Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Umeå Plant Science Centre (UPSC) är ett av Europas starkaste forskningscentrum inom experimentell växtbiologi. Här har du tillgång till de senaste instrumenten och ett en miljö med mer än 200 växtforskare. Vår forskning spänner från biokemi och molekylärbiologi till fysiologi och ekosystem forskning (www.upsc.se).

Institutionen för fysiologisk botanik (Umeå universitet, Umeå Plant Science Centre) bjuder in sökande till en doktorandanställning inom växtbiologi med inriktning mot beräkningsbiologi. Det förväntade startdatumet är våren 2022 eller enligt överenskommelse.

Umeå Plant Science Centre (UPSC) är en av de starkaste forskningsmiljöerna för grundforskning i växtbiologi i Europa. Forskningen vid UPSC omfattar ett brett spektrum av discipliner inom växtbiologi inklusive ekologi, beräkningsbiologi, genetik, fysiologi, biokemi, cellbiologi och molekylärbiologi (se www.upsc.se). Institutionen för fysiologisk botanik, som är en del av Umeå Plant Science Centre, utlyser en doktorandanställning i växtbiologi. Sista ansökningsdag är den 28 februari 2022.

Projektbeskrivning

Grödor utsätts för växtätare och sjukdomar. I ett klimatförändringsscenario är de tillväxtzoner som tidigare har dikterat jordbruket på väg att röra sig norrut, och vi känner inte risken för biologiska stressfaktorer under de nya tillväxtförhållandena. Samtidigt betonar EU-lagstiftningen behovet av att sluta med användningen av bekämpningsmedel och i stället främja och utveckla integrerade strategier för skadedjurs och sjukdomsbekämpning i våra grödor.  Syftet med detta projekt är att skapa en grund som förbereder för klimat- och jordbruksförändringar i Sverige, med betoning på analyser av skadegörare av potatis och spannmål. För att förutsäga kolonisering och utbrott av skadedjur och sjukdomar krävs specifik kunskap om den enskilda grödan och oftast långa tidsserier som beskriver hur klimatet påverkar sambandet mellan skadegöraren och grödan. Övervakningssystem som moniterar risken för kolonisering och utbrott av utvalda patogener och skadedjur är vanligtvis också finjusterade för att fånga ett begränsat antal skadegöra i ett begränsat antal grödor.

Vårt tillvägagångssätt är att använda ett unikt arkiv av luftfilter, som samlats in varje vecka på sex platser runt om i Sverige sedan 1965. Vi har redan tagit fram ett mycket stort dataset som kartlägger den biologiska mångfalden varje vecka i Kiruna (subarktiska regionen, norra Sverige) från 1974 till 2008 och nya data planeras för Ljungbyhed i Skåne. Genom att använda ”shotgun”-DNA-sekvensering kan vi identifiera växtskadegörare och patogener bland andra typer av organismer (växter, djur, svampar, bakterier och virus) från luftfiltren. Vi har genererat högupplösta data som ger oss en unik möjlighet att undersöka hur organismer påverkas av förändringar i miljön.

Om anställningen

Projektet kommer att omfatta analys av storskaliga sekvenseringsdata tillsammans med klimat- och markanvändningsdata för att förstå samband mellan två typer av grödor och risken för utbrott i dessa. Projektet kommer också att omfatta samarbete med ledande experter och tillhörande nätverk, inklusive samarbete med SweBITS nätverk med forskare från Umeå universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Försvarsverket, nätverket N'TOP (Northern Tubers of Potatoes) med forskare från sex nordiska länder och UPSCb (bioinformatiksektionen vid Umeå Plant Science Centre). 

Anställningen förväntas resultera i en doktorsexamen och huvuduppgiften för studenten ska därmed vara en del av forskarutbildningen, vilket inkluderar deltagande i forskning men även att läsa relevanta kurser. Undervisning och annan institutionsverksamhet (upp till maximalt 20 % tid) ingår vanligtvis också. Anställningen är begränsad till fyra år på heltid eller upp till fem år om undervisning och annat institutionsarbete utförs. Lönen fastställs enligt den fastställda lönenivån för doktorander.

Kvalifikationer

Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i växtbiologi vid Umeå Plant Science Centre krävs att den sökande fullgjort kursfordringar om minst 90 högskolepoäng på avancerad nivå från kurser relevant för forskningsområdet. Av dessa måste minst 30 högskolepoäng vara från kurser med direkt relevans för projektet, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För denna tjänst söker vi en person som är intresserad av beräkningsbiologisk analys. Vi förväntar oss att kandidaten har en akademisk bakgrund inom  växtbiologi,  agronomi, bioteknik  eller ett relaterat område  samt har en stark och dokumenterad erfarenhet av beräkningsanalys (t.ex. statistik och bioinformatik).

Den sökande bör ha goda kunskaper i skriftlig och muntlig engelska. Starka meriter inkluderar erfarenhet av bioinformatik med fokus på analys av storskaliga sekvenseringsdata. Vi söker en kreativ och initiativrik person som kan arbeta självständigt men som också kan samarbeta inom en större forskargrupp. Utvärderingen av sökande baseras på ansökan och på intervjuer. 

Så här ansöker du

Du ansöker senast den 28 februari 2022 via vårt rekryteringssystem Varbi. Ansökan kan vara skriven på engelska eller ett nordiskt språk (svenska, norska eller danska) och ska innehålla:

- En kort (max 2 sidor) beskrivning av varför du är intresserad av tjänst
- CV
- Styrkta kopior av intyg från högre utbildning
- Lista över avslutade universitetskurser och betyg
- Kopia av publikationer/examensarbeten

Kontakt

Om du har frågor om tjänsten, vänligen kontakta docent Benedicte Albrectsen benedicte.albrectsen@umu.se.

Dokument ska skickas elektroniskt, i MS Word- eller PDF-format, genom vårt rekryteringssystem Varbi. Rekryteringsförfarandet för anställningen är i enlighet med högskoleförordningen (12, 2 §) och beslut angående anställningen kan inte överklagas.

Institutionen för fysiologisk botanik värdesätter de egenskaper som en jämn könsfördelning tillför institutionen, och därför uppmuntrar vi särskilt kvinnor att söka tjänsten.

Vi ser fram emot din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 april 2022 eller enligt överenskommelse
Löneform Fast månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-77-22
Kontakt
  • Benedicte Albrectsen, 090-786 70 11
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2022-01-20
Sista ansökningsdag 2022-02-28

Tillbaka till lediga jobb