Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet söker en första forskningsingenjör för forskning på kolomsättning i sjöar och bäckar. Anställningen är på heltid och tidsbegränsad till 18 månader. Tillträde 1 maj 2022 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 2022-04-07.

Beskrivning
Första forskningsingenjören ska undersöka effekter av klimat och skogsbruk på omsättningen av kol i olika typer av inlandsvatten i den boreala-arktiska regionen. Första forskningsingenjören använder befintliga och nya data insamlade i fält på olika processer (införsel från mark, intern metabolism) som påverkar kolomsättningen samt på utbytet av växthusgaser (koldioxid och metan) med atmosfären. Första forskningsingenjören bearbetar insamlat data med hjälp av olika modeller, och analyserar resultaten med hjälp av data på klimat och skogsbruk. Arbetet inkluderar även att utifrån olika senarior för framtida klimatförändringar förutsäga framtida kolomsättning i olika typer av inlandsvatten. Forskningen kommer att genomföra i nära samarbete med andra medverkande i projektet.

Kompetenskrav
Den sökande ska ha en doktorsexamen eller utländsk examen med inriktning mot geovetenskap eller liknande. Ytterligare krav är kunskap av de processer som kontrollerar kolomsättning i nordliga inlandsvatten samt av modellering av metabolism och utbyte av växthusgaser i inlandsvatten. Meriterande är postdoktoral forskningserfarenhet av laterala flöden av metan och koldioxid från mark till inlandsvatten, samt av arbete med fjärranalys och klimatdata. Viktiga kriterier är även god förmåga att utrycka sig skriftligt och muntligt på engelska, kreativitet, initiativförmåga, självständighet samt samarbetsförmåga. Urvalet kommer att baseras på ansökan och intervjuer.

Ansökan
Ansökan, skriven på svenska eller engelska, ska vara oss tillhanda genom vårt rekryteringssystem Varbi/MyNetwork senast den 7 april 2022.

Ansökan ska innehålla:

  • Personligt brev som beskriver din lämplighet för anställningen
  • CV med akademiska kvalifikationer
  • Elektronisk kopia av doktorexamensbevis
  • Publikationslista
  • Tre vetenskapliga publikationer som är relevanta för projektet

Kontakt
Vid frågor om anställningen, vänligen kontakta Professor Jan Karlsson: (jan.p.karlsson@umu.se).

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap (EMG) bedriver forskning och forskarutbildning inom ämnena ekologi, miljövetenskap och naturgeografi. Institutionen har ca 150 medarbetare. För mer information, se www.emg.umu

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-05-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Fast månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Abisko
Län Norrbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-483-22
Kontakt
  • Jan Karlsson, 090-786 60 02
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2022-03-17
Sista ansökningsdag 2022-04-07

Tillbaka till lediga jobb