Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå Universitet. Vi har ett starkt fokus på interdisciplinär forskning och utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.

Institutionen för fysik (https://www.umu.se/institutionen-for-fysik/ ) vid Umeå universitet bedriver stark forskning inom områdena organisk elektronik, kondenserad materialfysik, nanoteknik, fotonik och teoretisk fysik. Vi söker en doktorand till ett projekt med fokus på att utveckla nanostrukturerade material för starkt korrosiva miljöer. Sista dag att ansöka är 30 september 2022. Startdatum är 9 januari, 2023, eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning
Vi söker en kandidat som är intresserad av att arbeta i ett projekt med målet att utveckla nanostrukturerade material baserade på metalloxider som klarar av starkt korrosiva miljöer, i synnerhet sura miljöer. Studierna av stabila metalloxider är ett viktigt led i att utveckla skyddande tätskikt och elektrokatalysatorer där denna typ av miljö är vanligt förekommande. Projektet tangerar fält såsom elektrokemi, materialfysik, och datorbaserade simuleringar och beräkningar inom kemi och fysik. Det övergripande målet är att identifiera faktorer som är viktiga för materialens stabilitet under korrosiva reaktionsförhållanden. 

Doktoranden kommer att ägna sig åt syntes, framförallt genom   att använda en unik försöksuppställning samt ett plasma-spray-system. Även andra vanliga syntesmetoder kommer att ingå. I arbetsuppgifterna ingår även  karaktäriseringsmetoder för att fastställa morfologi, kristallstruktur, elektrokemiska egenskaper, korrosionsbeständighet och elektrisk ledningsförmåga. Doktoranden kommer också att få utvärdera materialens potential som stöd vid elektrokatalys, bland annat genom tester av polymerelektrolytmembranceller (PEM-elektrolys). För att utvärdera förändringar i materialet vid användning kommer doktoranden använda in-situ-spektroskopi. 

Kompetenskrav
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer. För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarutbildning i experimentell fysik krävs att den sökande har godkända kurser inom ämnesområdet fysik om minst 120 högskolepoäng. Kraven behöver inte vara uppfyllda vid ansökningstillfället utan endast vid antagning. Övriga krav är flytande engelska.

Kandidaten skall ha dokumenterad erfarenhet av materialsyntes av nanomaterial, Raman spektroskopi, röntgendiffraktion, elektronmikroskopi, och datoranalys (till exempel Origin, och Matlab). Erarenhet av elektrokemiska metoder är meriterande. Vi söker en kandidat som är motiverad, och som vill arbeta i en mångkulturell, internationell miljö med förmågan att arbeta både i team och individuellt.

Anställningsvillkor
Som doktorand kommer du att fokusera på dina forskarstudier genom att bedriva egen forskning under handledning, och läsa doktorandkurser. Målet med en doktorandtjänst är att få en doktorsexamen. Tidsperioden för anställningen är begränsad till motsvarande fyra års heltid. Anställningen kan även omfatta deltidsarbete (upp till 20 %) som lärarassistent. I så fall förlängs den totala tiden för anställningen i enlighet därmed (upp till högst fem år). Påbörjat arbete den 1 oktober 2022 eller enligt överenskommelse.

Ansökan
Ansökan bör innehålla följande:
1.        Ett personligt brev med sammanfattning av forskningsintressen och motivation.
2.        CV.
3.        Styrkta kopior av examensbevis, betyg, med engelsk översättning
4.        En lista på universitetskurser med betyg
5.        Kopior av publikationer (om tillämpligt) och/eller avhandlingsarbete.  
6.        Namn och kontaktuppgifter till två referenspersoner.

Mer information
För ytterligare information kontakta projektledare, Eduardo Gracia, eduardo.gracia @umu.se 

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem Varbi. Ansökan ska vara på engelska (företrädesvis) eller svenska. Sista ansökningsdag är den 30 september 2022. Logga in och ansök via knappen längst ner på sidan. Alla dokument ska laddas upp i pdf-format. Utvalda kandidater kommer att kontaktas för onlineintervjuer.

Vi ser fram emot att få din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 9 januari 2023, eller enligt överenskommelse.
Löneform Enligt fastställd lönetrappa för doktorandbefattningar
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1316-22
Kontakt
  • Eduardo Gracia, 090-7866339
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • ST, 090-7865431
  • SEKO, 090-7865296
Publicerat 2022-08-31
Sista ansökningsdag 2022-09-30

Tillbaka till lediga jobb