Umeå universitet, Institutionen för strålningsvetenskaper

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

På Institutionen för strålningsvetenskaper forskar och undervisar vi inom ämnena radiofysik och medicinsk teknik, onkologi samt diagnostisk radiologi. Vi har internationellt erkända forskningsmiljöer där bredden av ämnesområden möjliggör innovation och samarbete över gränser. De flesta av våra forskare och lärare arbetar kliniskt i våra lokaler på NUS - mitt i verksamheten.

Läs mer om institutionen på Institutionen för Strålningsvetenskaper (umu.se)

Institutionen för strålningsvetenskaper är forskningsmässigt en dynamisk och internationellt framgångsrik miljö inom diagnostisk radiologi, onkologi, kognitiv neurovetenskap, radiofysik och medicinsk teknik. Institutionen tillhör den medicinska fakulteten vid Umeå universitet.

Institutionen för strålningsvetenskaper söker en postdoktor inom cellulär signalöverföringsforskning med inriktning mot metabolism och onkologi. Anställningstiden är två år och avser heltid med start den 1 februari eller enligt överenskommelse. 

Projektbeskrivning

Syftet med projektet är att klarlägga de molekylära mekanismer varigenom LRIG (leucine-rich repeats and immunoglobulin-like domains) -proteiner reglerar metabolism och fungerar som tumörhämmare.

LRIG-proteinfamiljen upptäcktes och beskrevs först av vår forskargrupp. LRIG-proteinerna (LRIG1, LRIG2 och LRIG3) är integrala membranproteiner som finns hos de flesta celler i människokroppen. Nyligen visade vi att LRIG-proteinerna reglerar så kallad BMP (bone morphogenic protein) -signalering vilket är en evolutionärt bevarad mekanism för inter- och intracellulär signalöverföring. Därigenom reglerar LRIG-proteinerna fettmetabolismen hos såväl människa och mus som hos nematoder. Intressant nog så är vissa naturligt förekommande LRIG1-genvarianter hos människa associerade med både ett ökat BMI (kroppsmasseindex) och samtidigt en minskad risk för typ 2-diabetes. I tidigare studier har vi och andra även visat att LRIG1 fungerar som en tumörhämmare i olika organ.

Föreliggande projekt syftar till att klargöra hur LRIG-proteinerna reglerar BMP-signalering på molekylär nivå. För att utröna detta så kommer olika avancerade cellbiologiska tekniker och optiska avbildningstekniker att användas liksom specifika proteininmärkningstekniker och vätskekromatografikopplad masspektrometri. I mån av att andra ansökningar beviljas så kommer även djurförsök att ingå.

Projektet förväntas resultera i ny kunskap om vilka specifika proteiner som förmedlar LRIG-proteinernas signaleringsmodulerande funktioner. Dessa proteiner kommer att utgöra molekylära måltavlor för undersökningar av nya behandlingskoncept för metabola sjukdomar och cancer.

Arbetsuppgifter

Din roll i projektet kommer att vara att ha hand om och utveckla cellbiologiska system för identifiering och analys av LRIG-interagerande proteiner med en integrerad monitorering av intracellulär signalöverföring. För att uppnå målet med projektet kommer du att arbeta i en tvärvetenskaplig miljö i vilken du bidrar med kunskaper inom tillämpning av state-of-the-art metoder inom cell- och molekylärbiologi och bioinformatik. Det kommer finnas goda möjligheter för dig att utveckla dina egna forskningsidéer inom ramen för syftet med projektet.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom cellbiologi, molekylärbiologi, bioinformatik eller liknande ämne. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

Mycket goda kunskaper i engelska, i såväl skriftlig som muntlig kommunikation är också ett krav för anställning. Tidigare erfarenheter inom proteininteraktionsstudier och masspektrometri är också ett krav.

Meriterande

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Goda kunskaper i cell- och molekylärbiologi är önskvärda. Det är starkt meriterande att ha erfarenhet av molekylär kloning, PCR, proteinuttryck i mammalieceller, nukleotidsekvensering och olika kromatografitekniker.

Vi söker en högt motiverad forskare som är snabb på att lära sig och som tidigare har visat på förmågan att arbeta produktivt både självständigt och inom ett multidisciplinärt team.

Mer om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i två år enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor från 1 februari 2022.

Mer information om gruppens forskning finns att läsa på vår websida https://www.umu.se/personal/hakan-hedman

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • En kort beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför du är intresserad av anställningen.
  • CV
  • Publikationslista
  • Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina
  • Kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 10 januari 2022.

Övrig information

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av Håkan Hedman, hakan.hedman@umu.se

Mer om oss

Mer information om Institutionen för strålningsvetenskaper finns att läsa på vår websida https://www.umu.se/institutionen-for-stralningsvetenskaper/

 

Välkommen med din ansökan!

 

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 februari eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1996-21
Kontakt
  • Håkan Hedman, 090-785 28 81
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-12-21
Sista ansökningsdag 2022-01-10

Tillbaka till lediga jobb