Umeå universitet, Humanistisk fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för idé- och samhällsstudier tillhör Umeå universitets humanistiska fakultet och har ca 110 anställda. Vid institutionen samlas forskare, lärare och studenter inom ämnesområdena arkeologi, miljöarkeologi, filosofi, historia, historia med utbildningsvetenskaplig inriktning, idéhistoria, religionsvetenskap och teologi under samma tak. Vi har också två nationella infrastrukturer inom institutionens verksamhetsområde, det Miljöarkeologiska laboratoriet och Strategic Environmental Archaeology Database (SEAD).

Nu söker vi en första forskningsassistent inom digital arkeologi för arbete med EU-infrastrukturen IPERION-HS och med den nationella infrastrukturen för digital arkeologi: SweDigArch/SveDigArk (Swedish National Infrastructure for Digital Archaeology; http://svedigark.se/).

MAL/SEAD är en 3-parts partner i EU-infrastrukturen IPERION-HS och har i uppdrag att bidra med kunskap om hur en digital infrastruktur för heritage science data skulle kunna byggas. Underlag har tagits fram i form av en enkätundersökning som nu ska analyseras tillsammans med andra medlemmar i projektet. MAL/SEAD är en partner i den nationella Swedish National Infrastructure for Digital Archaeology (SveDigArk) och ansvarar för att tillgängliggöra all naturvetenskaplig data rörande arkeologi utfört av arkeologer i Sverige.
Projektspråket inom IPERION-HS är engelska och alla publikationer/arbetsmaterial kommer att skrivas på engelska.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna fördelas mellan två olika projekt.
Arbetsuppgifterna inom EU-infrastrukturen IPERION-HS innebär att hjälpa MAL-föreståndaren koordinera och analysera ett stort antal data kring utmaningar inom forskningsfältet Heritage Science. Analysen ska resultera i en artikel i en internationell vetenskaplig tidskrift där den anställde blir en av flera medförfattare. Arbetsuppgifterna inom VR/Umu-infrastrukturen SveDigArk innebär genomgång av arkeologiska isotop- och DNA-data från projektets partners i Stockholm och Uppsala. Genomgången ska resultera i en intern rapport som ska presentera en modell för hur dessa data ska kunna göras tillgängliga och användbara för arkeologer.

Kompetenskrav
Doktorsexamen i arkeologi eller motsvarande ämne samt djupa kunskaper om isotop- och DNA metoder inom arkeologi. Färdigheter i statistikprogrammet “R” och MS Excel. Dokumenterad erfarenhet i form av publikationer av tvärvetenskapliga studier som kopplar arkeologiska data till andra forskningsfält. Mycket goda kunskaper i engelska i både tal och skrift. Självgående samt förmåga att kunna samverka med andra inom IPERION och SveDigArk-infrastrukturerna.

Övriga önskvärda kvalifikationer
Erfarenhet av forskning i en internationell kontext inklusive samarbete med forskare från flera länder.

Ansökan
Du ansöker via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi. Till ansökan bifogas:

  • Ett personligt brev med beskrivning av kvalifikationer och motivering till ansökan (1-2 sidor)

  • En meritförteckning (Curriculum Vitae) inklusive publikationslista

  • Kopia av doktorsexamensbevis, samt andra relevanta intyg och/eller betyg

  • Kopior av relevanta publikationer (max 4 st.) som tillstyrker de kompetenser som vi eftersöker

Sista ansökningsdag är den 2022-03-25.

Övrig information
Anställningen är på 50 % med tillträde så snart som möjligt och tidsbegränsad tom 2022-08-03.

Vid frågor är du välkommen att kontakta föreståndare för miljöarkeologiska laboratoriet Philip Buckland (090-7865295, philip.buckland@umu.se) eller prefekten Jonas Nilsson (090-7869990, jonas.nilsson@umu.se).

För mer information besök Institutionen för idé- och samhällsstudier och Miljöarkeologiska laboratoriet.

Vi ser fram emot din ansökan!

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde Så snart som möjligt
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-420-22
Kontakt
  • Philip Buckland, föreståndare MAL, 090-7865295,philip.buckland@umu.se
  • Jonas Nilsson, prefekt, 090-7869990,jonas.nilsson@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-03-10
Sista ansökningsdag 2022-03-25

Tillbaka till lediga jobb