Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin söker en doktorand i molekylär medicin med inriktning mot metabolism för studier inom projektet ”Fosfolipidmekanismer som ligger till grund för utvecklandet av typ 2 diabetes”. Anställningen syftar till en doktorsexamen och är tidsbegränsad till motsvarande fyra år på heltid.

Du som antas till utbildning på forskarnivå fr.o.m. 2021-07-01 kommer att ingå i det fakultetsgemensamma forskarutbildningsprogrammet vid Medicinska fakulteten. Programmet omfattar 25 hp och erbjuds i två studietakter: 25 hp över 8 terminer (totalt 4 år) respektive över 12 terminer (totalt 6 år), med programstart varje höst- och vårtermin. Mer information om programmet går att finna på fakultetens hemsida för utbildning på forskarnivå (https://www.aurora.umu.se/organisation-och-styrning/organisation/fakultetssidor/medicinsk-fakultet/forskarutbildning/ ).

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Fetma är ett globalt dominerande hälsoproblem med tydlig koppling till typ 2 diabetes. Under lång tid har typ 2 diabetes betraktats som en kronisk sjukdom men färska studier visar att ett tillfrisknande är möjligt och förenat med förmågan att minska fett (lipider) i organ som pankreas och skelettmuskulaturen. Trots stora ansträngningar saknas viktig information som kan länka lipidansamling i pankreas med förändringar i insulinsekretion som verkar avgörande för såväl insjuknande som återgång av typ 2 diabetes.

Detta projekt fokuserar på att undersöka lipidmekanismer i pankreas och skelettmuskulaturen och dess koppling till T2D utveckling och tillfrisknande. Fokus är på fosfolipid-hydrolys som resulterar i cellulär produktion av biologiskt aktiva lipider som kan påverka insulinsekretionen och insulinkänsligheten och således leda till typ 2 diabetes utveckling.

Målsättningen är att öka förståelsen kring mekanismer som driver ansamling av bioaktiva lipider i organ som skelettmuskulatur och pankreas och dess koppling till utveckling och återgång av typ 2 diabetes. Projektet genomförs tillsammans med kliniska, molekylärbiologiska och biokemiska samarbeten. Doktoranden kommer att vara genomföra laborativt arbete, dataanalyser och manusförfattande samt delta i forskningsdiskussioner.

Projektet inbegriper avancerade masspektrometri metoder som möjliggör detaljerad mätning av lipider och proteiner i material från musmodeller, människa och cellkulturer. I projektet kommer doktoranden att hantera stora mängder data vilket innebär applicering av olika bioinformatiska metoder för resultattolkning.

Antagningskrav

För att antas till utbildning på forskarnivå ska den sökande ha dels grundläggande behörighet, dels särskild behörighet samt bedömas ha sådan förmåga som i övrigt behövs för att klara utbildningen.

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller som i någon annan ordning inom eller utom landet har förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper (HF 7 kap 39§).

Särskild behörighet

För att kunna antas till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har nödvändiga kunskaper från högskoleutbildning eller motsvarande utbildning och/eller yrkeserfarenhet som bedöms i relation till forskarutbildningsområdet samt nödvändiga språkkunskaper i engelska. Både skriftliga och muntliga kunskaper avses. Bedömning av dessa kunskaper görs genom att en tilltänkt doktorand presenterar sin forskningsplan på engelska inför en av prefekten utsedd bedömningsgrupp.

Övriga kvalifikationer

Särskilt meriterande är goda teoretiska kunskaper inom kemi, biokemi, molekylärbiologi eller motsvarande. Goda kunskaper inom bioinformatik är meriterande. För att kunna göra ett bra arbete är du initiativtagande och har lätt för att samarbeta. Den sökande måste kunna arbeta både självständigt och som del av ett internationellt team, och stor vikt läggs vid den sökandes förmåga att skriva och förstå vetenskaplig text.

Upplysningar: Docent Elin Chorell, elin.chorell@umu.se

 

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  1. Ett personligt följebrev med motivering till varför du söker och varför du är lämpad för forskarutbildningsplatsen.
  2. Meritförteckning.
  3. Styrkta kopior av examensbevis, betyg och intyg.
  4. Kopior på examensarbete och eventuella publikationer.
  5. Kontaktinformation till minst två referenspersoner.
Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-2022-21
Kontakt
  • Elin Chorell, docent, elin.chorell@umu.se
Publicerat 2021-12-23
Sista ansökningsdag 2022-01-31

Tillbaka till lediga jobb