Umeå universitet, Humanistisk fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Umeå centrum för arkitektur, design och konst (UmArts) söker en postdoktor i New Media Art. Anställningen är placerad vid institutionen för Estetiska ämnen i samverkan med institutionen för Informatik, för att bidra till tvärdisciplinär konstnärlig forskning inom UmArts. Anställningen omfattar två år (100 %) med tillträde 1 januari  2024 eller efter överenskommelse. Sista ansökningsdag är 15 maj 2023.

Forskningsområde

Denna utlysning avser en postdoktor i tvärdisciplinär konstnärlig forskning inom området New Media Art. Positionen är belägen inom en (eller flera) av de konstnärliga praktikerna; Slöjd (textil, trä/metall), musik eller visuell konst, samt överbryggar områdena Human Computer Interaction eller Information Systems.

Det breda syftet med anställningen är att: A) upprätta kritiskt ramverk för tvärdisciplinär forskning som innefattar en av de konstnärliga praktikerna slöjd/musik/visuell konst samt nya digitala teknologier. B) undersöka hur nya digitala teknologier kan forma det kreativa sammanhanget, den kreativa processen och det genererade resultatet. C) generera ny kunskap genom produktion av ny kreativ praktikbaserad forskning.

Kandidater förväntas ansöka med ett eget projektförslag, vilket konkretiseras i en forskningsplan som ska bifogas ansökan. Vi söker projektförslag som utforskar samspelet mellan materialitet i slöjd/musik/visuell konst (t.ex. textilier/trä/metall, instrument/gester/ljud, etc) och nya digitala teknologier (inklusive men inte begränsat till t.ex. Arduino och bio sensors, Digital Fabrication, Internet of Things, AI, Environmental Sensing, etc.). Projektförslag kan utveckla och kritiskt utforska nya tvärdisciplinära ansatser för praktikbaserad forskning, experimentera med nya metoder och teoretiska perspektiv. Vi välkomnar särskilt, men utlysningen är inte begränsad till, projektförslag som fokuserar på människocentrerade och mer-än-människocentrerade perspektiv på interactive art och participatory art och hur interaktiva teknologier/gränssnitt kan forma rollerna för och interaktionerna mellan konstverket, konstutövaren och betraktarna/åskådarna/publiken. Dessutom välkomnar vi förslag som antar utbildningsvetenskapliga perspektiv i de kreativa processerna vid arbete inom interactive art eller participatory art.

Arbetsuppgifter

Postdoktorn förväntas att arbeta självständigt med sitt eget kreativa projekt med stöd från handledare på de två institutionerna och UmArts. Postdoktorn kommer att ha möjlighet att producera en rad forskningsresultat inklusive open access-forskningsartiklar, utställningsskapande, framföranden (musik), hantverksartefakter (textil, trä, metall), prototyper, digitala interventioner, som driver samhällsutvecklingen framåt. Postdoktorn förväntas ha en aktiv roll och bidra till de två institutionernas forskningsmiljöer, vilket inkluderar ledande och deltagande i forskningsseminarier och workshops. Postdoktorn kommer också att ingå i UmArts-programmet, delta i tvärdisciplinära arbetsgrupper, leda forskningsworkshops och läsgrupper och presentera sitt arbete i den nya forskningsstudion vid UmArts. 

Postdoktorn kommer att få möjlighet att arbeta i hantverks-/musik-/konststudiomiljöerna vid institutionen för Estetiska ämnen samt i de lokaler/miljöer som finns vid institutionen för informatik. Studiomiljöerna inkluderar; en maskinpark för att arbeta med trä, rum för metallarbeten, ett litet SloydLab med laserskärare, vinylskärare, 3D-skanner och skrivare samt en cnc-fräsmaskin, färg- och trycklabb (textilier), stick- och broderimaskiner med programvara för design, handvävstolar och sömnadslabb. I studiomiljöerna finns även en modern musikstudio och arbetsytor för skulpturframställning.

Postdoktoranställningen är på 100% i två år med tillträde 1 januari 2024 eller enligt överenskommelse. Arbetsort är Umeå. Hög närvaro i miljön är ett krav och kandidater uppmuntras att utveckla ett kontextspecifikt forskningsprojekt i regionen. Ersättning för kostnader för rese- och konferenskostnader upp till 40 000 SEK per år utgår.

Kvalifikationer

  • För att bli anställd som postdoktor krävs att den har avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms likvärdig med doktorsexamen inom ett område med relevans för anställningen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
  • För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma i fråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag. En förutsättning för att bli anställd som postdoktor är att personen inte tidigare har varit anställd som postdoktor under mer än ett år i samma eller näraliggande ämnesområde vid Umeå universitet.
  • Starka forskningsmeriter och konstnärliga publikationer presenterade i en internationell kontext (såsom utställningar och framföranden) inom forskningsområdet presenterat ovan är ett krav.
  • Sökande bör ha dokumenterad erfarenhet och intresse av att använda (1) digital teknik som ett kritiskt verktyg i sin konstnärliga process och/eller (2) digital teknik som komponenter i det konstnärliga arbetet som skapas.
  • För anställningen krävs mycket goda kunskaper om konstnärlig forskning avseende teori, praktik, forskningsmetoder samt expertis inom sitt konstnärliga område, vilket ska framgå av konstnärliga publikationer (utställningar, framföranden) och andra forskningsresultat.
  • Förmåga att samarbeta och kommunicera på engelska i både tal och skrift är ett krav.
  • Tidigare erfarenhet av tvärdisciplinär forskning är meriterande.

Vi söker kandidater med förmåga att självständigt driva sin forskning framåt, som är nyfikna och motiverade att arbeta med utmanande problem och som har ett genuint intresse för tvärdisciplinär forskning. 

Ansökan

Din ansökan ska innehålla: 
1. En forskningsplan (projektförslag) inom området för den aktuella anställningen (se rubrik Forskningsområde). Forskningsplanen skall innehålla: syfte, övergripande forskningsfrågor,  forskningsmetod, förväntade resultat och tidsplan (max 5 sidor)
2. Ett personligt brev som innehåller kort beskrivning av forskningsintressen och intresse för anställningen
3.  CV innehållande fullständig förteckning över konstnärliga publikationer (ex. Utställningar, framföranden eller motsvarande) och forskningspublikationer
4. Examensbevis från forskarutbildning eller dokumentation som klargör när doktorsexamen förväntas vara avlagd, samt studiemeritförteckning över avslutade kurser och andra intyg som styrker studienivå
5. En kopia av doktorsavhandling/portfolio eller motsvarande
6. Kort beskrivning av (max 5) forskningsresultat som är relevanta för anställningens  forskningsområde (avser både konstnärliga publikationer och forskningspublikationer)
7. Kontaktinformation till tre vidtalade referenspersoner

Dokument måste vara i Word- eller PDF-format. Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 15 maj 2023

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av Stina Wikberg, prefekt. 
Om du vill diskutera ett forskningsförslag vänligen kontakta anders.lind@umu.se, konstnärlig universitetslektor i musik.

Vi ser fram emot din ansökan!

Mer information

Institutionen för estetiska ämnen omfattar de konstnärliga praktikerna Slöjd (textil, trä, metall), musik och bild och bedriver både utbildningsvetenskap och konstnärlig forskning. Aktuell konstnärlig forskning vid Estetiska ämnen är relaterad till områden som New Media Art (musik, slöjd) och Sustainable Art/slow art (textilslöjd). Relaterat till New Media Art bedrivs för närvarande forskning inom området New Interfaces for Musical Expressions, med särskilt fokus på Interactive Art och Participatory Art. De pågående forskningsprojekten undersöker teknikbaserade framförandemodeller för samtida konstmusik och involverar undersökande av nya digitala teknologier som exempelvis en mobiltelefonorkester, interaktiv ljudkonst och animerad notation. 
För mer information om konstnärlig forskning vid Estetiska ämnen se: https://www.umu.se/en/department-of-creative-studies/research/research-groups/

Institutionen för informatik bedriver utbildning och forskning med fokus på samhällets digitalisering. Forskning bedrivs inom områdena Human Computer Interaction och Information Systems. Forskningen fokuserar på samhällets digitalisering och då allt fler sammanhang blir beroende av digital teknik i olika former spänner vårt ämne över en mängd områden. Det som studeras är t ex digitaliseringens betydelse för offentlig sektor, för ledarskap och organisering av arbete, för media- och IT-branscherna, för entreprenörskap, tillverkande industri, handel och sjukvård.
För mer information om forskning vid Informatik se https://www.umu.se/en/informatik-informatik/forskning/

UmArts (Umeå centrum för arkitektur, design och konst) samarbetar med Institutionen för Estetiska ämnen, Umeå Arkitekthögskola, Umeå Designhögskola, Konsthögskolan och Bildmuseet. UmArts skapar en spännande tvärdisciplinär konstnärlig forskningsmiljö inom bildkonst, arkitektur, design och estetiska ämnen (slöjd, musik, bildkonst) inom den regionala kontexten av norra Sverige såväl som nationellt och internationellt. UmArts driver ett program med offentliga forskningsevenemang och tematiska arbetsgrupper tillsammans med ett team av tvärdisciplinära postdoktorala forskare, konstnärer i residens och forskare. 2023 kommer UmArts att öppna en ny forskningsstudio på konstnärligt campus som kommer att vara basen för postdoktorer, konstnärer i residens och Small Visionary Projects.
För mer information om UmArts se http://www.umarts.se/

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 januari 2024 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-526-23
Kontakt
  • Stina Wikberg, prefekt, 090-7865866,stina.wikberg@umu.se
  • Anders Lind, konstnärlig universitetslektor , 090-7867453,anders.lind@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-04-03
Sista ansökningsdag 2023-05-15

Tillbaka till lediga jobb