Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Postdoktor i patologi med inriktning cancerforskning

Institutionen för medicinsk biovetenskap tillhör medicinska fakulteten vid Umeå universitet (www.medbio.umu.se) och bedriver forskning och undervisning inom ämnena Klinisk kemi, Medicinsk och klinisk genetik samt Patologi. Institutionen har c:a 80 anställda. 

Vi välkomnar ansökningar till en postdoktortjänst inom patologi i ett projekt som avser studier av gener, proteiner, signalvägar och biomarkörer, som kan ge information om prognosen för cancerpatienter, med fokus på prostata- och njurcancer. Anställningen är vid Institutionen för medicinsk biovetenskap, Umeå universitet som är placerad i ”laboratoriehuset” i byggnad 6M, med direkt kontakt med sjukhuset, medicinska biblioteket och tandläkarhögskolan. 

Projektbeskrivning
Projektet avser medverkan i ett forskningsprojekt kring forskning om prostata- och njurcancer. Det långsiktiga målet med projektet är att utveckla nya och bättre läkemedel som kan förhindra cancerceller att invadera och metastasera för patienter som riskerar att utveckla aggressiv cancer. Vi undersöker hur transformerande tillväxtfaktorer som Transforming growth factor beta (TGFbeta), Wnt3a och hypoxia aktiverar molekylära mekanismer som gör att prostata- och njurcancerceller blir aggressiva och metastaserande i både in vitro och in vivo modeller.

Arbetsuppgifter
Arbetet innefattar att självständigt och i nära samarbete med gruppmedlemmarna planera och utföra experiment på kliniska prover, cellodling, immunohistokemi, statistiska analyser, Western blotting och RTPCR.  Vi använder avancerade cell-, molekylär- och tumörbiologiska metoder, inklusive CRISPR/Cas9, som gör att vi kan ställa specifika vetenskapliga frågeställningar med hög precision. Du förväntas skriva vetenskapliga rapporter samt delta i och presentera data vid vetenskapliga seminarier.

Behörighet 
Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i medicinsk vetenskap med inriktning mot patologi. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. 

Mycket goda kunskaper i tumörbiologi samt erfarenhet av arbete med kliniska material med t ex extraktion av proteiner och mRNA, in situ proximity ligation assays, proteinanalyser, immunoblotting, confokal imaging, RT-PCR, immunoprecipitation, western blot och CRISPR-Cas9 är ett krav. Praktisk erfarenhet av molekylärbiologiska tekniker och arbete med zebrafisk är också ett krav. Att ha erfarenhet och god kunskap i användandet av statistiska analyser i kliniska material för att undersöka faktorer med betydelse för prognos och överlevnad är också ett krav. 

Meriterande
Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag. 

Betydande kunskap inom tillväxtfaktorsignalering och hypoxi är också värdefulla meriter liksom erfarenhet med experimentella modeller som cellkulturer och genmodifiering. Arbete med cellulära signalsystem som transforming growth factor beta, invasivitetsassays samt dokumenterad kunskap om VHL och arbete med publika databaser är också meriterande.

Den sökande bör ha förmåga att arbeta självständigt i laboratoriet, samt ha förmåga att samverka med andra på ett positivt sätt. Dessutom bör den sökande ha erfarenhet av att sammanställa resultat till vetenskapliga publikationer. Den sökande bör ha goda kunskaper i tal och skrift på svenska och engelska, samt och ha god organisationsförmåga.

Mer om anställningen
Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i två år enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor från 1 februari 2022. Startdatum snarast eller enligt överenskommelse.

Mer information om gruppens forskning finns att läsa på våra websidor: https://www.umu.se/personal/marene-landstrom/

Ansökan
Ansökan ska innehålla:

  • En kort beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför du är intresserad av anställningen.
  • Meritförteckning (CV), inkluderande datum för doktorsexamen och titel på avhandlingen.
  • Publikationslista.Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina eller meriter som sökanden vill åberopa.
  • Kontaktinformation till två referenspersoner.

Övrig information
Närmare upplysningar lämnas av professor Maréne Landström, tel 090-785 24 58, marene.landstrom@umu.se.

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 19 april 2022.

Välkommen med din ansökan!

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-469-22
Kontakt
  • Marene Landström, 090-7852458
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-03-23
Sista ansökningsdag 2022-04-19

Tillbaka till lediga jobb