförteckning - CV med publikationslista,
  3. Styrkt kopia av doktorsexamensbevis och andra relevanta bevis/intyg
  4. Kopia av doktorsavhandling
  5. Övriga handlingar som den sökande vill åberopa.

Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Logga in och ansök via knappen i slutet av denna sida. 

Sista ansökningsdag är 2023-07-15

Närmare upplysningar lämnas av Dr. Stephane Verger (stephane.verger@umu.se).

Vi ser fram emot din ansökan!

 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-10-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1189-23
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-06-22
Sista ansökningsdag 2023-07-15

Tillbaka till lediga jobb