Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Umeå Plant Science Centre (UPSC) är ett internationellt erkänt centrum inom experimentell växtbiologi. Inom UPSC är forskning om växters cell- och molekylärbiologi, speciellt på skogsträd, ett profilområde. Institutionen för fysiologisk botanik, som är en del av UPSC, söker nu en första forskningsingenjör med inriktning mot växtutveckling och genetik.

Projektets namn: Molekylärbiolog med växtutvecklingsbiologi inriktning
Finansiering: KAW Scholar 516037107

Beskrivning
Vi har nyligen identifierat en mutant i Arabidopsis thaliana som visar starka temperaturspecifika utvecklingsfenotyper. Den muterade genen, PORCUPINE (PCP), koderar för en Sm pre-mRNA-splitsningsfaktor. Våra resultat tyder på att splitsning av pre-mRNA modulerar utveckling som svar på förändringar i omgivande temperatur och kan bidra till fenotypisk plasticitet i växter. I detta projekt undersöker vi spliceosomens roll i växters acklimatisering till temperaturförändringar. I synnerhet undersöker vi bidraget av spliceosom-sammansättningsfaktorer och Sm-proteinmetylering i dessa processer.

Arbetsuppgifter
Arbetet inkluderar identifiering och karakterisering av mutationer i gener involverade i spliceosomsammansättning i Arabidopsis thaliana. Genetiska och transgena analyser kommer att utföras för att undersöka funktionen av spliceosomsammansättningsproteiner vid temperaturacklimatisering. Effekten av mutationer i dessa gener på växternas tillväxt och utveckling under olika miljöförhållanden kommer att bestämmas. Specifikt kommer vi att utföra fenotypiska och komplimenterande analyser av mutantlinjer, genuttrycksanalyser med RT-qPCR och RNA-seq, protein-proteininteraktionsanalyser, etc. Slutligen kommer CRIPSR / Cas9-teknik att användas för att generera mutationer i hybridaspens spliceosomsammansättning i gener för att studera deras effekt på tillväxt och utveckling.

Kvalifikationer
För behörighet krävs doktorsexamen inom relevanta ämnesområden som biologi eller genetik eller motsvarade. Du som söker ska ha mycket god erfarenhet av växtutvecklingsbiologi, i synnerhet reglering av blomningstiden, och analys av RNA-splitsning och dess effekt på växtutvecklingen. Mycket goda kunskaper inom CRISPR / Cas-teknik, molekylärbiologiska- och biokemiska standardmetoder och växt-genetik krävs. Du förväntas också ha god erfarenhet av genetisk manipulation av Arabidopsis thaliana och hybrid-asp, inklusive generering och analys av mutanter (t.ex. genom CRISPR / Cas) och transgena tillvägagångssätt. Tidigare erfarenheter av genomiska metoder (som RNA-seq och analys av genom från naturliga varianter av växter) och dataanalyser av dessa är en fördel och därmed meriterande.

Villkor
Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till och med 2023-02-19. Tillträde 2022-11-26 eller enligt överenskommelse.

 

Ansökan
Ansökan skall innehålla (1) ett personligt brev (2) CV med full publikationslista och kopior på relevanta examen (3) en beskrivning av forskningserfarenhet (4) Redogörelse för forskningsintresse (5) Kontaktinformation till två referenspersoner.
Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen till Umeå universitet senast 2022-11-10.

För mer information var vänliga kontakta Professor Markus Schmid via e-post markus.schmid@umu.se.

 

Anställningsform Visstidsanställning (kortare än 3 månader)
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-11-26 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1562-22
Kontakt
  • Markus Schmid, 090-7865417
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-10-19
Sista ansökningsdag 2022-11-10

Tillbaka till lediga jobb