Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för molekylärbiologi söker en postdoktor till ett projekt inom molekylär infektionsmedicin. Anställningen är tidsbegränsad till två år avseende heltid med tillträde 1 januari 2023 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning

I detta projekt, planeras att utveckla experimentella modeller för att studera Borrelia-bakteriernas sjukdomsframkallande förmåga. Detta inbegriper undersökning av olika yttermembran proteiner med hjälp av molekylära, biokemiska och biofysikaliska tekniker. Vi planerar dessutom att använda bioinformatisk teknologi för att förstå Borrelia-bakterier reagerar på olika typer av stress.

Arbetsuppgifter

Det övergripande målet med detta postdoktorala projekt är att få en ökad förståelse för Borrelia spiroketers biologiska egenskaper och sjukdomsframkallande förmåga. Inbegripande studier av de proteiner och ytlagerstrukturer hos Lymes borrelios Borrelia som är involverad i bindning till olika däggdjursceller. För att få en ytterligare förståelse för dessa proteiners egenskaper så planerar vi också att genomföra strukturella och funktionella analyser på molekylär nivå. Dessa planerade studier inkluderar proteomanalys av olika membranproteiner under olika infektionsstadier och protein EM och elektronkrystallografi kommer att nyttjas för att studera membranarkitekturen hos bakterierna. Ett speciellt protein, P66 kommer att specialstuderas där por-bildande förmåga, substratspecificitet och den molekylära strukturen hos proteinet kommer att analyseras. Därtill kommer vi att använda bioinformatik för att klargöra vilka gener och gen-produkter som är av betydelse för Borrelia-bakteriens stressrespons och förmåga att undvika komplementsystemets försvar.

Behörighet 

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom ämnet molekylärbiologi. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Den sökande måste kunna bedriva oberoende forskningsarbete och kunna skriva vetenskapliga rapporter och publikationer. Goda kunskaper i skriven och talad engelska krävs. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet, organisationsförmåga, gemensamt arbete tillsammans med teknikfaciliteter (nationellt och internationellt), liksom den äkta entusiasm för ämnet och metodiken. Behöriga sökande ska ha en doktorsexamen som inte är äldre än 3 år.

Meriterande 

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag. 

Den sökande skall ha en dokumenterade erfarenheter i att odla och hantera Borrelia-bakterier. Erfarenhet av biofysikaliska analyser av yttermembranproteiner i Borrelia och i synnerhet kunskap att utföra mätningar av porinaktivitet i BLB-system är av stor betydelse. Den sökande måste också uppvisa dokumenterad erfarenhet av nästa generations sekvensering teknik (NGS), inbegripande RNA extraktion, konstruktion av sekvensbibliotek, bioinformatik samt statistikanalys. 

Mer om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i två år med möjlighet till förlängning ytterligare ett år enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor från 1 februari 2022. 

För mer information vänligen kontakta Sven Bergström (sven.bergstrom@umu.se), eller besök hemsidan http://www.molbiol.umu.se/english/research/researchers/sven-bergstrom/

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • En kort beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför du är intresserad av anställningen.
  • CV
  • Publikationslista
  • Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina
  • Kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 8 december 2022. 

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1a januari 2023 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1782-22
Kontakt
  • Sven Bergström, sven.bergstrom@umu.se
  • Jan Larsson, jan.larsson@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-11-18
Sista ansökningsdag 2022-12-08

Tillbaka till lediga jobb