Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Vi rekryterar en biträdande universitetslektor i datavetenskap med inriktning mot distribuerade system. Anställningen omfattar 75% forskning under de första sex åren, varefter en befordran till universitetslektor kan prövas. Ansök senast 13 mars 2022.

Bakgrund

Institutionen för datavetenskap rekryterar en biträdande universitetslektor för att stärka sin forskning och undervisning inom distribuerade system i allmänhet och mjukvaruutveckling för datormoln i synnerhet. Den anställde personen kommer att ingå i den prisbelönta forskargruppen Autonoma Distribuerade System (ADS).

ADS är en internationellt erkänd forskargrupp som fokuserar på autonom hantering av moln- och kant-resurser och applikationer för att på bästa sätt stödja vårt alltmer digitaliserade och sammankopplade samhälle. Forskargruppen har utvecklat internationella partnerskap med såväl företag som Google, IBM, Red Hat och Ericsson som universitet och institut som Princeton University, Imperial College London, Lawrence Berkeley Lab, etc. Forskargruppen har mer än 15 medlemmar och har en ledande roll i forskningsprogrammet Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP), den internationella konferensserien Cloud Control Workshop och flera IEEE-konferenser och evenemang och siktar på att dubblera sin storlek under 2022.

Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet har växt snabbt under senare år, där ett fokus på en inkluderande och botten upp-driven miljö är en av nycklarna till vår hållbara tillväxt. Läs mer: https://www.umu.se/institutionen-for-datavetenskap/.

Arbetsuppgifter

Dina arbetsuppgifter omfattar i huvudsak forskning och undervisning men kan också inkludera administration, akademiskt ledarskap och samarbete med mjukvaruindustri. Under de sex första åren garanteras du 75% forskning och 25% undervisning och administration. Efter denna initiala period kan tidsfördelningen komma att variera beroende på din tillgång till forskningsfinansiering och institutionens behov inom utbildningen.

Din forskning ska ha ett särskilt fokus på att resonera kring, hantera och/eller reglera storskaliga distribuerade system i domäner som moln-/kantsystem, kant-AI, driftsättningar av sakernas internet och datorhallar. Detta kan inkludera arbete inom områden som distribuerad monitorering, resurshantering, schemaläggning, modellering och simulering, reglerteknik för IT-system, prediktiv analys, säkerhet, mjukvaruutveckling för datormoln, etc. Vi är särskilt intresserade av personer som dels har erfarenhet av att bygga storskaliga system inom ovan nämnda domäner och dels har erfarenhet av att publicera i internationella konferenser och tidskrifter. Industrierfarenhet och/eller kunskap om aktuell forskning inom systemmodellering, maskininlärning och djupinlärning är en fördel.

Din undervisning kommer i huvudsak att fokusera på att tillsammans med andra lärare utveckla och ge kurser inom distribuerade system och mjukvaruutveckling för datormoln. Dessutom kommer du att handleda examensarbeten på avancerad nivå. Du kan också bli ombedd att undervisa på grundläggande kurser inom datavetenskap. Arbetet kännetecknas av professionellt samarbete med studenter, lärare och administratörer.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som biträdande universitetslektor är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem år innan tiden för ansökan av anställningen som biträdande universitetslektor har gått ut. Även den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande kompetens tidigare kan dock komma i fråga om det finns särskilda skäl. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller andra liknande omständigheter, 4 kap 4a § högskoleförordningen.

Bedömningsgrunder

Som bedömningsgrunder vid anställningen av en biträdande universitetslektor ska gälla graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning.

Därutöver ska beaktas graden av pedagogisk skicklighet samt administrativ och annan skicklighet av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som skall ingå i anställningen.

Vetenskaplig skicklighet

Den vetenskapliga skickligheten ska ha visats genom självständig vetenskaplig produktion. Kriterier vid bedömningen är:

  • bredd och djup i forskningen – kvalitet och omfattning
  • originalitet i forskningen
  • produktivitet
  • bidrag till det internationella vetenskapssamhället
  • uppdrag inom vetenskapssamhället
  • förmåga att i konkurrens erhålla externa forskningsmedel
  • samverkan med omgivande samhälle
  • kunskap och färdighet i mjukvaruutveckling för datormoln

Pedagogisk skicklighet

Kriterier vid bedömning är:

  • förmåga att planera, genomföra och utvärdera undervisning samt förmåga att handleda och examinera studenter på samtliga utbildningsnivåer
  • förmåga att variera undervisningsmetoder och examinationsformer i relation till förväntade studieresultat och ämnets karaktär
  • erfarenheter av samverkan med omgivande samhälle i planering och genomförande av utbildning
  • medverkan i utveckling av lärandemiljöer, undervisningsmaterial och läromedel
  • ett reflekterande förhållningssätt till studenters lärande och den egna lärarrollen
  • erfarenhet och intresse av undervisning och av utveckling av kurser inom distribuerade system och mjukvaruutveckling för datormoln

Kompetensen kan erhållas genom högskolepedagogisk utbildning, annan utbildning av relevans för undervisning inom högskolan och/eller dokumenterad, beprövad erfarenhet av undervisning inom högskolan.

Övriga bedömningsgrunder

En allmän bedömningsgrund är såväl god samarbetsförmåga, som den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Kriterier vid bedömning av administrativ skicklighet är:

  • erfarenheter av handledning (studenter, forskarstuderande, postdoktorer)
  • deltagande i arbetsgrupper eller kommittéer (institutions-, fakultets- eller universitetsnivå)
  • erfarenheter av samverkan utanför akademien
  • erfarenheter av att organisera forsknings- och utbildningsverksamhet

Övriga bedömningsgrunder är:

  • förmåga att samarbeta inom akademin såväl som med industrin
  • dokumenterad erfarenhet av framgångsrikt akademiskt ledarskap

Avvägning mellan de olika bedömningsgrunderna

Vid urval av sökande till befattningen ska graden av vetenskaplig skicklighet vara avgörande. Därutöver ska beaktas graden av pedagogisk skicklighet samt administrativ och annan skicklighet av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som skall ingå i anställningen.

Ansökan

Ansökan ska företrädesvis skrivas på engelska. Ansökan ska bestå av följande handlingar:

  1. Ett personligt brev, inklusive kontaktuppgifter
  2. Kopior av relevanta examensbevis
  3. Kopior av högst fem forskningspublikationer av relevans för anställningen, numrerade i enlighet med publikationslistan
  4. Bilagor till pedagogisk portfölj (se p. 3.5 i "Umu Application template")
  5. CV/Umu Application form. Fyll i ansökningsformuläret (word). Lägg in det som ditt CV i e-rekryteringssystemet Varbi. De specificerade avsnitten och rubrikerna i detta standardiserade CV försäkrar informationen är organiserad och presenterad i ett liknande format för att underlätta granskning. Ansökningsformuläret ska innehålla:
    • basinformation
    • redogörelse för vetenskaplig verksamhet (inklusive publikationslista och kortfattad forskningsplan)
    • redogörelse för pedagogisk verksamhet
    • redogörelse för utveckling och ledning av verksamhet och personal
    • redogörelse för samverkan med det omgivande samhället samt populärvetenskaplig verksamhet
    • referenser inklusive kontaktuppgifter

Anvisningar till utformning av redogörelsen av vetenskaplig och pedagogisk verksamhet (pdf).

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 13 mars 2022.

Mer information

För mer information om den här tjänsten, var vänlig kontakta prefekt Lena Kallin Westin, kallin@cs.umu.se.

Prövning för befordran till universitetslektor

En biträdande universitetslektor ska, efter ansökan, befordras till universitetslektor om han eller hon har behörighet för en anställning som universitetslektor och vid en prövning bedöms uppfylla kraven för en sådan anställning, enligt de bedömningsgrunder som ska tillämpas vid befordran till universitetslektor. En sådan befordran innebär en tillsvidareanställning som universitetslektor.

Ansökan om prövning för befordran ska vara inlämnad sex månader innan den tidsbegränsade anställningen upphör. Om en biträdande universitetslektor efter prövning inte befordras avslutas den tidsbegränsade anställningen.

Fastställda kriterier för befordran finns i anställningsprofilen fastställd av dekan den 8 februari 2022.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2028-03-13
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-20-22
Kontakt
  • Lena Kallin Westin, 090-7866833
Facklig företrädare
  • SACO, +46 90-786 53 65
  • SEKO, +46 90-786 52 96
  • ST, +46 90-786 54 31
Publicerat 2022-02-14
Sista ansökningsdag 2022-03-13

Tillbaka till lediga jobb