Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Vill du bidra till högkvalitativ vetenskap och innovation inom life sciences? Har du en doktorsexamen i molekylärbiologi eller ett närliggande område och är serviceinriktad och kommunikativ? Nu erbjuder CBCS-noden vid Umeå universitet en chans att vara en del av och utveckla en nationell infrastruktur inom området. Välkommen att ansöka senast 2022-04-29.

Chemical Biology Consortium Sweden (www.cbcs.se) hjälper svenska forskare med projekt inom kemisk biologi inom alla områden av life sciences. Projekten inom infrastrukturen fokuserar främst till utveckling av biologiska testsystem (assays), screening av tusentals små molekyler genom dessa assays samt uppföljning och vidareutveckling av de mest lovande biologiskt aktiva små molekylerna. Sedan starten 2010 har verksamheten resulterat i hundratals publikationer, många patent och nya företag inom området. Som ett led i detta arbete söker CBCS nod vid Umeå Universitet nu en mångsidig biolog.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna består framförallt av att självständigt etablera och utveckla primära biologiska testsystem (assays) till ett screeningformat för att möjliggöra screening av små molekyler. Du kommer också självständigt att utvärdera och jämföra olika analysformat och etablera och utföra cellbaserade s.k. high-content- och biokemiska screener med tusentals små molekyler i 96- eller 384-brunnsformat. Att arbeta i en BSL-2 miljö med celler, organoider och komplexa sjukdomsmodeller kommer att göras regelbundet samt analysera stora datamängder för att producera högkvalitativa data. Att ansvara för att leda projekt i nära samarbete med forskare med olika bakgrund är en viktig del av arbetet. Du kommer också aktivt att bidra till vidareutvecklingen av CBCS. Slutligen kommer du att verka i ett internationellt team i en levande forskningsmiljö, i nära samarbete med forskare med olika bakgrund och med täta interaktioner med infrastrukturanvändare.

Kvalifikationer
Vi söker dig som har en doktorsexamen i molekylärbiologi eller ett liknande relevant område. Validerad erfarenhet av analysutveckling av cellbaserade och biokemiska analyser är ett krav och helst i 96 och 384-brunnsformat. Omfattande laboratorieerfarenhet, inklusive cellkultur, molekylärbiologiska tekniker som immunfluorescens färgning, cellbaserad analysutveckling och optimering av labbprotokoll. Allmänna datorkunskaper och utmärkta kommunikationsfärdigheter i skriftlig och talad engelska är viktiga, liksom utmärkta dokumentationsfärdigheter.

Erfarenhet av flödescytometri är meriterande, samt erfarenhet av målidentifiering och validering (target identification/validation). Kunskap i mikroskopitekniker så som fluorescence och framförallt high content är önskvärt. Biokemisk och cellbaserad analysutveckling och erfarenhet av screening av små molekyler från läkemedelsindustrin eller akademiska screeningcenter anses vara starkt meriterande. Erfarenhet av laboratorieautomatisering och en förmåga att felsöka screeningutrustning, inklusive robotiserade vätskehanterare och plattläsare, kommer också att betraktas som värdefulla.

För att både trivas och lyckas i rollen trivs du att arbeta självständigt såväl som i grupp på ett strukturerat och effektivt sätt med flera projekt parallellt. Du har en stark passion för dagligt experimentellt arbete och en fallenhet för att analysera, hantera, tolka och rapportera högkvalitativa data. Vidare bör du ha intresse av att lära dig nya metoder och instrumentering. Det är viktigt att du som person tilltalas av att vara del av en större infrastruktur och är serviceinriktad. För att du ska trivas i rollen har du ett starkt intresse för högkvalitativ och reproducerbar dataproduktion, har mycket god samarbetsförmåga samt är flexibel och kan arbeta självständigt på ett strukturerat och effektivt sätt.

Särskild vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper.

Om oss
CBCS har varit aktiv sedan 2010 med två noder, en på Umeå Universitet och en på Karolinska Institutet, och är finansierad av SciLifeLab (www.scilifelab.se) och värduniversiteten. Med start 2022 är CBCS också en av Vetenskapsrådets infrastrukturer av nationellt intresse (se vidare på www.cbcs.se). Det innebär att den befintliga verksamheten stärks och nya serviceområden inkluderas genom fyra nya noder – vid Lund, Uppsala, Linköping respektive Göteborgs universitet. Tjänsten kommer att vara placerad vid CBCS nod vid Umeå universitet.

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 36 000 studenter och 4 200 anställda. Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar. Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats läs mer på: https://www.umu.se/jobba-hos-oss/.

CBCS verksamhet vid Umeå Universitet finns på Kemiska institutionen som är en av de största institutionerna på teknisk Naturvetenskaplig fakultet med ca 200 anställda. Institutionen bedriver stark och växande forskning och utbildning samt har en omfattande samverkan med omgivande samhälle. Institutionen ligger inom Kemiskt-biologiskt centrum (KBC, https://www.umu.se/kemiskt-biologiskt-centrum/) vilket resulterar i en kreativ och inspirerande miljö med mycket stark infrastruktur vad gäller instrumentering och experimentanläggningar. För mer information, se https://www.umu.se/kemiska-institutionen/.

Ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, ett CV, doktorsexamensbevis, relevanta intyg och betyg. Namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner kommer efterfrågas längre fram i rekryteringsprocessen.

Ansökan ska vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem Varbi senast den 29 april 2022.

Villkor
Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 24 månader med möjlighet till förlängning. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse.

Information
Närmare upplysningar lämnas av universitetslektor Erik Chorell, e-post: erik.chorell@umu.se.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde snarast eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-276-22
Kontakt
  • Erik Chorell, 090-7869329
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-02-18
Sista ansökningsdag 2022-04-29

Tillbaka till lediga jobb