Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå Universitet. Vi har ett starkt fokus på interdisciplinär forskning och utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.

Vid Institutionen för Fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. Organisk elektronik, kondenserade materiens fysik, nanoteknik, fotonik, och teoretisk fysik. För mer information se https://www.umu.se/en/department-of-physics/research/.

Institutionen för fysik söker en forskningsingenjör till projektet fysikinformerade neurala nätverk.

Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 10 månader med tillträde 1 mars 2022 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 2022-02-15.

Projektbeskrivning
Projektets syfte är att med fysikbaserad simulering och maskininlärning utveckla modeller att prediktera dynamiken i system komplexa mekaniska, exempelvis terrängfordon, robotar och granulära material.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna består av fysikbaserad modellering och numerisk simulering, dataanalys, träning och testning av maskininlärningsmodeller. För detta används olika programbibliotek primärt via Python-scriptning men andra verktyg, t.ex., Unity kan också vara aktuellt. Analys av 3D-punktmoln och annat sensordata för digital rekonstruktion av terrängmodeller är också aktuellt.

Kompentenskrav
Civilingenjörsexamen inom teknisk fysik, tillämpad matematik eller motsvarande. Goda kunskaper i analytisk mekanik, beräkningsfysik, numeriska metoder och maskininlärning är ett krav. Goda färdigheter i att tala och skriva på engelska.

Meriterande är erfarenhet av 3D-modellering och stelkroppdynamiksimulering med fysikmotor, programmering med C/C++ och Python samt kunskaper i optimering och matematisk statistik.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:
1)  Ett följebrev med kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering varför du söker,
2)  En meritförteckning med eventuell publikationslista.
3)  Betygsutdrag.
4)  Kopior av examensbevis eller motsvarande

Vid eventuellt intervjutillfälle kommer två referenser att efterfrågas.

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 2022-02-15.

Information
Närmare upplysningar lämnas av Martin Servin, martin.servin@umu.se, 090-7866508.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 mars 2022 eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-84-22
Kontakt
  • Martin Servin, 090-7866508
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2022-01-14
Sista ansökningsdag 2022-02-15

Tillbaka till lediga jobb