Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för Kost- och måltidsvetenskap söker en postdoktor. Postdoktorn kommer att vara en del av forskningsprojektet Dietist på distans (DiOn). Anställningen är en tidsbegränsad anställning under två år på heltid (100 %). Tillträde enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag 2023-04-18. 

Beskrivning av projektet och huvudsakliga arbetsuppgifter

Som postdoktor förväntas du befästa och vidareutveckla i första hand dina vetenskapliga färdigheter. Arbetsuppgifterna utförs i huvudsak inom forskningsprojekt Dietist på distans (DiOn, läs mer här) som handlar om e-hälsa och telenutrition i Sverige. DiOn syftar till att undersöka effekten av internetbaserad dietistbehandling på patienter, dietister och samhälle. Fokus kommer att ligga på utveckling och genomförande av datainsamling inom ramen för en randomiserad klinisk undersökning där kvantitativa data utgör huvuddelen. Arbetet planeras även innefatta validering av kostundersökning, analysarbete samt publicering av forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter. DiOn genomförs av en mångvetenskaplig forskargrupp som, utöver kost- och måltidsvetenskap, inkluderar disciplinerna informatik, hälsoekonomi samt omvårdnad i nära samarbete med Glesbygdsmedicinskt Centrum, Region Västerbotten. 

I anställningen ingår 80% forskning och 20% undervisning och/eller annan institutionstjänstgöring. Som postdoktor förväntas du bidra till institutionens gemensamma forskningsmiljö samt vara en del i och bidra till den pedagogiska miljön. Tjänstgöringsort är Umeå.

Behörighet

Behörig är den som avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i kost- och måltidsvetenskap med inriktning mot nutrition eller dietetik, eller i annat ämne med relevans för inriktningen. För sökande med dietist- eller nutritionistexamen kan även doktorsexamen inom annat ämnesområde utgöra grund för behörighet. I första hand bör den komma ifråga som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter. 

Den som erhåller anställningen får inte tidigare varit anställd som postdoktor under mer än ett år inom samma eller närliggande ämnesområde vid Umeå universitet. Postdoktor som ska undervisa eller handleda ska ha relevant högskolepedagogisk utbildning. 

Bedömningsgrunder

Vid bedömningen av de sökande kommer särskild vikt att läggas vid vetenskaplig skicklighet. Tidigare vetenskapliga publikationer i internationella tidskrifter som är relevanta för forskningsområdet är särskilt meriterande. Praktiska erfarenheter av pedagogiskt arbete samt erfarenhet av att leda och administrera projekt är meriterande. God förmåga att samverka med andra forskare är ett krav, likaså god förmåga att tala och skriva på svenska och engelska.

Till ansökan bifogas en tentativ forskningsplan med en tydlig inriktning mot telenutrition och e-hälsa. Planen ska även innefatta en tydlig vision om hur den forskning som planeras inom anställningen kommer att bidra till att stärka kost- och måltidsvetenskaplig forskning vid Umeå Universitet, se våra profilområden här

Om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning under två år på heltid (100 %) med tillträde enligt överenskommelse. Tjänstgöringsort är Umeå. 

Din ansökan

Du ansöker via vårt rekryteringssystem Varbi senast 2023-04-18. Logga in och sök via knappen längst ner på sidan.

Ansökan ska innehålla:

 • Meritförteckning/CV
 • Personligt brev som bland annat sammanfattar forskningsintressen samt varför du är intresserad av anställning som postdoktor (max 2 sidor)
 • En tentativ forskningsplan skriven på svenska eller engelska som bör innehålla problembeskrivning, syfte, metod samt forskningens relevans för forskningsområdet kost- och måltidsvetenskap samt för institutionens forsknings- och grundutbildningsverksamhet (max 3 sidor exkl. referenslista)
 • Fullständig publikationslista
 • Kopia av doktorsavhandlingen samt högst fem relevanta publikationer bifogas
 • Kopia av examensbevis
 • Namn och aktuella kontaktuppgifter till två referenspersoner

I rekryteringsprocessen kan det bli aktuellt med intervjuer, referenstagning och arbetsprov. 

Mer om oss

Institutionen för Kost- och måltidsvetenskap; Institutionen för Kost- och måltidsvetenskap utbildar studenter på både grundläggande och avancerad nivå för flera olika professioner med kost- & måltidsvetenskap som bas. Vår forskning är huvudsakligen inriktad mot tvärvetenskapliga aspekter av mat och måltider. Institutionen har ett 50-tal medarbetare, men vi är i en tillväxtfas. Besök gärna vår hemsida för ytterligare information, se här

Välkommen med din ansökan!    

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enligt överenskommelse
Löneform Fast månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-450-23
Kontakt
 • Petra Rydén, 090-7869557
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-03-14
Sista ansökningsdag 2023-04-18

Tillbaka till lediga jobb