Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Vill du bidra till medicinsk forskning av högsta kvalitet?

Att vara doktorand innebär att ägna sig åt ett forskningsprojekt under handledning av erfarna forskare och efter individuell studieplan. För doktorsexamen krävs motsvarande fyra års forskarutbildning på heltid.

Vi söker en doktorand till Institutionen för klinisk mikrobiologi. Som doktorand kommer du att ingå i ett tvärvetenskapligt sammanhang med tillhörighet både till din egen institution samt den Arktiska forskarskolan med inriktning mot hållbar utveckling vid Arcum,  https://www.umu.se/arktiskt-centrum/utbildning/forskarskolan/

Du blir en del av ett multidisciplinärt samarbete, som består av specialister inom medicin, ekologi, epidemiologi, mikrobiologi och modellering. Vi erbjuder en internationell, stimulerande och translationell forskningsmiljö som främjar din vetenskapliga karriärutveckling. Anställningen är begränsad till fyra år med start efter överenskommelse. Om undervisning förekommer under doktorandtiden kommer tjänsten att förlängas med motsvarande tid.

Doktorandprojektet

Vi lever i en föränderlig värld där ett varmare klimat, förändrad markanvändning och ökande gränsöverskridande rörelser har stora effekter på hållbar utveckling, sjukdomsuppkomst och ekosystems hälsa. Arktiska ekosystem är relativt artfattiga och anses särskilt känsliga för miljöförändringar som sker mycket snabbt i norr.

Det övergripande syftet med projektet är att erhålla ny kunskap som möjliggör upptäckt, förutsägelse och kontroll av zoonotiska infektionssjukdomar som påverkar mänskliga samhällen och de arktiska ekosystemen. Projektet omfattar insamling av prover från människor, vilda djur, leddjur, miljödata, laboratorieanalyser av patogener, statistiska analyser och modellering. Det adresserar reservoarers och patogeners biologiska mångfald och dynamik likaväl som risker för människors och djurs hälsa. Projektet kommer också att utvärdera komplexa interaktiva effekter av klimat- och landskapsstruktur på reservoarer och patogener i ett One Health perspektiv.

För mer information om Magnus Evanders forskargrupp Magnus Evander (umu.se)

Du som antas till utbildning på forskarnivå vid Medicinska fakulteten kommer att ingå i det fakultetsgemensamma forskarutbildningsprogrammet. Programmet omfattar 25 hp och erbjuds i två studietakter: 25 hp över 8 terminer (totalt 4 år) respektive över 12 terminer (totalt 6 år), med programstart varje höst- och vårtermin. Mer information om programmet går att finna på fakultetens hemsida för utbildning på forskarnivå https://www.aurora.umu.se/organisation-och-styrning/organisation/fakultetssidor/medicinsk-fakultet/forskarutbildning/ 

Arbetsuppgifter

Doktorandtjänsten ger dig möjlighet att utvecklas till en självständig forskare som på egen hand planerar och utför experiment, tolkar resultat och sätter dessa i en vetenskaplig kontext.

  • Du kommer att få presentera och diskutera din forskning med andra forskare inom och utanför gruppen.
  • Du är aktivt engagerad i sammanställning och publicering av forskningsresultat.
  • Du kommer att få handleda svenska och utländska studenter på grund/magister/masternivå, och delta i institutionens övriga undervisning.
  • Du kommer att komplettera din forskarutbildning med obligatoriska och valfria kurser, aktivt deltagandet i seminarserier och litteraturdiskussionsträffar.
  • Du agerar också i överensstämmande med universitetets policy för lika möjligheter och dataskydd.

 Kvalifikationer

Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

En utbildningsbakgrund inom medicinsk vetenskap, läkarprogrammet och naturvetenskap är särskilt meriterande.

Sökande måste vara skicklig i både muntlig och skriftlig kommunikation på engelska, kunna arbeta självständigt såväl som i samarbete med andra och vara mycket motiverad.

Sökanden bör ha ett stort intresse av medicin och ekologi, samt vara villig att ta sig an vetenskapliga och metodologiska utmaningar.

Tidigare praktisk erfarenhet av fältarbete och infektionssjukdomar är meriterande, liksom erfarenhet av ekologi och medicin.

 Villkor

Ansökan ska innehålla:

  1. Personligt brev som beskriver relevanta kvalifikationer och din motivation
  2. CV
  3. Styrkta kopior av examensbevis, intyg och betyg.
  4. En forskningspublikationslista samt en kopia av kandidat- eller masteruppsats.
  5. Kontaktuppgifter till 2 referenser

Ansökan görs elektroniskt via Varbi. Handlingar som skickas ska vara i word eller pdf-format. Sista ansökningsdag är 2022-05-01

Övrig information

Tillträde enligt överenskommelse.

Löneinplacering sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning.
Enligt Högskoleförordningen (12 kap, 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas.

För frågor, vänligen kontakta Magnus Evander. E-post: magnus.evander@umu.se

 

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-650-22
Kontakt
  • Magnus Evander, magnus.evander@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-04-12
Sista ansökningsdag 2022-05-01

Tillbaka till lediga jobb